Cum sa prelungesti viata bateriei smartphone-ului tau

de Dinu Boboc | 7 iunie 2011

Puternice si versatile, smartphone-urile sunt cunoscute ca avand o viata scurta a bateriei. Cu exceptia cazului in care folosesti foarte putin acest device, la sfarsitul zilei, de cele mai multe ori, va trebui sa-l pui la incarcat.
Totusi, cu aplicatiile potrivite si cu anumite masuri la indemana, poti dubla viata bateriei. Si asta desi o baterie de 3,7 volti, suficient de mica incat sa intre in telefon, face fata cu greu unei zile in care folosesti multe aplicatii, navighezi pe internet, trimiti e-mail-uri etc.

Cele mai multe baterii pot oferi o incarcatura constanta de circa 1 watt pe o perioda de cinci ore. In acest fel, daca folosesti 1 watt pe ora si scoti incarcatorul din priza la ora 7 dimineata, pe la ora pranzului deja va trebui sa reincarci.Prima metoda de reducere a consumului ar fi folosirea telefonului foarte putin (de parca ar putea cineva sa faca asta). A doua strategie cuprinde un set de masuri care presupune inchiderea aplicatiilor care nu sunt folosite si ajustarea anumitor caracteristici. De exemplu, inchiderea radioului, reducerea luminozitatii ecranului si inchiderea aplicatiilor care ruleaza in background pot contribui semnificativ la lungirea vietii bateriei.

1. Reducerea luminozitatii ecranului

Desigur, ne place ecranul mare si frumos al smartphone-ului, dar este inamicul cel mai de temut al bateriei. Mai mult decat orice alta componenta a device-ului, ecranul consuma foarte multa energie. Cele mai multe telefoane isi pot regla singure luminozitatea ecranului in functie de lumina ambientala si de modul de functionare.

Aceasta setare ajuta la reducerea consumului, dar cea mai eficienta metoda este de a seta cea mai mica luminozitate pe care o poti suporta si de a-l lasa asa. Chiar si numai prin aceasta metoda, viata bateriei deja va deveni semnificativ mai lunga decat inainte.
 
2. Un "screen timeout" cat mai scurt

In meniul de setari exista o comanda care se numeste "screen timeout" care stabileste cat de mult sa stea aprins ecranul telefonului dupa ce primeste un semnal. Fiecare secunda conteaza, asa ca seteaza timpul cat mai scurt. La cele mai multe telefoane cu Android minimul este 15 secunde.

3. Inchide Bluetooth

Indiferent cat de mult sau de putin folosesti Bluetooth, acest dispozitiv merge tot timpul. Atunci cand nu esti in masina sau cand nu astepti un apel pe care vrei sa-l preiei prin casti, inchide-l. In ciuda aparentelor, o plimbare cu castile in urechi, desi nu vorbesti cu nimeni si nu astepti vreun apel, nu-ti va creste respectul vecinilor. Inchiderea Bluetooth-ului iti adauga o ora sau mai mult la viata bateriei.

4. Inchide Wi-Fi cand nu-l folosesti  

Ca si in cazul Bluetooth, dispozitivul Wi-Fi mananca serios din viata bateriei. Desi poate fi foarte folositor, nu exista un motiv real pentru a-l tine deschis atunci cand nu-l utilizezi. Inchide-l cand pleci si deschide-l doar cand vrei sa utilizezi serviciile de date din reteaua ta Wi-Fi. Userii de Android pot adauga un buton de on/off pe ecran pentru a scurta procesul.

5. Usor cu GPS-ul

GPS este un alt dispozitiv care cere multa energie. Aceasta unitate radio trimite si primeste constant semnale de la sateliti pentru a localiza precis pozitia telefonului pe suprafata planetei. Mai multe aplicatii acceseaza GPS-ul smartphone-ului pentru a furniza diverse servicii precum gasirea de restaurante situate in apropiere sau conectarea la retelele sociale.

Poti bloca accesul acestora la GPS pentru a salva energie. Atunci cand le instalezi, multe o sa ceara permisiunea de a-ti folosi locatia, iar daca ai dubii alege "nu". Iar daca un joc, screensaver sau wallpaper cere aceasta permisiune atunci chiar ar trebui sa te intrebi de ce are nevoie de aceasta informatie.

6. Opreste aplicatiile inutile

Smartphone-urile sunt renumite si pentru capacitatea de multitasking, ele putand sa efectueze mai multe aplicatii in acelasi timp. Totusi, asta cere multa energie. In consecinta, oprind aplicatiile care nu-ti trebuie salvezi multa energie.

La device-urile cu Android, "celebre" pentru consumul mare de energie tocmai din cauza capacitatii multitasking, exista o aplicatie eficienta: Advanced Task Killer. Aceasta are o setare care monitorizeaza si opreste aplicatiile de care nu ai nevoie. In iOS fa un dublu-click pe butonul Home pana apare bara de multitasking, apasa pe un icon pana apare X, apoi apasa X pentru a o inchide.

7. Fara vibratii

Preferi sa fii alertat de telefon prin vibratii si nu prin ringtone? Te intelegem, dar trebuie sa stii ca asta inseamna mai multa energie. Tonul trebuie doar sa faca o mica membrana din speaker sa vibreze, in timp ce motorasul de vibratii trebuie sa faca asta cu intregul telefon. Daca nu vrei sa fii deranjat cu sunete, inchide-le pe toate si pastreaza telefonul la vedere.

8. Inchide notificarile neimportante


Se pare ca aproape toate aplicatiile cauta mereu update-uri si informatii de orice fel pe internet. Atunci cand gasesc ceva incep sa se auda sunete sau/si sa se vada semnale video. Ati ghicit, toate astea consuma energie.

Intr-adevar, nu vrei sa ratezi vreun apel sau mesaj, dar poate ca nu vrei mereu sa primesti notificare ca badboy666 tocmai ti-a batut scorul la Booty Blast. Inchizand notificarile redundante va creste viataeibateriei si vei elimina sursele care-ti pot distrage atentia.

9. Modul "Power Saver" pentru Android


Telefoanele mai noi cu Android au si un mod denumit Power Saver care te ajuta sa administrezi diversele setari legate de economisirea de energie. Aceasta setare previne updatea automata in background a diverselor aplicatii, scade luminozitatea, reduce "screen timeout", dezactiveaza animatiile on-screen si inchide vibratiile. Acest mod intra in functiune in mod automat cand viata bateriei ajunge la 20%, dar poti seta pragul la 30%. Cu cat mai devreme, cu atat mai bine.

10. JuiceDefender pentru Android

Prin ajustarea manuala a tuturor setarilor pe parcursul unei zile poti salva cateva ore pretioase din viata bateriei.

Daca insa ti se pare prea mult, poti descarca o aplicatie care face asta pentru tine. La smartphone-urile cu Android exista JuiceDefender, care inchide automat radioul si administreaza CPU-ul astfel incat sa optimizeze consumul de energie.

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google
Downloads - Telefoane Mobile
Cele mai noi: Cele mai descarcate:
Vezi mai multe
Ti s-a virusat calculatorul?
Ai pierdut informatii de pe el?
Click aici pentru KITUL de prim ajutor