Unsprezece moduri de a reduce impactul laptopului tau asupra mediului inconjurator
8/8146
calendar_month 17 Aug 2022, 10:38
Andrei Uhr, Field Product Manager Dell Technologies
Criza climatica ne afecteaza pe toti si stim ca, pentru a mentine cresterea temperaturii globale la mai putin de 1,5°C, trebuie sa reducem drastic emisiile de gaze cu efect de sera. Pentru abordarea eficienta a crizei climatice, este necesara o suita de actiuni mici, care, impreuna, vor avea un impact semnificativ. Cu totii putem face alegeri simple pentru a ne reduce amprenta de carbon, inclusiv cand cumparam acel laptop atat de important. Consultati aceste unsprezece sugestii de utilizare eficienta a laptopurilor si de reducere a amprentei de carbon.
1. Cunoasteti-va cifrele
Stiti care este amprenta dvs. de carbon? Aceasta reprezinta cantitatea de gaze cu efect de sera (GES) - inclusiv dioxidul de carbon, metanul, oxidul de azot si altele - pe care o produceti în timpul vietii dumneavoastra. Exista mai multe aplicatii excelente care va pot ajuta sa va calculati amprenta de carbon, cum este Carbonfootprint.com. S-ar putea sa fiti surprins de propria amprenta, astfel încat cunoasterea acesteia va fi primul pas pentru a va da seama unde puteti face economii. Multe branduri va vor ajuta sa comparati amprenta de carbon a diferitelor modele pentru a va informa si mai bine privind deciziile de cumparare orientate spre sustenabilitate.
2. Marea reciclare
În mod normal, ne gandim la reciclare ca la o problema legata de deseuri, însa este, de asemenea, o problema legata de clima. De exemplu, o cutie de aluminiu reciclat are o amprenta de carbon cu 95% mai mica decat fabricarea aceleiasi cutii din aluminiu virgin.
Asadar, înainte de a cumpara un nou laptop, ganditi-va cum ati putea sa îl returnati, reconditionati sau reciclati în mod responsabil pe cel vechi. În functie de marca laptopului dumneavoastra, este posibil sa îl puteti trimite înapoi pentru a fi reciclat. Unele companii, precum Dell Technologies, vor colecta echipamentele electronice vechi de orice marca, în orice stare, si le vor recicla gratuit.
3. Înainte de a-l înlocui, îl puteti repara?
Reparatia este esentiala pentru ca produsele sa ramana în uz mai mult timp si sa nu ajunga la gropile de gunoi, asa ca merita sa verificati daca un laptop este proiectat pe ideea unor viitoare reparatii si pe cea de reciclare. Daca o componenta este acoperita de adeziv si dureaza ore întregi pentru a fi dezasamblata, nu este la fel de usor de reparat si este posibil sa nu poata fi reciclat deloc.
Unele marci ofera clientilor acces usor la resursele, piesele de schimb si asistenta de care au nevoie în cazul în care doresc sa îsi repare singuri produsele. De exemplu, unele branduri, cum ar fi Dell, faciliteaza accesul online la informatii, inclusiv la manuale si update-uri care mentin produsele performante. Publicarea online a listei de piese de schimb înseamna ca le putem comanda pentru propriile reparatii. Dell a creat chiar si o aplicatie de realitate augmentata care ofera instructiuni de înlocuire a pieselor pas cu pas pentru aproape 100 de produse, pentru multe probleme care pot fi rezolvate de clienti.
4. Faceti upgrade
Multi oameni se gandesc sa-si schimbe computerul cu unul capabil sa ruleze cele mai recente aplicatii sau jocuri. Înainte de a cumpara unul nou, verificati daca puteti actualiza componente precum memoria, spatiul de stocare, placile grafice sau procesorul pentru a prelungi durata de viata a dispozitivului actual.
5. Vechiul este noul nou
Daca v-ati decis pentru un laptop nou, de ce sa nu luati în considerare un produs reconditionat? Trecerea printr-un program oficial de reconditionare elimina incertitudinea generate de achizitii prin intermediul site-urilor peer-to-peer. Puteti sta linistiti cu o garantie care va protejeaza dispozitivul.
6. Construit în mod durabil
Daca cumparati un echipament nou, întrebati din ce este fabricat. Exista o multime de materiale care pot fi reciclate pentru a crea un laptop nou. Materialele reciclabile si regenerabile, inclusiv bioplasticul pe baza de lemn reciclat din industria hartiei, fibra de carbon recuperata, plasticul reciclat si noile picioare din cauciuc bio pe baza de ulei de ricin, toate acestea pot fi folosite pentru a crea acum laptopuri sustenabile.
