WiFi: De unde a pornit totul si unde s-a ajuns
3/37017
calendar_month 03 Iul 2024, 17:50


WiFi (Wireless Fidelity) este o tehnologie revolutionara care a transformat modul in care comunicam si accesam informatiile. In acest articol, vom explora originile WiFi, evolutia sa si impactul sau asupra societatii moderne.

Istoria si Originea WiFi

1. Originile WiFi

WiFi isi are radacinile in anii '70, cand a inceput dezvoltarea unor tehnologii de comunicatii fara fir. Insa, punctul de plecare real pentru WiFi a fost in 1991, cand NCR Corporation, in colaborare cu AT&T, a inventat tehnologia pentru a conecta casele de marcat fara cabluri. Aceasta tehnologie a fost cunoscuta sub numele de WaveLAN.

2. Standardizarea WiFi

In 1997, Institutul de Ingineri Electrotehnici si Electronici (IEEE) a ratificat primul standard 802.11 pentru retelele wireless. Acest standard permitea viteze de transfer de date de pana la 2 Mbps. In anul 1999, au fost introduse standardele 802.11a si 802.11b, care au adus imbunatatiri semnificative in ceea ce priveste viteza si fiabilitatea conexiunii.

In 2024 s-a ajuns la sisteme premium WiFi 7 mesh care ofera WiFi puternic de 6 GHz si tehnologia nu se va opri aici, cu siguranta.

Evolutia Tehnologiei WiFi

1. Imbunatatirea Vitezei si Acoperirii

Standardele WiFi au evoluat constant pentru a oferi viteze mai mari si o acoperire mai buna. De la 802.11b (cu viteze de pana la 11 Mbps) la 802.11g (54 Mbps) si 802.11n (pana la 600 Mbps), fiecare nou standard a adus imbunatatiri substantiale. Standardul 802.11ac, introdus in 2013, a adus viteze de gigabiti pe secunda, iar cel mai recent standard, 802.11ax (WiFi 6), ofera viteze si mai mari, capacitate sporita si eficienta imbunatatita in medii aglomerate.

2. Securitatea WiFi

De-a lungul anilor, securitatea retelelor WiFi a devenit o preocupare majora. Protocoalele de securitate, precum WEP (Wired Equivalent Privacy), au fost inlocuite de WPA (WiFi Protected Access) si ulterior WPA2, pentru a asigura conexiuni mai sigure. In 2018, a fost introdus WPA3, care aduce imbunatatiri suplimentare in ceea ce priveste securitatea.

3. Accesibilitatea Globala

WiFi a devenit omniprezent in viata de zi cu zi, de la case si birouri la spatii publice, cum ar fi aeroporturi, cafenele si parcuri. Routerele wireless au devenit dispozitive standard in majoritatea gospodariilor, iar multe orase mari ofera acum acces WiFi gratuit in zone publice.

Impactul WiFi asupra Societatii

1. Conectivitate Permanenta

WiFi a permis oamenilor sa fie conectati permanent la internet, facilitand comunicarea, munca si accesul la informatie. Aceasta conectivitate a dus la o crestere exponentiala a utilizarii dispozitivelor mobile si a aplicatiilor bazate pe internet.

2. Inovatie si Progres Tehnologic

Dezvoltarea WiFi a stimulat inovatia in diverse domenii, inclusiv IoT (Internet of Things), unde dispozitivele inteligente comunica intre ele prin retele wireless. De asemenea, a facilitat dezvoltarea de tehnologii precum streaming-ul video, jocurile online si solutiile de teleconferinta.

3. Mobilitate si Flexibilitate

WiFi a eliminat necesitatea cablurilor, oferind libertatea de a accesa internetul de oriunde, in orice moment. Acest lucru a schimbat modul de lucru, permitand telemunca si colaborarea la distanta, care au devenit esentiale in contextul globalizarii si al pandemiei COVID-19.

Concluzie

De la inceputurile sale modeste in anii '90 pana la standardele avansate de astazi, WiFi a avut un impact profund asupra societatii. A revolutionat modul in care comunicam, lucram si ne bucuram de divertisment, devenind o parte indispensabila a vietii noastre cotidiene. Cu dezvoltarile continue in domeniul tehnologiei wireless, viitorul WiFi promite sa aduca si mai multe inovatii si oportunitati.sursa foto: pixabay.com