hit.ro  »  Stiri  »  Stiinta Generala  »  Vezi cum au evoluat DSLR-urile - de la Nikon D1 la D4

Vezi cum au evoluat DSLR-urile - de la Nikon D1 la D4

calendar_month 01 Aug 2012, 12:41
De la sosirea pe piata in 1999, camerele foto digitale SLR au trecut printr-o evolutie uimitoare. Tehnologiile dezvoltate in numai 13 ani au permis impunerea camerelor foto DSLR ca o forta majora pe piata audio/video. ExtremeTech a analizat evolutia DSLR-urilor, folosind unul dintre cele mai evidente exemple: istoria DSLR Nikon, de la Nikon D1 (1999) pana la Nikon D4 (2012).
Nikon D1
Concurent pentru camerele Kodak SLR, Nikon D1 este primul pas important in istoria DSLR. D1 a debutat u un senzor de 2,7MP si un pret de 5000 dolari, semnificativ mai mic decat al altor camere cu posibilitati similare.
Cu o rezolutie 2000x1312, ce totalizeaza 2,62 milioane pixeli, Nikon D1 a fost laudat multa vreme de fotografii profesionisti datorita versatilitatii mari si a pretului imbatabil. Camera DSLR Nikon a schimbat regulile jocului si a permis evolutia DSLR-urilor din urmatorii ani.

Nikon D4
Cu o un senzor de 16,2 MP, Nikon D4 pastreaza aceeasi acuratete a pozelor in conditii de luminozitate redusa pentru care a fost laudat predecesorul sau, Nikon D3. Sistemul de autofocus in 51 puncte si capacitatea de a face 10 cadre pe secunda, sau chiar 11 daca sunt pastrate conditiile de luminozitate si expunere ale primului cadru.
Cu un senzor de 91.000 pixeli dedicat autofocus si conditiilor de mediu, Nikon D4 este un urmas demn de Nikon D1.

Evolutia adaptabilitatii DSLR la luminozitate
Poate cea mai importanta componenta a evolutiei DSLR tine de capacitatea de a fotografia un subiect un miscare in conditii de luminozitate tot mai scazute.
De la ISO 1600 utilizat la primele DSLR-uri Nikon, fotografii au in prezent la dispozitie ISO 6400 si chiar ISO 12800, pe Nikon D4, pentru a crea imagini excelente, oriunde si oricand.

Fotografii RAW DSLR
Capturarea imaginilor RAW a fost una dintre functiile prezente de la primele DSLR-uri, insa manipularea lor a evoluat foarte mult in ultimii 13 ani.
Daca o imagine RAW putea fi capturata doar cu o expunere de 4,4 secunde pentru fiecare cadru cu Nikon D1, camerele DSLR moderne ofera o viteza rapida, alaturi de numeroase optiuni de compresie. In plus, cele mai multe aplicatii de editare foto profesioniste includ functii de procesare excelente pentru imaginile RAW.

Evolutia vitezei DSLR
Numarul de cadre pe secunda a crescut semnificativ in ultimii ani, de la 4,5fps pana la 11fps pentru unele camere DSLR. Odata cu el, autofocusul, intarzierea obiectivului si optiunile de stocare inregistreaza viteze mult mai multe.
De la 58ms lag la Nikon D1, Nikon D4 are o intarziere de numai 43ms, iar cresterea spatiului de stocare si a vitezei de scriere a permis fotografierea in succesiune a unor imagini tot mai impresionate.

Convergenta foto/video DSLR
Primele camere foto/video profesioniste au fost lansate abia in 2008 si multi profesionisti prefera doua gadgeturi separate, insa Nikon D4 ofera capacitati de captura video excelente, disponibile prin apasarea a numai 2 butoane, in mijlocul unei sedinte foto.
Evolutia camerelor DSLR va continua cu siguranta, iar conectivitatea Wi-Fi si GPS-ul sunt urmatoarele prioritati pe lista cumparatorilor. Nimeni nu poate insa prezice ce va aduce tehnologia DSLR dupa inca 13 ani.

 

Sondaj

Care este prima versiune de Windows pe care ati folosit-o?