"Turismul de razbunare" (travel revenge) a dus cheltuielile cu turismul ale romanilor la cote record, in 2022
8/8383
calendar_month 16 Ian 2023, 11:47
• Fenomenul ”travel revenge (turism din razbunare)”, remarcat mai ales in ultimul trimestru al anului trecut: in decembrie 2022, cheltuielile cu turismul ale utilizatorilor romani de Revolut aproape s-au triplat fata de decembrie 2020 si au crescut cu 33% fata de decembrie 2021
• Romania a fost o destinatie turistica mai atractiva in 2022 pentru britanici, germani, irlandezi, francezi si olandezi
• Romanii au preferat Olanda, Regatul Unit, Irlanda, Malta, Statele Unite ale Americii. De sarbatori, destinatiile alese de utilizatorii romani ai Revolut au fost Malta, Regatul Unit, Olanda, Irlanda si Germania
Vacanta de iarna 2022 a adus o crestere importanta a tranzactiilor si sumelor cheltuite de utilizatorii Revolut din Romania in tarile pe care le-au vizitat de Sarbatori, dar si ale celor realizate de turistii veniti in tara noastra. Datele Revolut pentru ultimul trimestru al anului 2022 si pentru tot anul trecut indica faptul ca si romanii au fost atinsi de fenomenul ”travel revenge” (calatoriile de razbunare), o tendinta globala care se refera la cresterea fara precedent a apetitului pentru calatorii, in randul consumatorilor, care vor astfel sa recupereze timpul si oportunitatile ratate din cauza pandemiei de COVID-19. Acest trend se mentine si in prima luna a noului an, deoarece consumatorii fie si-au prelungit vacantele de iarna, fie cauta ofertele cele mai avantajoase pentru a pregati viitoarele calatorii si concedii.
Primul decembrie lipsit de restrictii si limitari de mobilitate din ultimii trei ani a adus o crestere importanta a sumelor cheltuite de utilizatorii romani ai Revolut in strainatate (+177%), conform datelor* agregate si anonimizate analizate de super-aplicatia financiara. De asemenea, in ultimul trimestru al anului, Revolut a inregistrat o majorare cu 40% a cheltuielilor turistice realizate de clientii din Romania, a doua sa piata la nivel global dupa numarul de utilizatori: 2,5 milioane la finalul anului trecut.
Eliminarea totala a restrictiilor de calatorie a condus la cresteri importante ale cheltuielilor cu turismul pentru toate generatiile de pasionati de calatorii, dar recordurile au fost marcate de extremele generationale (18-24 de ani, respectiv peste 65 de ani). Reprezentantii Generatiei Z si Baby boomerii au cheltuit, in decembrie 2022, de 3 ori mai mult decat in decembrie 2020 cu Revolut pentru a achizitia de servicii turistice (volume ajustate cu cresterea numarului de clienti de pe piata locala). In acelasi timp, cele mai mari bugete alocate turismului au fost inregistrate la nivelul segmentului 45-54 de ani, cu 285 de euro/ client, in medie, la nivelul lunii decembrie 2022, respectiv 366 de euro in medie/ client, pe parcursul ultimului trimestru. La nivelul intregului an, romanii care au cheltuit cel mai mult pentru serviciile turistice au fost cei din segmentul 35-44 de ani, cu 660 de euro/ client.
Revolut, instrumentul de plata preferat pentru iubitorii de muzee si colectionarii de suveniruri de vacanta
Cei mai multi dintre clientii Revolut au folosit, in 2022, super-aplicatia financiara pentru a plati cazarea in hoteluri, moteluri sau resorturi, cu peste 1,7 milioane de tranzactii inregistrate pentru aceasta categorie de achizitii. De asemenea, achizitiile de suveniruri, vizitele in muzee si in parcuri tematice sau de distractii au reprezentat o categorie de achizitii pentru care turistii romani au folosit aplicatia Revolut, cu aproape 700.000 de tranzactii generate in 2022. Biletele de avion (358.000 de tranzactii), inchirierea de autoturisme (621.000) si serviciile oferite de agentiile de turism sau de companiile de croaziera (384.000) au completat lista platilor efectuate de romani, in scopuri turistice.
In medie, in luna decembrie 2022, un utilizator Revolut a efectuat plati catre furnizori de servicii de cazare in valoare de aproximativ 171 de euro/ client (+17% fata de decembrie 2020), iar pentru transportul aerian, 237 de euro/ client (+12%). Cea mai mare crestere a sumei medii cheltuite/ client pentru o categorie de servicii legate de turism a fost de 52% (in decembrie 2022 vs. decembrie 2020) in cazul atractiilor turistice, vizitelor la muzeu si al cumparaturilor de suveniruri. Si operatorii de servicii turistice precum agentiile de turism sau companiile de croaziera au incasat, in medie, 236 de euro/ utilizator prin intermediul Revolut, in timp ce numarul clientilor care au folosit aplicatia pentru a achita serviciile catre aceste categorii de agenti economici a crescut de 5 ori in decembrie 2022 fata de decembrie 2020.
