Unul din doi profesionisti in securitate cibernetica spune ca educatia formala este inutila la jobul actual
3/36081
calendar_month 07 Feb 2024, 12:35


Pe fondul penuriei acute de profesionisti in securitate cibernetica, expertii activi in securitatea informatiilor (InfoSec) pun la indoiala relevanta educatiei formale pe care au primit-o, arata noua cercetare globala a Kaspersky.

Sondajul a aratat ca unul din doi profesionisti in securitate cibernetica nu a fost capabil sa confirme utilitatea pregatirii academice atunci cand a fost intrebat cum il ajuta aceasta in activitatea sa profesionala.

Asemenea experti trebuie sa investeasca in formare continua pentru a aborda peisajul amenintarilor in continua evolutie si pentru a tine pasul cu industria.

Potrivit ISC2, cea mai importanta organizatie mondiala pentru profesionistii in securitate cibernetica, forta de munca existenta in securitate cibernetica trebuie sa creasca aproape de doua ori pentru a functiona la capacitate maxima si pentru a sprijini economia globala.

Explorand cauzele fundamentale ale deficitului actual de competente in domeniul securitatii cibernetice si ale lipsei de profesionisti InfoSec, Kaspersky a comandat un studiu global, care analizeaza mai atent aspectele educationale ale problemei si influenta pe care aceasta o are asupra carierei acestor experti.

Multi experti InfoSec subliniaza ca sistemul de invatamant este detasat de realitatile securitatii cibernetice, ceea ce duce la o lipsa de aplicabilitate atunci cand vine vorba de experienta de lucru in viata reala: mai bine de jumatate dintre profesionisti considera ca educatia formala a fost oarecum folositoare (14%), putin (13%) utila sau deloc folositoare (24%) atunci cand au trecut la indeplinirea sarcinilor de serviciu.

Pentru a determina factorii care ar putea impiedica domeniul educational, respondentii au fost intrebati daca:

•    personalul de formare din colegiul sau universitatea lor avea experienta in securitate cibernetica;
•    au avut acces la cele mai noi tehnologii si echipamente;
•    au primit informatii despre incidente de securitate cibernetica din viata reala;
•    li s-au oferit stagii de practica care sa aiba la baza adevarata experienta la un loc de munca relevant.

Mai putin de jumatate dintre respondenti au spus ca programul lor de la colegiu sau universitate le-a oferit experienta practica in scenarii de securitate cibernetica din viata reala ca proiecte live: 23% au fost „foarte de acord” cu aceasta afirmatie, iar 26% „cumva de acord.” In plus, accesul la cele mai noi tehnologii si echipamente, precum si calitatea stagiilor de practica s-au evidentiat drept cele mai slabe aspecte ale educatiei in domeniul securitatii cibernetice pentru majoritatea regiunilor.

In timp ce calitatea si relevanta programelor educationale este problematica, disponibilitatea securitatii cibernetice si a instruirii InfoSec per se lasa si ea de dorit. De exemplu, jumatate dintre expertii actuali in securitate cibernetica considera ca disponibilitatea cursurilor de securitate cibernetica sau de securitate a informatiilor in invatamantul superior formal este fie „slaba”, fie „foarte saraca”. Printre profesionistii cu 2-5 ani de experienta, acest rezultat creste la peste 80 la suta.

Raportul complet si mai multe informatii despre impactul oamenilor asupra securitatii cibernetice in business sunt disponibile aici: https://www.kaspersky.com/blog/portrait-of-infosec-professional-report-2024/



Pentru a aborda deficitul de competente de securitate cibernetica, Kaspersky sugereaza o abordare cu mai multe fatete, concentrata pe domeniul academic, pe forta de munca InfoSec si pe business-uri:

1.    Institutiile de invatamant superior isi pot imbunatati programele prin parteneriat cu experti din domeniul securitatii cibernetice si integrand cele mai recente cunostinte din industrie in programele lor de formare. Kaspersky are un program special pentru universitati, pentru a integra expertiza in domeniul securitatii cibernetice: Kaspersky Academy Alliance, care ofera participantilor la program acces la cunostinte de clasa mondiala despre amenintarile cibernetice, prelegeri si sesiuni de formare, precum si la cele mai recente tehnologii. 

2.    Tinerii profesionisti isi pot completa pregatirea academica cu experienta unui job real, realizand un stagiu intr-un departament de securitate a informatiilor sau de cercetare si dezvoltare. Mai multe detalii pe pagina LinkedIn a Kaspersky, despre locurile de munca din programele de stagiu.

3.    Competitiile internationale desfasurate de diverse companii si organizatii ofera, de asemenea, profesionistilor din domeniul securitatii cibernetice sansa de a-si dezvolta abilitatile prin rezolvarea diferitelor provocari din domeniul securitatii cibernetice. Kaspersky conduce Secur’IT Cup, o competitie globala pentru studentii din intreaga lume si din diverse medii academice. Participantii au sansa de a concura pentru un premiu, in timp ce inteleg cum este sa lucrezi in industrie.

4.    Profesionistii in domeniul securitatii cibernetice pot opta pentru invatarea continua, urmand cursuri de formare si certificari suplimentare. Kaspersky ofera o gama larga de cunostinte despre securitatea informatiilor pentru profesionistii IT, oferind atat educatie profesionala pentru persoane fizice, cat si formare corporativa.



Sondaj

Cu cine veti vota la alegerile prezidentiale din 4 mai 2025?