Zile libere de sarbatorile legale
7/7233
calendar_month 20 Aug 2019, 17:36

Zile libere din ce in ce mai multe pentru angajatii romani. Incepand cu anul 2018, Guvernul a decis ca angajatii din Romania sa beneficieze de mai multe zile libere. Astfel, in urma unei replanificari, calendarul sarbatorilor legale s-a modificat.

15 zile libere pentru romani

De aproape doi ani, angajatii romani se pot bucura de 15 zile libere pe an. Astfel, Romania s-a pozitionat si ea in topul tarilor cu cei mai fericiti angajati: potrivit legii, romanii beneficiaza de 21 de zile de concediu de odihna, la care se adauga 15 zile libere corespunzatoare sarbatorilor legale.
Zilele libere in 2019 de care s-au bucurat angajatii romani au fost insa doar 10, deoarece restul au picat in weekend.

Zile libere ramase in 2019


  • 30 noiembrie (Sfantul Andrei) - sambata;

  • 1 decembrie (Ziua Nationala a Romaniei) - duminica;

  • 25 si 26 decembrie (prima si a doua zi de Craciun) - miercuri si joi.Cum se compenseaza zilele libere lucrate

Sarbatorile legale in Romania sunt zilele declarate prin lege ca fiind nelucratoare, altele decat zilele de weekend. In zilele de sarbatoare legala nu se lucreaza, cu exceptia unitatilor sanitare si a celor de alimentatie publica, precum si a unitatilor in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita procesului de productie sau specificului activitatii. Salariatii care lucreaza in astfel de unitati au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzator, acordat inurmatoarele 30 de zile.
In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul net corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.