In ultimele trei luni ale anului, romanii au cheltuit mai mult pe calatorii decat in ultimul trimestru al anului trecut. Cea mai mare crestere a fost inregistrata in categoria serviciilor oferite de agentiile de turism si companiile de croaziera, de 68% in trim. IV 2022 vs. trim. IV 2021. In ceea ce priveste sumele medii cheltuite/ categorie de buget de un utilizator Revolut din Romania, in trim. IV 2022 fata de trim. IV 2021, acestea au crescut cu 46% in cazul biletelor de avion, cu 25% pentru serviciile agentiilor de turism si cu 16% pentru cumparaturile de suveniruri sau biletele la muzeu, parcuri de distractie si alte atractii turistice.
Destinatii preferate de romani si topul tarilor de unde au venit turistii straini
In decembrie 2022, romanii au cheltuit peste 77 de milioane de euro, cumulat, in primele 5 tari de destinatie - Malta, Regatul Unit, Olanda, Irlanda, Germania. Topul s-a mentinut si in ultimul trimestru al anului trecut, iar valoarea cheltuielilor trimestriale pentru aceasta categorie de servicii a depasit 225 milioane de euro. Totusi, la nivelul intregului an, clasamentul tarilor care au atras cele mai mari sume cheltuite de turistii romani a fost Olanda, Regatul Unit, Irlanda, Malta, Statele Unite ale Americii.
De asemenea, utilizatorii romani ai Revolut au fost si unii dintre cei mai activi turisti din regiune, potrivit sumelor totale cheltuite de turisti cu super-aplicatia Revolut, in aceste tari, pe parcursul anului trecut. Romanii s-au aflat pe a doua pozitie, intre turistii straini care au mers in Bulgaria, dupa britanici, in Ungaria, tot pe a doua pozitie, dupa britanici, in Cehia - a patra pozitie dupa polonezi, britanici, slovaci, in Polonia - a opta pozitie, dupa britanici, irlandezi, cehi, lituanieni, germani, spanioli si olandezi.
De partea cealalta, turistii straini care au cheltuit cel mai mult in tara noastra, in ultima luna a anului 2022, au fost cei din Regatul Unit, Germania, Franta, Irlanda, Olanda. Acestia au lasat aproximativ 26 de milioane de euro in Romania. La nivelul trimestrului, topul s-a modificat sensibil, intre primele cinci tari de unde au provenit turistii intrand Italia, in locul Olandei.
In ceea ce priveste clasamentul la nivelul intregului an, in acesta au figurat Regatul Unit, Germania, Irlanda, Franta si Olanda, care au generat plati consolidate de aproximativ 217 milioane euro in tara noastra pentru servicii turistice. Romania a fost luata in calcul nu doar ca destinatie de city break-uri, dar si pentru evenimentele internationale organizate pe parcursul anului, cum ar fi festivalurile de muzica sau de film. De asemenea, in totalul cheltuielilor turistice se regasesc si sumele alocate de romanii stabiliti in strainatate care viziteaza familiile din tara in timpul vacantelor de vara sau de iarna.
Tendinte si preferinte turistice pentru 2023
Inceputul anului este un moment propice pregatirii viitoarelor vacante si cei mai multi consumatori isi planifica deja calatoriile din timpul anului, incercand sa profite de ofertele avantajoase ale operatorilor de turism. Deoarece preferintele si nevoile clientilor evolueaza rapid, mai ales atunci cand e vorba despre petrecerea timpului liber sau a concediilor, si Revolut si-a diversificat in ultimii doi ani portofoliul de produse adresate pasionatilor de calatorii. Astfel, clientii din Romania isi pot rezerva cazarea pentru viitoarele vacante direct in aplicatie, prin cele doua functionalitati de lifestyle si travel: Sejururi, lansata in octombrie 2021, si Case, disponibila din octombrie 2022.
Cu sute de mii de case de vacanta disponibile in aplicatie, la nivel global, Revolut le ofera clientilor ocazia de a recupera pana la 4% din valoarea cazarii rezervate prin Case, daca inchiriaza apartamente sau locuinte private, iar prin Sejururi pot beneficia de cashback de pana la 10% pentru cazarea rezervata si achitata cu acest produs, in functie de planul financiar detinut.
In luna ianuarie, iubitorii de calatorii pot beneficia de un New Year Deal oferit prin Revolut Sejururi pentru cazarea in viitoarele destinatii de vacanta din 2023, la preturi avantajoase atat in destinatii din Europa, cat si in locuri exotice din Asia sau America de Sud (Pattaya, Bangkok, Chiang Mai, Punta Cana, Honolulu, Miami, Dubai, Porto, Napoli, Lisabona, Bilbao etc.) direct in aplicatie.
Revolut va continua sa adauge periodic noi functionalitati care sa le faca iubitorilor de calatorii experientele mai placute si mai la indemana (rezervarea cazarii la preturi avantajoase, asigurare de calatorie, schimb valutar in cat mai multe monede si la rate de schimb avantajoase).