Util: Cat platim in roaming vara aceasta
6/6938
calendar_month 30 Iun 2015, 13:28
ANCOM recomanda utilizatorilor care vor calatori in aceasta vara in afara UE sa verifice tarifele stabilite de fiecare operator pentru tarile pe care le vor vizita, tarifele putand fi cu mult mai mari decat cele reglementate in spatiul comunitar.
Cei care calatoresc vara aceasta in spatiul Uniunii Europene si folosesc serviciile de telefonie si internet mobil in roaming pe baza planului tarifar de baza (Eurotarif) vor plati maximum 0,19 euro/minut (fara TVA) pentru un apel efectuat, 0,05 euro/minut (fara TVA) pentru primirea unui apel si cel mult 0,06 euro (fara TVA) pentru trimiterea unui mesaj text (SMS), iar pentru acces la internet vor fi taxati cu maxim 0,20 euro/MB (fara TVA), se arata intr-un comunicat al Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).
"Desi la nivel european se discuta despre eliminarea completa a tarifelor de roaming, este bine ca utilizatorii romani sa stie ca, in prezent, pentru spatiul Uniunii Europene sunt reglementate tarife maximale de roaming, acestea reprezentand plafonul pe care furnizorii sunt obligati sa il respecte in cadrul planului tarifar de baza (Eurotarif). Operatorii pot sa puna la dispozitia clientilor tarife mai mici sau alte planuri tarifare, precum cele din ofertele speciale pentru perioadele de vacanta. De aceea, este de preferat ca utilizatorii sa analizeze oferta furnizorului propriu inainte de a pleca in calatorie, pentru a alege planul tarifar care se potriveste cel mai bine nevoilor lor de comunicare. Pentru a compara toate tarifele de telefonie si internet disponibile pe piata in acest moment, ANCOM le pune la dispozitie utilizatorilor comparatorul de oferte telecom, accesibil la adresa www.veritel.ro."

Statisticile ANCOM arata ca, odata cu etapa de scadere a tarifelor de roaming reglementate in interiorul UE aplicabila incepand cu 1 iulie 2014, traficul de voce in roaming a inregistrat pe parcursul anului 2014 o crestere anuala de 53%, pana la 647 milioane de minute consumate (din care 196 milioane au fost apeluri efectuate si 451 milioane apeluri primite), in timp ce traficul de mesaje SMS trimise in roaming a inregistrat o crestere anuala de 10%, pana la 123 milioane de mesaje.
De asemenea, durata medie a unui apel efectuat in roaming a fost de 2 minute si 24 de secunde, in timp ce durata medie a unui apel primit in roaming a fost de 3 minute si 16 secunde. in plus, consumul serviciilor de date in roaming a cunoscut o crestere semnificativa, de aproape 6 ori, de la 34.000 GB in 2013 la 202.000 GB in 2014.
Sursa: ANCOM / Veritel