UE doreste sa existe acces la datele medicale in spatiul european
3/35775
calendar_month 15 Dec 2023, 12:30


UE doreste sa faciliteze accesul transfrontalier la date privind sanatatea pentru cetateni, personalul medical si cercetatori potrivit unui articol din site-ul oficial al Parlamentului European.

In mai 2022, Comisia Europeana a prezentat o propunere privind Spatiul european al datelor privind sanatatea, care vizeaza imbunatatirea utilizarii datelor privind sanatatea pentru cercetare, inovare si elaborarea de politici in domeniu. In acelasi timp, acesta ar trebui sa confere mai mult control cetatenilor europeni asupra utilizarii propriilor date de sanatate.

Beneficii pentru cetateni

Cetatenii UE ar putea avea acces imediat si fara niciun cost la datele lor de sanatate in format electronic. Datele privind sanatatea, cum ar fi fisele pacientilor, retetele electronice, rezultatele de laborator si rapoartele de externare, ar putea fi disponibile intr-un format european comun care sa poata fi accesat de medici din tara pacientului sau de peste granite.

Astfel, oamenii nu ar trebui sa isi mai faca griji in legatura cu accesul la servicii de sanatate atunci cand calatoresc in UE.

Aspecte legate de securitate si confidentialitate

Cercetatorii, industria de profil si institutiile publice ar putea la randul lor utiliza anumite date privind sanatatea, insa normele includ garantii solide de protectie a datelor. Nu vor fi facute publice informatii personale. Pacientii vor putea sa adauge informatii, sa rectifice datele eronate, sa restrictioneze accesul altor persoane si sa obtina informatii despre modul in care sunt utilizate datele lor si in ce scopuri.

Beneficii pentru personalul medical, cercetatori si industria de profil

Intrucat va exista un format european comun, profesionistii din domeniul sanatatii vor avea acces mai rapid la dosarele medicale ale pacientilor, chiar daca acestia provin din alte tari ale UE. Accesul si schimburile de date medicale optimizate vor aduce proceduri administrative mai rapide si mai ieftine.

Cercetatorii vor avea la randul lor acces la date medicale de calitate mai rapid si la costuri mai mici.

Formatul comun european de date electronice va permite companiilor sa-si ofere serviciile in alte state UE mult mai usor. Disponibilitatea datelor ar putea stimula cresterea sectorului medical digital cu 20-30% pe an.

Obligatiile statelor UE
 
Toate tarile trebuie sa infiinteze servicii nationale de acces la datele privind sanatatea pana la finalul lui 2025, pe baza platformei Sanatatea mea @UE (MyHealth@EU) si sa numeasca o autoritate pentru sanatatea digitala care sa protejeze drepturile cetatenilor.

Pozitia Parlamentului

Parlamentul si-a adoptat pozitia in decembrie 2023. In plus fata de propunerea existenta, deputatii europeni solicita urmatoarele garantii:

- Anumite date sensibile privind sanatatea sa poata fi utilizate pentru cercetare si dezvoltare, elaborare de politici, educatie, siguranta pacientilor sau in scopuri de reglementare numai daca pacientii isi dau acordul explicit

- Sa existe posibilitatea de a refuza in cazul in care oamenii nu doresc sa impartaseasca anumite tipuri de date

- Sa fie interzisa utilizarea datelor medicale astfel colectate in domenii precum recrutarea sau furnizarea de servicii financiarePasii urmatori

Parlamentul este gata sa inceapa negocierile cu guvernele statelor UE cu privire la forma finala a actului legislativ.