Blackberry 10 a ajuns la dezvoltatori. Vedeti primele impresii

de Liviu Petrescu | 2 mai 2012

RIM a prezentat la BlackBerry World noul sistem de operare pentru smartphone-uri si tablete, disponibil deocamdata doar pentru dezvoltatorii de aplicatii, alaturi de un prototip de telefon. CNET a publicat primele impresii legate de urmatorul terminal al RIM, smartphone care ruleaza momentan versiunea alfa a sistemului de operare BlackBerry 10. Vedeti care sunt principalele schimbari si cu ce doreste RIM sa recucereasca piata dominata acum de iOS si Android.

Al doilea sistem de operare pregatit de RIM in acest an, dupa PlayBook OS 2.0, pare a fi o surpriza placuta pentru dezvoltatorii importanti de aplicatii, care au primit un prototip de telefon BlackBerry 10, alaturi de kit-ul simplu si usor de folosit pentru a crea aplicatii BlackBerry. In afara de pachetele native BlackBerry, dezvoltatorii pot crea noi aplicatii si in HTML5.

Prototipul BlackBerry 10 Dev Alpha

Prototipul de telefon BlackBerry 10 oferit de RIM la BlackBerry World, este primul smartphone din istoria companiei ce nu are niciun buton fizic pe partea forntala. Ca si iPhone sau noile telefoane Android, noul telefon BlackBerry utilizeaza in principal un ecran tactil.

Cu un ecran de 4,2 inci la rezolutie 1280x768, telefonul ofera in prezent 1GB memorie RAM si 16GB spatiu de stocare. Smartphone-ul BlackBerry include si mini USB, unul mini HDMI si un procesor OMAP.

Oficialii RIM au explicat ca specificatiile prototipului sunt mai modeste decat ale telefoanelor BlackBerry 10, asteptate in toamna acestui an, iar fiecare dezvoltator care a primit telefonul, va primi in mod constant update-uri de software. La lansarea BlackBerry 10, prototipurile vor putea fi inlocuite cu versiunea finala a smartphone-ului.

Blackberry 10, la dezvoltatori. Vedeti primele impresii

Tastatura inteligenta BlackBerry 10

Una dintre cele mai discutate aspecte legate de BlackBerry 10 este tastatura inteligenta, care pare sa aiba o precizie mult mai mare in a prezice ce cuvinte vrea utilizatorul sa scrie.

Mai mult, utilizatorii de BlackBerry 10 primesc o lista de cuvinte cand incep sa scrie si pot ordona cuvintele "ghicite" de telefon, astfel incat acuratetea acestuia se imbunatateste in timp.

Interfata "Cascades"

Considerat cel mai "modern" sistem de operare creat pana acum de RIM, BlackBerry 10 ofera o experienta imbunatatita utilizatorilor de smartphone, lucru ce se datoreaza in mare parte sistemului si interfetei "Cascades".

In afara de meniuri care arata bine, interfata va fi utilizatata si de dezvoltatorii de aplicatii pentru a permite realizarea de aplicatii in acelasi stil vizual cu sistemul de operare BlackBerry 10.

Blackberry 10, la dezvoltatori. Vedeti primele impresii

Aplicatiile BlackBerry 10

Dezvoltatorii primesc de la RIM la fel de multa libertate ca in cazul platformelor Android si iOS, deoarece vor avea acces la toate functiile native ale sistemului de operare si vor putea astfel integra optiuni de navigare intre aplicatii care imbunatatesc experienta utilizatorului.

Flexibilitatea uneltelor BlackBerry 10 pentru dezvoltarea aplicatiilor asigura usurinta portarii aplicatiilor de pe alte platforme, iar dezvoltatorii de aplicatii web pot folosi HTML5 pentru a crea aplicatii BlackBerry.

Printre partenerii RIM care au fost prezenti la BlackBerry World se numara Gameloft, care pregateste 11 jocuri pentru platforma RIM si Pixelmags, care va ofera utilizatorilor continut media, reviste cunoscute de la Wired pana la Vogue si Esquire.

Blackberry 10, la dezvoltatori. Vedeti primele impresii

Ramane de vazut daca BlackBerry 10 va putea sa concureze in sfarsit "de la egal la egal" cu Android si iOS pana la sfarsitul anului, dar inceputul pare promitator.

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
Citeste despre: rim blackberry 10 aplicatii blackberry 10 blackberry 10 dev alpha
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google
Downloads - Telefoane Mobile
Cele mai noi: Cele mai descarcate:
Vezi mai multe
Ti s-a virusat calculatorul?
Ai pierdut informatii de pe el?
Click aici pentru KITUL de prim ajutor