Nokia si Intel anunta un parteneriat strategic

de Andrei Rahmanov | 24 iunie 2009

In incercarea de a aduce si mai aproape Internetul, puterea de calcul performanta si telefoanele mobile, ieri, 23 iunie, Intel si Nokia au anuntat un parteneriat strategic pe termen lung ce va avea ca scop dezvoltarea unei noi generatii de gadgeturi mobile. Inima acestor gadgeturi va fi, bineinteles, un procesor de la Intel, Nokia urmand sa aduca "la masa" tehnologia sa performanta in materie de modemuri mobile 3G broadband.

Intel doreste prin acest parteneriat sa patrunda pe o piata in continua ascesiune, piata smartphone-urilor care pare sa castige din ce in ce mai mult teren pe zi ce trece. Qualcom si Texas Instruments, principalii producatori de chipuri performante pentru telefoanele mobile se pot pregati de acum pentru o concurenta serioasa.

Obiectivul acestui parteneriat nu va fi doar acela de a pune procesoare Intel in telefoane Nokia, ci de a dezvolta o platforma mobila noua, dincolo de smartphone-urile, notebookurile si netbookurile zilelor noastre, care sa permita ulterior si dezvoltarea unei varietati de componente hardware, software si a serviciilor de Internet mobile.

Desi Intel produce in acest moment procesoare pentru mai multe modele de netbookuri, se pare ca va mai trece ceva timp pana cand vom vedea primul telefon Nokia echipat cu procesor Intel. Pentru a realiza acest lucru, Intel trebuie sa furnizeze procesoare de dimensiuni cat mai mici si cu un consum foarte scazut de energie. Daca la partea cu consumul de energie Intel are deja ceva experienta si se afla mai aproape de cerintele impuse pentru un procesor de telefon mobil, la partea cu dimensiunile va fi mai mult de lucru.  Mai exact, cam prin 2011 se pare ca s-ar putea atinge acest obiectiv, conform comunicatului de presa dat de cele doua companii.

Intre timp insa, nu este exclus sa vedem mai curand de 2011 netbookuri sau tablete de internet in genul lui Nokia N810, echipate cu procesoare de la Intel, deoarece Nokia ar putea incerca o extindere in acest sens a gamei sale de produse odata cu noul parteneriat. Plus ca asta ar insemna si o concretizare mai rapida a parteneriatului, sub forma unui produs de piata.

Cele doua companii se vor concetra si pe dezvoltarea unor aplicatii software open-source bazate pe Linux care vor fi apoi implementate pentru optimizarea platformelor proprii, Moblin (destinata sistemelor ce au la baza un procesor Intel Atom) si Maemo (dezvoltata de Nokia pentru unele modele din gama sa, ex. N810).

Ramane de vazut daca acest parteneriat va face din Intel furnizorul numarul 1 de procesoare pentru gadgeturi mobile si din Nokia producatorul care va reusi sa ii bata pe Apple, Blackberry, Palm sau HTC pe piata smartphone-urilor.

 

 

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google
Downloads - Telefoane Mobile
Cele mai noi: Cele mai descarcate:
Vezi mai multe
Ti s-a virusat calculatorul?
Ai pierdut informatii de pe el?
Click aici pentru KITUL de prim ajutor