7. Eficienta energetica
Aveti în casa becuri LED eficiente din punct de vedere energetic, dar cat de eficient este laptopul dumneavoastra? Dispozitivele eficiente din punct de vedere energetic ajuta la reducerea facturilor de electricitate si a consumului de energie. Din fericire, exista cateva standarde utile care va spun cat de eficient este orice dispozitiv, cum ar fi ratingul EPEAT (the Green Electronics Council's Electronic Product Environmental Assessment Tool). Acesta este cel mai cuprinzator instrument de evaluare a criteriilor generale de mediu si faciliteaza evaluarea implicatiilor unui produs pe durata ciclului de viata.
8. Nu hraniti vampirii
Reducerea consumului de energie este o solutie simpla, cu beneficii economice si de mediu. Energia consumata de dispozitivele casnice obisnuite în modul standby poate reprezenta pana la 10% din consumul de energie rezidentiala, adaugand pana la 147 de lire sterline pe an la factura de energie electrica. PC-urile sunt unii dintre cei mai mari vampiri energetici, asa ca opriti laptopul de la retea atunci cand nu îl utilizati - chiar si lumina de veghe consuma energie.
De asemenea, încercati sa nu va supraîncarcati inutil laptopul. Scoateti-l din priza imediat ce este încarcat pentru a economisi energie si pentru ca bateria sa dureze mai mult. De asemenea, puteti ajusta setarile de alimentare ale PC-ului dumneavoastra pentru a reduce impactul energetic si a economisi durata de viata a bateriei prin optimizarea unor elemente precum iluminarea tastaturii, luminozitatea ecranului si prin ajustarea setarilor pentru „Cea mai buna durata de viata a bateriei".
9. Si ceea ce este în exterior conteaza
Cum ramane cu ambalajul? În Marea Britanie, se estimeaza ca în fiecare an sunt introduse pe piata 4,9 milioane de tone de plastic, din care trei sferturi devin deseuri, asa ca, daca faceti alegeri sustenabile bazate pe ambalaj, veti alege si un laptop mai sustenabil. Verificati daca o companie foloseste polistiren sau alte materiale de ambalare care sunt dificil sau imposibil de reciclat. Multe companii utilizeaza acum materiale plastice recuperate si produse naturale, cum ar fi bambusul, pentru a realiza ambalaje mai durabile, asa ca puteti recicla în mod responsabil ambalajul, sau îl puteti folosi pentru a trimite vechiul echipament la reciclare!
10. Pregatiti pentru viitor
Daca doriti sa contribuiti la conservarea mediului înconjurator, unul dintre cele mai elementare lucruri pe care le puteti face este sa va pastrati laptopul, ceea ce înseamna sa îl protejati si sa îi prelungiti durata de viata. Asadar, actualizati-va software-ul în mod regulat pentru a optimiza eficienta PC-ului si pentru a evita virusii, protejati bateria si pastrati-va laptopul curat!
Desi software-ul nu va poate ajuta sa scapati de amprentele de pe ecran, va poate ajuta sa va pastrati laptopul eficient din punct de vedere energetic. SupportAssist de la Dell, de exemplu, este o tehnologie inteligenta care ruleaza pe PC-ul dvs. si elimina virusii, detecteaza problemele, optimizeaza setarile si va spune cand trebuie sa faceti actualizari. Toate acestea va întretin laptopul, reducand nevoia de înlocuire sau de reconditionare/reciclare.
Pentru a va proteja laptopul sustenabil pe care l-ati ales atunci cand va deplasati, luati în considerare achizitionarea unei protectii pentru laptop. Pentru o alegere sustenabila de doua ori mai eficienta, exista pe piata protectii pentru laptop, precum Ecoloop Pro Backpack, care este fabricata din materiale plastice reciclate din oceane.
11. Multifunctional
Cat de multifunctional poate deveni dispozitivul dvs.? De exemplu, puteti folosi laptopul dvs. si pentru scoala, si pentru lucru, si pentru divertisment? Daca sunteti mare amator de jocuri, cautati un PC care poate suporta o sesiune maraton fara sa „transpire” si care va poate tine concentrat si atunci cand aveti acele termene limita stranse la serviciu. Ati putea lua în considerare chiar si reutilizarea vechilor tablete sau telefoane ca dispozitive de gestionare a casei pentru sisteme de alarma sau alte utilizari.
În calitate de consumator, aveti puterea de a influenta modul în care companiile iau în serios problema amprentei noastre colective de carbon. Puteti alege sa rasplatiti companiile cu programe solide de sustenabilitate selectand produsele acestora atunci cand luati decizii de cumparare. De asemenea, le puteti face cunoscut faptul ca le apreciati activitatea prin intermediul retelelor de socializare sau prin alte mijloace. Fie la urnele de vot, fie la casa de marcat, alegerile dvs. pot semnala faptul ca doriti sa decarbonizati economia si sa promovati solutii pentru schimbarile climatice.