Guvernul German: "Este timpul sa revenim la Blackberry" din motive de securitate

de Radu Eftimie | 29 iulie 2014

Scandalul in care Agentia Americana de Securitate NSA a interceptat convorbirile telefonice ale Cancelarului german Angela Merkel, pare sa ajute compania Blackberry. Ministerul de Interne al Germaniei a anuntat ca va cumpara 20.000 de smartphones Blackberry dotate cu sistem de securitate SecuSuite dezvoltat de Secusmart.

Decizia autoritatilor din Germania este legata in mod direct de scandalul interceptarilor efectuate de catre NSA si care au vizat convorbirile Cancelarului Angela Merkel si ale altor oficialii germani si europeni.

(sursa foto: TheNextWeb)

Pana in acest moment, Ministerul de Interne al Germaniei a achizitionat 3.000 de telefoane inteligente de la Blackberry, dar alte 17.000 de unitati vor fi cumparate de la producatorul canadian in curand, dupa cum scrie GsmArena, care citeaza Financial Post.

Secusmart este o companie germana de securitate care a pus la punct o solutie de criptare a datelor ce pare sa fie eficienta in fata metodelor de interceptare folosite de diferite agentii de spionaj din lume. De remarcat este faptul ca Blackberry a anuntat, printr-un comunicat oficial, ca a achizitionat compania germana in urma unei tranzactii a carei valoarea nu a afost facuta publica. Nu este exclus, asadar, ca in cadrul negocierilor dintre canadieni si nemti sa se fi vorbit si despre achizitia de smartphones securizate cu solutia SecuSuite. Oricum, cumpararea Secusmart de catre Blackberry trebuie sa primeasca intai unda verde de la institutiile de reglementare din Uniunea Europeana si Canada.

SecuSuite, solutia de securitate care urmeaza sa fie folosita pe cele 20.000 de smartphones de catre functionarii de stat din Germania, este de fapt un card microSD de 4GB care include un co-procesor cu sistem de autentificare PKI si un cripto-controller care impiedica interceptarea apelurilor si SMS-urilor initiate sau primite pe un smartphone.

Software-ul care insoteste cardul microSD de securitate este preinstalat pe unele modele de Blackberry, printre care Blackberry Z30 si Blackberry Z10.

Dincolo de tranzactiile anuntate mai sus, foarte important este faptul ca Blackberry primeste din nou un vot de incredere, practic, din partea unui guvern cu greutate in lume, intr-un context in care spionajul la nivelul oficialilor guvernamentali a devenit o unealta extrem de raspandita si relativ usor de intreprins. Nu este exclus ca si alte state sa decida revenirea la utilizarea smartphone-urilor Blackberry, in defavoarea recent adoptatelor terminale cu iOS sau Android. Asta ar insemna pentru Blackberry o gura de aer binevenita in contextul situatiei financiare deloc stralucite in care se afla inca producatorul.

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
Citeste despre: blackberry germania secusmart blackberry achizitie guvern german blackberry blackberry secusuite angela merkel blackberry
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google
Downloads - Telefoane Mobile
Cele mai noi: Cele mai descarcate:
Vezi mai multe
Ti s-a virusat calculatorul?
Ai pierdut informatii de pe el?
Click aici pentru KITUL de prim ajutor