Nokia, asha da, asha nu?

de Radu Eftimie | 26 octombrie 2011

Nokia a facut astazi marele pas spre gigantul Microsoft. A lansat, dupa cum am scris intr-un articol recent, primul telefon cu Windows Phone, Lumia 800 care parte dintr-o gama viitoare de smartphone-uri de care va depinde viitorul companiei.

Pe langa lansarea Lumia, ca element central care a atras atentia tuturor celor care au participat la conferinta dezvoltatorilor Nokia de la Londra, finlandezii au anuntat si lansarea unei game de telefoane pentru toate buzunarele si gusturile si care fac parte din gama pe care Nokia a denumit-o "Asha".

Iar noi ne intrebam desigur daca finlandezii chiar au dreptate sa vina cu aceasta gama de telefoane (unele chiar ciudate am pute spune) care ruleaza Seria40 (Symbian) in era Androidului, iOS-ului si a Windows Phone-ului. Cu alte cuvinte, Nokia, asha da sau asha nu?

Adaptarea la Windows trece prin... Symbian

In afara de "mamutul" Lumia 800, primul telefon al Nokia care ruleaza Windows Phone, compania a lansat cateva modele pe care cei de la GSM Arena le-au numit "dumb phones", expresie pe care o s-o traducem prin "telefoane nevinovate, inocente..." :)

Este clar faptul ca finlandezii nu puteau face direct pasul catre Microsoft Windows Phone renuntant brusc la celelalte categorii de telefoane dedicate utilizatorilor de telefoane medii ca performante sau chiar low-cost. Asa ca lansarea de la Nokia World a celor patru modele "Asha" nu ne surprinde.

Nokia 200 si 201

Nokia 200 si 2001 sunt copii fidele ale modelelor C3, dar care ar fi, potrivit Nokia, dotate cu cel mai puternic difuzor de pana acum. Modelul Asha 200 este dual SIM, in timp ce Asha 201 este single SIM.

Ambele telefoane dispun de tastatura qwerty, ruleaza Seria40 si dispun de spatiu de stocare de pana 32 GB (card microSD). Pretul estimat de Nokia pentru cele doua modele este de doar 60 de euro.

Nokia, asha da, asha nu?

Nokia 303

Nokia Asha 303 este un telefon cu un display de 2,6 inci (sensibil la atingere, capacitiv) si care dispune si de tasta tura full qwerty. Aduce ca design cu Nokia X3-02. Are o camera foto de 5 MP.

Dispune de conectivitate 3G si Wi-fi s, mai important are instalat browserul Cloud Based al Nokia care asigura o viteza mult mai mare decat navigatoarele mobile traditionale. Telefonul va costa 115 euro si va fi livrat in prima parte a anului viitor, potrivit NOKIA.

Nokia, asha da, asha nu?

Nokia Asha 300

Nokia Asha 300 este un dispozitiv cu touchscreen si tastatura clasica. Beneficiaza de un procesor de 1 GHz si conectivitate 3G, camera de 5 MP si va costa in jur de 85 de euro.

Nokia, asha da, asha nu?

Lumia 710

Revenind la gama de top a Nokia, Lumia, finlandezii au anuntat si lansarea altui dispozitiv pe langa flagship-ul Lumia 800. Este vorba despre Nokia Lumia 710 un smartphone foarte asemanator ca performante cu Lumia 800, dar care are un look mai sportiv.

Lumia 710 are tot un ecran de 3,7 inci, anti-glare, despre care producatorul spune ca are o lizibilitate excelenta chiar si in lumina directa a soarelui. Utilizatorii vor putea schimba carcasa spate a telefonului (diferite culori). Atat posesorii de Lumia 800 si cat si cei de Lumia 710 vor avea preinstalata pe dispozitive Mix Radio, o aplicatie de muzica prin streaming, cu sute de canale radio.

Nokia Lumia 710 va avea un cost estimativ de 270 euro.

Vizionati clipul oficial de preznetare pentru Lumia 800:

Nu putem decat sa constatam ca, daca pana acum, principiul in telefonia mobila era "Nokia si restul lumii", acum vedem ca principiul este acelasi. Cand lumea sta intre iPhone si Android, Nokia ramane la fel de aparte. Numai ca acum este outsider.

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google
Downloads - Telefoane Mobile
Cele mai noi: Cele mai descarcate:
Vezi mai multe
Ti s-a virusat calculatorul?
Ai pierdut informatii de pe el?
Click aici pentru KITUL de prim ajutor