• Peelhy, start-up-ul care dezvolta bio-stickere antimicrobiene pentru decontaminarea fructelor si legumelor proaspete, cu coaja comestibila, a concurat cu peste 120 de solutii din 11 tari europene in cadrul BASF Innovation Hub 2023, si a ajuns in Marea Finala
• Solutia castigatoare a competitiei este SpeedPox, din Austria, un start-up care se ocupa cu reinventarea procesului in care sunt create rasinile epoxidice
• BASF Innovation Hub este o competitie destinata solutiilor de tehnologie curata (Cleantech), circularitate si agricultura sustenabila (Farm to Fork), parte integranta a Pactului Verde European
Start-up-ul romanesc Peelhy a castigat faza regionala a competitiei BASF Innovation Hub pentru un viitor sustenabil, organizata pentru Europa Centrala si de Sud-Est. Fondatorul Peelhy, Marius Pasculea, dezvolta o idee de decontaminare a fructelor si legumelor proaspete cu coaja comestibila, folosind un bio-sticker antimicrobian care se dizolva prin spalare.
Solutia castigatoare a Marii Finale si a editiei din acest an BASF Innovation Hub este SpeedPox, un start-up care reinventeaza procesul in care sunt create rasini epoxidice, o clasa importanta de materiale plastice, facandu-l mai accesibil pentru industriile auto, de sport, de agrement si multe altele. Fondatorii vor folosi marele premiu castigat, in valoare de 5.000 euro brut, pentru a-si dezvolta in continuare ideea.
Andreas Lier, Managing Director BASF pentru Romania, Bulgaria si Macedonia de Nord, reaminteste ca BASF Innovation Hub are loc pentru al treilea an la rand, iar interesul de participare al start-up-urilor a fost unul ridicat. „Anul acesta am primit peste 120 de inscrieri din 11 tari europene, mai mult decat in editiile precedente. Europa are obiectivul de a deveni primul continent neutru din punct de vedere climatic pana in 2050. Acest lucru inseamna ca guvernul, industria si indivizii trebuie sa lucreze impreuna, iar start-up-urile joaca un rol foarte important in acest context”.
„Vom fi intotdeauna bucurosi sa rasplatim inovatia, mai ales cand vizeaza sustenabilitatea si economia circulara”, a adaugat, la randul sau, Sebastian Metz, director general al AHK Romania. „Este o veste foarte buna ca atat de multe start-up-uri s-au inscris in competitia BASF, deoarece arata ca tot mai multi actori din societatile noastre, nu doar marile companii, au imbratisat ideea unui viitor verde. La fel ca in fiecare an, au fost multe proiecte bune pe hartie. Consider ca toate aceste tinere companii inovatoare care ne-au trimis planuri si schite aplicabile, care pot fi implementate la costuri rezonabile, merita tot sprijinul nostru.”
BASF Innovation Hub este o competitie destinata ideilor care se ocupa de solutii de tehnologie curata (Cleantech), circularitate si agricultura sustenabila (Farm to Fork), care fac parte integranta din Pactul Verde European. Este organizat pentru 11 tari europene, inclusiv Romania. Anul acesta s-a desfasurat din mai pana in noiembrie si au fost primite peste 120 de inscrieri.