Urmarile pandemiei Covid-19 sunt inca vizibile. A crescut numarul cazurilor de coxartroza la persoanele tinere
3/35361
calendar_month 16 Oct 2023, 13:10


Efectele pandemiei Covid-19 sunt inca vizibile in cabinetele medicilor din intreaga lume, iar una dintre urmari este scaderea varstei la care pacientii au fost diagnosticati cu coxartroze, subliniaza Dr. Robert Apostolescu, medic primar ortoped  specializat in chirurgia soldului si a genunchiului. 

"In urma valului de Covid-19, a fost inregistrat un numar semnificativ mai mare de cazuri de coxartroza la persoanele tinere, iar cei mai multi dintre acestia au dezvoltat necroza capului femural. Am efectuat numeroase interventii chirurgicale la pacienti in jurul varstei de 40 de ani dupa infectarea cu Covid-19", a precizat Dr. Robert Apostolescu.

Necroza capului femural apare atunci cand articulatia soldului nu primeste suficient sange pentru a functiona corespunzator. In aceasta situatie, osul din capul femurului incepe sa se deterioreze si sa moara. In mod obisnuit, persoanele cu un risc crescut de a dezvolta aceasta afectiune sunt cele care sufera de alte probleme medicale care pot duce la necroza ischemica, cum ar fi boala de Cheson, anemia cu celule falciforme, boala Gaucher, sau cele care au avut accidente precum luxatii sau fracturi de sold.

De asemenea, se includ in aceasta categorie si persoanele care au utilizat pe termen lung medicamente corticosteroide, care sunt, in mod normal, prescrise pentru tratamentul astmului sau al artritei reumatoide. In timpul pandemiei, aceste medicamente au fost administrate pacientilor pentru gestionarea simptomelor sindromului de detresa respiratorie acuta si prevenirea leziunilor pulmonare acute. Astfel, cercetarile au aratat ca nu poate fi exclusa posibilitatea ca acest tratament, care a fost eficient pe termen scurt, sa aiba un impact asupra sanatatii pe termen lung a pacientilor”, arata Dr. Robert Apostolescu

In stadiile avansate ale necrozei aseptice a capului femural, interventiile chirurgicale reprezinta cele mai eficiente metode de tratament. Daca necroza aseptica a capului femural este identificata intr-un stadiu incipient, atunci ea poate fi tratata si rezolvata fara proceduri complexe, cum ar fi inlocuirea articulatiei soldului. 

In astfel de cazuri, decompresia capului femural sau oxigenoterapia hiperbara sunt suficiente pentru a opri progresia bolii si pentru a preveni dezvoltarea coxartrozei. Procesul de recuperare dupa interventia de decompresie a capului femural dureaza cateva luni, iar pacientii trebuie sa foloseasca carje pentru a evita suprasolicitarea articulatiei de sold.