hit.ro  »  Stiri  »  Stiinta Generala  »  Vezi 10 descoperiri incredibile facute prin Google Earth

Vezi 10 descoperiri incredibile facute prin Google Earth

calendar_month 01 Oct 2012, 15:30
Google Earth si Google Maps permit tuturor celor care au acces la tehnologie sa calatoreasca virtual in lumea intreaga si chiar sa fie martori unor descoperiri incredibile cu un singur click. Interesant este faptul ca cele doua aplicatii nu sunt doar unelte de orientare in spatiu pentru utilizatorii obisnuiti, ci si mijloace valoroase care au revolutionat diversele domenii in care cercetatorii isi organizeaza munca.
In prezent, cel mai usor este sa fii explorator. Ai nevoie de un computer si acces la tehnologia prin satelit furnizata prin Google Earth si Google Maps. Cercetatorii din domeniul stiintific au ajuns sa bifeze descoperiri incredibile prin aplicatiile in cauza, noteaza Mashable.
1. Feribotul SS Jassim
Feribotul bolivian S.S. Jasim a naufragiat in anul 2003, undeva in apele Recifului Wingate de pe Coasta Sudanului. Cu toate ca epava in sine nu a fost descoperita pe Google Earth, imaginea sa explicita a aparut pe hartile virtuale ale programului. Acum este una dintre cele mai mari epave vizibile pe platform virtuala.

2. Asezarea romana secreta
Programatorul italian Luca Mori a reusit sa descopere prin Google Earth o asezare romana, care dateaza de peste 2000 de ani, in vecinatatea orasului Parma. Ruinele asezarii romane au fost sesizate de Mori in timp ce studia harta localitatii sale natale prin satelit, cand a observat raul si fortaretele care inconjurau cetatea.

3. Padurea ascunsa din Muntii Mabu
Oamenii de stiinta de la Royal Botanic Gardens au identificat prin Google Maps o regiune verde necunoscuta in Muntii Mabu din Mozambic. Constatarile "pe teren" au condus la descoperirea celei mai intinse paduri tropicale din Sudul Africii, neatestata pana in acel moment.

4. Noi stramosi ai omului
Profesor la Universitatii Witswatersrand din Sudul Africii, Lee Berger a invatat sa exploreze virtual situri arheologice si a descoperit 600 de pesteri secrete si fosile neindentificate in regiunea numita Cradle of Humankind. Berger a gasit 2 schelete umanoide bine conservate, vechi de peste 2 milioane de ani, care demonstreaza existenta a altor specii de stramosi ai omului.

5. Craterul Kamil
In timp ce analiza imagini prin Google Earth, un cercetatori italian a descoperit craterul Kamil din Egipt, unul dintre cel mai bine conservate cratere din lume.

6. Plasa antica de pescuit
Cea mai veche plasa gigantica pentru pescuit, construita de o comunitate din Wales la inceputul secolului al XXI-lea, a fost descoperita de doctorul Ziggy Otto intr-o imagine surprinsa de Google Earth deasupra raului Teifi.

7. Situri arheologice in Arabia Saudita
Cercetatorii australieni au utilizat faimosul Google Earth pentru a descoperi noi situri arheologice in Arabia Saudita. Rezultatul? Mii de morminte si vestigii vechi de peste 9000 de ani, nedepistate anterior de arheologi.

8. Noi piramide egiptene
Arheologul Angela Micol a avut o revelatie dupa ce a studiat atent piramidele egiptene prin satelit. Cercetatoarea a descoperit multiple situri cu aspect de formatiuni triunghiulare masive in Egipt, de 3 ori mai mari decat Marea Piramida din Giza.

9. Calutul de mare Pygmy
Noua optiune de explorare subacvatica lansata de Google Maps a condus la descoperirea calutului de mare Pygmy in Australia, specie despre care se stia ca exista doar in Malaiezia si Japonia.

10. Campuri minate in Cambodgia
Cea mai mare organizatie mondiala de combatere a minelor de teren din lume a descoperit cu Google Earth campuri minate foarte extinse la granita dintre Cambodgia si Tailanda.


 

Sondaj

Care este prima versiune de Windows pe care ati folosit-o?