Una dintre cele mai raspandite afectiuni cronice din Romania ar putea fi tratata, in curand, printr-o simpla perfuzie
3/35481
calendar_month 08 Nov 2023, 17:15


In Romania, diabetul zaharat a devenit o problema semnificativa de sanatate publica. Potrivit unui recent studiu realizat de Forumul Roman de Diabet, nu mai putin de 1 din 10 romani se confrunta cu aceasta afectiune cronica, iar alti 3 din 10 romani se afla in faza de prediabet.

Aceste cifre ar putea fi rasturnate pe viitor, arata rezultatele unui studiu recent.


Diabetul zaharat, in toate formele sale, se dovedeste a fi una dintre cele mai grave si raspandite afectiuni din tara noastra. Anual, jumatate dintre persoanele diagnosticate cu diabet zaharat se vad nevoite sa petreaca timp in spital din cauza complicatiilor asociate acestei boli. Aceste complicatii pot varia de la riscul de orbire la complicatii cardiovasculare, insuficienta cardiaca, complicatii renale si, in unele cazuri, amputari la nivelul membrelor inferioare.

Cu toate acestea, exista o raza de speranta care ar putea sa vina in ajutorul celor afectati de diabet. Un studiu recent a adus in prim-plan o solutie care ar putea schimba viata celor care se confrunta cu diabetul de tip 1. Mai exact, pacientii care au deficit de celule insulare functionale in pancreasul lor, celulele responsabile pentru producerea hormonului insulin, ar putea sa nu mai aiba nevoie de injectii zilnice de insulina.

Studiul a evaluat o forma de terapie cu celule insulare derivate din celule stem, producatoare de insulina, care, administrate prin perfuzie, inlocuiesc in esenta celulele insulare disfunctionale la persoanele cu diabet zaharat de tip 1, ajungand ca trei dintre cei sase participanti sa nu mai aiba nevoie de insulina zilnica. Desi terapia se afla inca in stadiul de cercetare si nu a fost aprobata pentru uz general, rezultatele initiale sunt promitatoare. 

De la primul studiu clinic desfasurat acum doua decenii, s-au initiat sute de studii clinice pentru a evalua eficacitatea si aplicabilitatea terapiilor cu celulele stem mezenchimale intr-o gama larga de boli si afectiuni.

”Aceste cercetari deschid noi perspective in dezvoltarea tratamentelor inovatoare, iar celulele stem mezenchimale din cordonul ombilical sau placenta se profileaza ca o sursa promitatoare in domeniul medicinei regenerative. Prin recoltarea placentei la nastere si stocarea pe viata, in conditii de criogenie, a diferitelor tipuri de celule stem din acest tesut, putem asigura accesul intregii familii la terapiile celulare viitoare, care pot include tratamente pentru diabet”, explica dr. Bogdan Coltor, reprezentant medical Cord Blood Center.

In prezent, peste 800 de studii clinice desfasurate la nivel global verifica utilizarea tesutului placentar, a tesutului ombilical si a sangelui ombilical in tratarea multor boli, iar se preconizeaza ca pana la finalul anului 2030 vor fi aprobate intre 30 si 50 de noi terapii celulare.  

In Romania, celulele stem colectate la nastere au fost predominant utilizate in tratamentul copiilor diagnosticati cu afectiuni precum tulburarile de spectru autist, paralizie cerebrala sau anemie aplastica.

Unii pacienti au cunoscut imbunatatiri semnificative datorita terapiilor cu celule stem, care au contribuit la regenerarea si repararea tesuturilor afectate. In plus, Romania se distinge ca una dintre putinele tari din Europa care ofera acces parintilor la recoltarea intregului tesut placentar la nastere, cea mai valoroasa sursa de diferite tipuri de celule stem.