Unul din trei romani din diaspora isi va petrece concediul de vara in Romania
8/8123
calendar_month 27 Iul 2022, 11:06
Potrivit unui studiu realizat de compania de transferuri internationale de bani TransferGo, unul din trei romani din diaspora planuieste sa îsi petreaca concediul de vara în Romania, unde va cheltui sume importante de bani pe diverse bunuri de larg consum, materiale de constructii si servicii turistice.
În timp ce multi romani din tara calatoresc catre destinatii estivale precum Grecia, Bulgaria sau Turcia, peste 30% dintre romanii din diaspora vor petrece concediul de vara în Romania, unde vor cheltui între 1500 si 2000 de euro de familie, conform datelor companiei de transferuri internationale de bani TransferGo.
Mai mult, potrivit aceluiasi studiu TransferGo, romanii tind sa nu mai calatoreasca cu foarte multi bani cash, ci prefera sa îsi pastreze economiile în conturi bancare, ori sa le transfere direct în conturile din Romania prin intermediul aplicatiilor de transferuri internationale de bani, precum TransferGo.
Cu toate ca bugetul de vacanta a fost redus comparativ cu anii anteriori, sub presiunea inflatiei si a instabilitatii economice, romanii din diaspora sustin în continuare activ economia romaneasca prin sumele de bani pe care le trimit periodic rudelor ramase în tara.
Anul acesta, odata cu ridicarea restrictiilor de calatorie impuse în timpul pandemiei, multi dintre romanii din diaspora vor relua traditia petrecerii concediului de vara în Romania. Durata medie a unui sejur este de doua saptamani, iar perioada preferata este luna august, cand estimarile autoritatilor arata ca traficul pe sensurile de intrare în tara se va apropia de valorile înregistrate în anii de dinainte de începerea pandemiei.
Din punct de vedere economic, august este de altfel una dintre cele mai profitabile luni din an pentru comerţ, în special pentru sectoarele alimentar, materiale de construcţii, mobila si electro- IT, iar acest fapt se datoreaza si romanilor din diaspora care, nu doar ca vin acasa, dar fac si investitii aici.
În diaspora traiesc si muncesc oficial 5.7 milioane de romani, însa cifra reala este mult mai mare, aproape 8 milioane de romani fiind plecati în afara granitelor, conform unor estimari recente.

Sondaj

Ce cadou ti-ar placea sa primesti?