Tu stii care este cea mai frecventa afectiune a omului?
3/36113
calendar_month 09 Feb 2024, 16:15


Afecteaza peste 90% din populatia lumii si nu tine cont de varsta sau nivelul de trai

Majoritatea afectiunilor medicale au o incidenta mai mare sau mai mica in functie de anumite variabile reprezentate de varsta sau categoria socio-economica a pacientilor.

Insa, exista si o afectiune care nu tine cont de aceste variabile: afecteaza peste 90% din populatia lumii, indiferent de varsta sau profilul socio-economic. 

Astfel, caria dentara reprezinta una dintre cele mai raspandite probleme de sanatate in randul populatiei globale contemporane. 

Caria dentara: Cauze si factori de risc

„Caria dentara apare ca urmare a procesului de demineralizare a smaltului dentar, cauzata de acizi produsi de bacteriile orale in urma fermentarii carbohidratilor.

Consumul excesiv de zahar, igiena orala precara, lipsa fluorului si predispozitia genetica sunt factori care contribuie la dezvoltarea acestei afectiuni”, afirma dr. Silvia Cojocariu, cofondatoare a Clinicii Dentville din Bucuresti. 

Diagnostic si tratament:

Potrivit specialistei Dentville, diagnosticul precoce este esential pentru prevenirea progresiei si limitarea deteriorarii structurii dentare. 

„In stadiile incipiente, cand leziunea este superficiala, tratamentul poate implica indepartarea tesutului afectat si restaurarea cu materiale compozite sau obturatii dentare. In cazurile avansate, cand leziunile afecteaza pulpa dentara, poate fi necesara realizarea unui tratament de canal sau chiar extractia dintelui afectat. Asadar, amanarea tratarii cariilor dentare creste costul interventiilor si invazivitatea acestora”, adauga dr. Silvia Cojocariu.

Caria dentara nu afecteaza doar starea de sanatate orala a pacientului. Netratata la timp, aceasta afectiune poate avea repercusiuni importante asupra sanatatii generale.

Spre exemplu, caria dentara poate avea un impact major asupra sanatatii metabolice. Pacientii cu carii dentare generalizate au frecvent dureri acute sau cronice cauzate de inflamatii si infectii, evitand astfel anumite grupe alimentare precum alimentele fibroase, proteinele, oleaginoasele. Aceste grupe alimentare sunt extrem de importante, lipsa lor in dieta omului putand produce tulburari metabolice. 

Alte consecinte potentiale ale cariei dentare sunt reprezentate de afectiunile gastrointestinale, atunci cand pacientul evita anumite alimente sau evita complet actul masticator, devenind subalimentat.  

Legatura dintre afectiunile cavitatii orale si bolile cardiovasculare

„De asemenea, cercetarile sugereaza o posibila legatura intre afectiunile cavitatii orale si bolile cardiovasculare. Infectiile cronice din cavitatea orala a pacientului pot afecta vasele de sange, contribuind la dezvoltarea problemelor cardiovasculare.

Pe de alta parte, inhalarea bacteriilor provenite din gura unui pacient cu carii in stadii avansate poate contribui la aparitia unor infectii respiratorii. In special, pacientii cu sistemul imunitar slabit sau cei care utilizeaza aparate de respirat pot fi mai susceptibili la astfel de complicatii”
, avertizeaza dr. Silvia Cojocariu.

Un alt dezavantaj al cariei dentare il reprezinta autoexcluderea sociala, pacientul ajungand sa evite socializarea din cauza unui zambet inestetic sau chiar a afectarii fonatiei.



Tot din cauza cariei dentare apare halena orala - mirosul neplacut al cariei dentare.

Asadar, caria dentara poate avea consecinte semnificative asupra sanatatii generale a pacientului. Este esentiala preventia si tratarea cariilor in stadii incipiente pentru a evita complicatiile si a mentine atat sanatatea orala, cat si cea generala.

Consultarea regulata a medicului stomatolog si adoptarea unui regim de igiena orala adecvat sunt elemente vitale pentru prevenirea cariilor si a problemelor asociate. 



Sondaj

Ce marca de telefon mobil considerati ca a avut cel mai mare impact in lume?