Trei noi terapii celulare aprobate de FDA. 74% dintre studiile aflate in desfasurare sunt dedicate oncologiei
3/37605
calendar_month 19 Sep 2024, 11:00


Cercetatorii din domeniul terapiilor celulare estimeaza o crestere semnificativa a numarului de tratamente inovatoare cu celule stem in viitorul apropiat, cu un accent deosebit pe afectiunile oncologice ale sangelui.

Studiile desfasurate la nivel global pe celule stem recoltate din placenta si cordonul ombilical si placenta au demonstrat progrese importante intr-o gama variata de afectiuni, arata un raport al Alliance for Regenerative Medicine. incepand cu acest an, trei noi terapii celulare au primit aprobare, deschizand noi posibilitati de tratament pentru pacientii cu siclemie, talasemie, melanom cu metastaze si leucodistrofie metacromatica. in prezent, alte 13 terapii se afla in proces de aprobare sau au documentatia in curs de depunere la FDA (U.S. Food and Drug Administration), dupa ce cercetatorii au confirmat, prin teste repetate, eficienta lor.

Oncologia ramane principalul domeniu de interes in cercetarile actuale, 74% dintre studiile clinice vizand tratamente pentru afectiuni oncologice, in deosebi limfom difuz cu celule B mari, limfom non-Hodgkin, leucemie limfocitara acuta, limfom folicular, limfom non-Hodgkin cu celule B sau mielom multiplu. Alte domenii cheie includ bolile infectioase, bolile sistemului nervos central si afectiunile cardiovasculare. in ultimul deceniu, tratamentele pentru malignitatile hematologice, precum cancerele de sange, au fost principalele tinte pentru terapiile celulare avansate, inclusiv cele de tip CAR-T, dintre care sase sunt deja aprobate in SUA si UE. Totusi, alte terapii celulare, nelegate de tehnologia CAR-T, sunt in curs de cercetare pentru tratarea cancerelor de sange. „Este un progres semnificativ si o speranta reala pentru pacientii care sufera de boli necrutatoare. Aprobarea acestor noi terapii celulare corespunde asteptarilor medicilor care de ani de zile au spus ca se preconizeaza ca 30-50 de noi tratamente sa fie aprobate pana in 2030. Important este ca celulele pentru aceste terapii sa fie disponibile, iar nasterea este momentul unic in care se poate obtine cea mai mare cantitate de celule tinere, cu potential de diferentiere enorm”, a declarat dr. Bogdan Coltor, reprezentant medical al Cord Blood Center.

Un alt aspect de luat in calcul este recoltarea intregului tesut placentar la nastere, alaturi de sangele si tesutul din cordonul ombilical. Placenta contine cea mai mare cantitate de celule stem de diverse tipuri, inclusiv celule imuno-evazive, care pot fi utilizate nu doar pentru copil, ci si pentru membrii familiei acestuia. ”Bancile de celule stem si recoltarea la nastere sunt esentiale pentru viitor. in Romania, parintii au acces la banci private de celule stem, care le ofera optiuni multiple de recoltare si stocare pentru utilizare proprie, in vreme ce in alte tari, aceasta rezerva de sanatate poate fi doar donata ori nu poate fi valorificata in niciun fel. Recoltarea si stocarea placentei asigura accesul la multiple surse de celule stem, care pot trata zeci de boli grave, nu doar pentru copilul de la care se recolteaza, ci si pentru frati sau bunici”, a adaugat dr. Coltor.

In prezent, peste 85 de afectiuni, de la anumite tipuri de leucemie la scleroza multipla, neuroblastom si tulburari metabolice, pot fi tratate cu ajutorul celulelor stem recoltate la nastere. Cercetatorii prevad ca pana in 2030 vor fi aprobate intre 30 si 50 de noi terapii celulare pentru boli grave.