Operatorii europeni implementeaza sistemul eCall la bordul masinilor

de Vlad Matei | 10 septembrie 2009

Reprezentantii Asociatiei GSM, ce reuneste 800 de operatori de telefonie mobila din lume si peste 200 de firme din telecomunicatii, au semnat memorandumul UE de intelegere pentru implementarea eCall la bordul masinilor din intreaga Europa, a anuntat Comisia Europeana (CE)."eCall apeleaza automat numarul european unic pentru apeluri de urgenta - 112, atunci cand un automobil este implicat intr-un accident grav si trimite celui mai apropiat serviciu de urgenta informatii privind locul accidentului, chiar si atunci cand pasagerii nu stiu sau nu pot sa precizeze unde se afla", a precizat CE intr-un comunicat.

Implementarea eCall necesita o stransa colaborare intre autoritatile publice, constructorii de automobile si operatorii de telefonie mobila, iar odata generalizat, sistemul ar putea salva anual pana la 2.500 de vieti omenesti in UE si ar putea diminua gravitatea ranirilor cu 10-15%.

Activa in 219 tari, Asociatia GSM reuneste aproape 800 de operatori de telefonie mobila din lume si mai mult de 200 de societati, inclusiv producatori de telefoane mobile, companii de software, furnizori de echipamente, operatori de internet si organizatii de mass-media si de divertisment.

Pentru implementarea completa a eCall, sectoarele constructiei de automobile si telecomunicatiilor, precum si administratiile nationale din toate statele Uniunii Europene trebuie sa asigure dotarea serviciilor lor de urgenta, in special cea a centrelor de apel, cu echipamentul necesar prelucrarii apelurilor eCall. Mai multe tari membre, respecitve Danemarca, Franta, Irlanda, Letonia, Malta si Marea Britanie, nu sunt inca pregatite sa se angajeze, in principal din cauza unor probleme legate de costuri.

Alte 15 state membre ale UE (Austria, Cipru, Cehia, Estonia, Finlanda, Germania, Grecia, Italia, Lituania, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Olanda si Suedia), precum si Islanda, Norvegia si Elvetia au ajuns la un acord asupra modalitatilor comune de implementare a eCall, iar restul statelor din UE (Belgia, Bulgaria, Ungaria, Luxemburg, Romania si Polonia) sprijina eCall si doresc sa semneze acordul.

In ultimii doi ani, UE a investit aproximativ 160 milioane euro pentru cercetarea privind tehnologia informatiilor si comunicatiilor (IT&C) in domeniul transporturilor. Accidentele rutiere antreneaza pentru economia UE cheltuieli de peste 160 miliarde euro pe an. Echiparea tuturor celor 230 de milioane de automobile din UE cu eCall ar putea permite economisirea a 26 miliarde euro pe an, iar sistemul eCall ar putea sa faciliteze si gestionarea aglomerarii traficului rutier si instalarea in automobile a unor servicii precum navigatia prin satelit, a mai anuntat Comisia.

Sursa: Newsin

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google
Downloads - Telefoane Mobile
Cele mai noi: Cele mai descarcate:
Vezi mai multe
Ti s-a virusat calculatorul?
Ai pierdut informatii de pe el?
Click aici pentru KITUL de prim ajutor