Google a lansat propriul smartphone: Nexus One

de Vlad Matei | 6 ianuarie 2010

Stirea zilei este, de departe, lansarea lui Nexus One. De data aceasta, putem spune despre un smartphone ca este un produs Google cu adevarat. Nu mai exista neclaritati, nu mai este incorect sa spunem "smartphone" Google: Nexus One este produs de catre gigant si este provocarea pe care Google o arunca pe piata de telefonie mobila.

Conceput de compania taiwaneze High Tech Computer, Nexus One are sistem de operare Android 2.1 (Eclair), evident, touchscreen si specificatii de smartphone de top. Dimensiunile sunt de 119 x 59,8 x 11,5 mm si are o greutate de 130 de grame.

Display-ul este, asa cum mentionam, un touchscreen WVGA AMOLED de 3,7 inch, cu o rezolutie de 800x480 pixeli si cu o rata de raspunde medie de 1ms.

Camera foto este de 5MP, cu autofocus si 2x zoom digital, flash LED si face inregistrari video de 720x480 de pixeli, cu 20 de cadre pe secunda sau chiar mai mult, in functie de conditiile de luminozitate.

Nexus One este dotat cu Bluetooth 2.1, functioneaza in retele de 850, 900, 1800 si 1900 MHz, o capacitate de memorie Flash de 512MB cu 512MB RAM, vine cu card Micro SD de 4GB si permite extinderea pana la 32GB.

Bateria de 1400 mAH poate fi inlocuita si are o durata de viata in convorbire de pana la 10 ore in 2G (7 ore in 3G), stand by de 290 de ore in 2G (250 de ore in 3G), navigare pe Internet de pana la 5 ore in 3G, redare vido de pana la 7 ore si audio de 20 de ore.

Pornind de la o simpla comparatie intre specificatiile lui Nexus One si cele ale lui iPhone 3GS, se poate observa usor cum telefonul celor de la Google puncteaza la dimensiunea ecranului (mai mare) ca si la rezolutie, la dimensiunea telefonului (mai subtire), la memorie, are un plus si prin existenta slotului de card de memorie, la camera foto,  pierde usor la durata e viata a bateriei dar castiga prin existenta unei baterii fizice.

Apple puncteaza cu aplicatiile existente pentru telefoanele sale, recent laudandu-se cu trei miliarde de descarcari din App Store, dar nici Google nu se lasa mai prejos si sunt sanse reale ca aplicatiile pentru sistemul Android sa le depaseasca pe cele din App Store ca numar si ca descarcari.

Evident, multi se grabesc sa atraga atentia asupra asemanarii dintre Nexus One si iPhone, dar telefonul celor de la Google are cateva argumente tehnice proprii care ii pot dezarma pe infocatii sustinatori ai produsului Apple.

In plus, Google vine cu o idee indrazneata: compania isi va vinde produsul direct doritorilor, iar pretul este pe masura: aproximativ 530 de dolari. O singura amenintare poate intuneca cerul senin al lui Google si-i poate sta in calea catre pozitia de lider: un marketing mult mai slab decat al celor de la Apple, care poate arunca telefonul in coltul smartphone-urilor reusite dar neachizitionate.

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google
Downloads - Telefoane Mobile
Cele mai noi: Cele mai descarcate:
Vezi mai multe
Ti s-a virusat calculatorul?
Ai pierdut informatii de pe el?
Click aici pentru KITUL de prim ajutor