hit.ro  »  Stiri  »  Stiinta Generala  »  Vezi consecintele verdictului in cazul Apple vs. Samsung

Vezi consecintele verdictului in cazul Apple vs. Samsung

calendar_month 27 Aug 2012, 10:23
Procesele dintre Apple si Samsung continua, dar compania sud-coreeana a inregistrat o infrangere majora in SUA. Tribunalul a decis ca Samsung are de platit daune de 1 miliard dolari catre Apple. Vezi consecintele verdictului in cazul Apple vs. Samsung, care nu afecteaza doar cele doua companii, ci piata globala de electronice.
Cu procese deschise pe 4 continente, Apple a inregistrat prima victorie importanta impotriva Samsung, companie acuzata ca a copiat designul iPhone. Din daunele cerute de Apple, de 2,5 miliarde dolari, tribunalul american a decis ca Samsung va plati doar 1,05 miliarde, scrie HuffingtonPost.
1. Mai mult decat amenzi
Procesul intentat de Samsung impotriva Apple pentru incalcarea patentelor proprii a fost rezolvat tot in favoarea companiei americane. Samsung a cerut daune de 399 milioane euro, dar nu va primi momentan niciun ban de la Apple. Problemele Samsung nu sunt insa limitate la daunele pe care compania isi permite sa le plateasca, ci vizeaza numeroase alte consecinte.

2. Posibile interdictii de vanzare
Lupta Apple vs. Samsung continua, iar cele doua companii se vor infrunta din nou la tribunal in data de 20 septembrie, cand vor fi judecate posibilele interdictii de vanzare ale gadgeturilor Samsung ce au incalcat patentele Apple.
Daca Apple obtine o noua victorie, Samsung ar putea fi obligat sa retraga mai multe gadgeturi de pe piata americana, iar decizia creeaza un precedent ce ar putea fi urmat si de alte interdictii la nivel global.

3. Efectele asupra imaginii Samsung
Chiar daca Samsung a avut profituri importante in ultimii ani si compania nu va fi afectata prea mult financiar de plata unor daune, imaginea Samsung ar putea fi victima principala a procesului.
Devenit cel mai mare producator de smartphone-uri la nivel mondial, Samsung isi poate pierde imaginea de creator de gadgeturi originale, problema cu care se confrunta numeroase companii asiatice. Verdictul poate fi interpretat de multi cumparatori ca un stigmat pentru Samsung, ce pierde imaginea de inovator, in favoarea celei de copiator.

4. Consecinte pentru viitorul Android
Patentele Apple incalcate de Samsung vizeaza designul hardware, dar si software-ul, lucru ce ar putea afecta in mod semnificativ viitorul Android.
Sistemul de operare mobil creat Google a fost criticat inca de la lansare de Steve Jobs, care a acuzat Android ca a copiat iOS. Apple are in prezent prima decizie importanta a unui tribunal in acest sens, unele dintre patentele disputate vizand functii Android, ca "bounce-back" pentru imagini.
Chiar daca Android este un sistem de operare open-source, producatorii mai mici de smartphone-uri ar putea fi descurajati de victoria Apple. Ca sa nu infrunte noi procese ale companiei, ar putea adopta alternative in defavoarea Android.

5. Efectele pentru cumparatori
Samsung sustine ca cele mai importante efecte ale deciziei tribunalului american afecteaza cumparatorii, prin restrangerea optiunilor si cresterea preturilor, numind patentele Apple un "monopol pe dreptunghiuri cu colturi rotunjite".
Apple a intentat procese impotriva Samsung si in alte 8 tari: Australia, Coreea de Sud, Franta, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie si Olanda.
In Coreea de Sud, magistratii au decis ca ambele companii au incalcat patente, scrie BusinessWeek. Apple si Samsung vor avea de infruntat interdictii pe piata coreeana, ce nu vizeaza in iPhone 4S sau Samsung Galaxy S3. Decizia tribunalului sud-coreean intareste insa avertismentul Samsung cu privire la efectele asupra cumparatorilor.


 

Sondaj

Ce cadou ti-ar placea sa primesti?