hit.ro  »  Stiri  »  Stiinta Generala  »  Vezi tehnologiile care asigura cronometrarea la Olimpiada

Vezi tehnologiile care asigura cronometrarea la Olimpiada

calendar_month 30 Iul 2012, 15:55
Stiai ca tehnologiile moderne permit stabilirea unui castigator in cursele de viteza la Jocurile Olimpice cu o precizie de o miime de secunda? Afla mai multe despre tehnologiile care asista cronometrarea la Olimpiada, care permit stabilirea unui castigator, dar si identificarea trisorilor. HowStuffWorks a prezentat tehnologiile folosite pentru cele mai importante curse olimpice de viteza, de vara si de iarna.

1. Atletism
In cursele scurte de sprint, viteza joaca un rol foarte important si la linia de start si la cea de sosire. La tragaciul pistolului folosit pentru a marca pornirea cursei este atasat un senzor ce transmite un curent electric simultan catre toate boxele atasate pozitiilor de pornire.
O camera video digitala speciala este plasata la linia de sosire pentru a stabili cu exactitate castigatorul. Camera poate inregistra pana la 2000 cadre pe secunda, iar imaginea finala cu atletii la linia de sosire este disponibila la 30 de secunde dupa finalul cursei.

2. Ciclism
In cadrul curselor de ciclism, mecanismul este aproape acelasi, insa fiecare bicicleta este dotata cu un transmitator special, ce emite un semnal citit instant la linia de sosire.
Pentru asigurarea transparentei, linia de sosire poate fi dotata cu pana la trei camere foto speciale, ce ofera apoi imaginile necesare pentru confirmarea castigatorului. Aceeasi tehnologie folosita la Olimpiada a fost adoptata si de alte competitii importante de ciclism, inclusiv Tour de France.

3. Inot
Locul de pornire al fiecarui inotator in cadrul curselor de viteza este dotat cu difuzoare ce emit simultan semnalul de pornire, ca si in cadrul probelor de atletism.
La linia de sosire, fiecare culoar este dotat cu o suprafata tactila speciala ce inregistreaza doar atingerea unei palme si trimite pe loc timpii pentru afisare. Camerele foto speciale instalate pentru a confirma rezultatele electronice pot captura pana la 100 fps.

4. Schi si sanie
In cadrul Jocurilor Olimpice de iarna, cursele de viteza de schi si cele de sanie sunt cronometrate folosind tehnologii cu raze infrarosu, rezistente la temperaturi de pana la -34 C, ce pot stabili castigatorul cu o diferente de chiar o miime de secunda.

Cursele de schi cross folosesc aceeasi tehnologie infrarosu, insa preiau si unul dintre elementele de siguranta din cronometrarea ciclismului. Fiecare schior are atasat un transmitator la fiecare gheata, iar senzorii infrarosu ce citesc semnalul sunt ingropati in zapada si la start si la sosire.

5. Patinaj viteza
In cursele de patinaj viteza, sportivii pot atinge viteze de pana la 48km/h, motiv pentru care cursa poate fi castigata la propriu cu varful patinei. La linia se sosire, timpul este confirmat atat de raza infrarosu cat si de doua camere video ce inregistreaza 2000 fps.

Masuri de siguranta la Olimpiada
Pentru ca fiecare cursa sa ofere un rezultat corect si pentru eliminarea tentativelor de inselare, fiecare sistem de cronometrare la Olimpiada include pana la 4 sisteme de back-up.
Cel mai important sistem de prevenire a tentativelor de incalcare a regulilor la Jocurile Olimpice vizeaza startul curselor de viteza. Deoarece timpul de reactionare la un stimul a fost stabilit de oamenii de stiinta la o zecime de secunda, orice sportiv ce incearca plecare la mai putin de 1/10 s de la focul de arma ce anunta startul este penalizat. In cadrul curselor de atletism si inot, pozitia de pornire contine senzori speciali sensibili la presiune ce inregistreaza cu o precizie foarte mare plecarile pripite.


 

Sondaj

Ce cadou ti-ar placea sa primesti?