Nokia si Sony Ericsson, doi giganti aflati pe minus

de Alex Hanea | 17 iulie 2009

Sony Ericsson si Nokia si-au facut publice cifrele de vanzari pe ultima perioada. In timp ce Nokia raporteaza o crestere a cotei de piata pentru prima jumatate a anului, pe fundalul unei scadere a profitului  insa, Sony Ericsson recunoaste o scadere a vanzarilor.

Nokia a comunicat o scadere de 66% a profitului, dar, in acelasi timp, declara ca si-a marit cota de piata de la 37% in primul trimestru al anului, la 38% in al doilea trimestru.

In pofida optimismului, cifrele nu sunt prea incurajatoare, Nokia inregistrand un declin al vanzarilor de 25%. Totusi, vanzarile la smartphone-uri au inregistrat o usoara crestere, de la 37,1 milioane in primul trimestru al anului trecut si 36 de milioane in primul trimestru al lui 2009 la 41 de milioane.

Nokia a obtinut, in acelasi timp, o parte mai mare din piata smartphone-urilor, crescand de al 39% la 41%, cel mai probabil datorita seriilor N si E de telefoane si a lui 5800 XpressMusic, vandut in 3,7 milioane de exemplare.

Pe fundalul unei crize mondiale, Nokia a recunoscut ca incearca sa isi axeze strategia pe oferirea de servicii pentru telefoane mobile, precum Ovi Store.

"Competitia ramane puternica, dar cererea pe piata de telefoane mobile pare ca a ajuns la capat", a declarat Olli-Pekka Kallasvuo, CEO Nokia. "Echilibram prioritatile pe termen scurt cu ambitiile noastre de crestere pe termen lung, pe masura ce terminalele mobile, PC-urile, internetul si industria media se unesc formand o noua industrie. Utilizatorii vor fi din ce in ce mai doritori de aparate si servicii care sa ofere solutii integrate", a mai afirmat el.

Intre timp, Sony Ericsson recunoaste o scadere a vanzarilor dramatica, de 43%. Compania a vandut doar 13,8 milioane de telefoane in acest trimestru, aproape jumatate din cifrele de anul trecut. Tradusa in profit si pierderi, aceasta inseamna o trecere de la 8,5 milioane de dolari profit in primavara lui 2008 la 300,5 milioane de dolari pierderi in 2009.

Presedintele executiv al companiei, Hideki Komiyama, a recunoscut ca Sony Ericsson nu isi va reveni prea curand, cea mai optimista previziune fiind sfarsitul acestui an. Pana atunci, compania va incerca sa se axeze pe clasa de smartphone-uri.

Declinul companiei a intervenit printr-o combinatie nefericita a absentei smartphone-urilor din oferta si suprapunerii produselor, care a dus la aparitia unor produse similare care nu se pot diferentia pe piata.

In ciuda problemelor aparute, Sony Ericsson va continua atat crearea primului sau telefon Android cat si dezvoltarea lui Xperia X2.

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google
Downloads - Telefoane Mobile
Cele mai noi: Cele mai descarcate:
Vezi mai multe
Ti s-a virusat calculatorul?
Ai pierdut informatii de pe el?
Click aici pentru KITUL de prim ajutor