Totul despre aparatul dentar - ce este, beneficii si riscuri
3/36578
calendar_month 29 Apr 2024, 10:45


În lumea contemporana în care medicina stomatologica a cunoscut progrese majore, aparatul dentar reprezinta o solutie eficienta în corectarea problemelor de pozitionare a dintilor. Tratamentul ortodontic nu se rezuma doar la estetica, ci si la sanatatea dentara pe termen lung. În acest articol, ne propunem sa analizam aspecte despre rolul, beneficiile si procesul de aplicare a aparatului dentar, punctand importanta implicarii medicului ortodont specialist în acest demers.


Ce este aparatul dentar si care este rolul lui?

Aparatul dentar este un dispozitiv medical personalizat, conceput pentru a corecta pozitionarea dintilor si a maxilarelor. Poate fi folosit pentru tratarea unei game vaste de afectiuni, precum dintii strambi, spatii excesive între dinti, probleme ale muscaturii si alinierea necorespunzatoare a maxilarelor.

Ce beneficii aduce tratamentul cu aparat dentar?

Folosirea aparatului dentar aduce numeroase beneficii pentru sanatate, dar si avantaje estetice. În primul rand, îmbunatateste functia masticatorie, ajutand la corectarea muscaturilor. Previne problemele de articulatie temporo-mandibulara si are impact semnificativ asupra esteticii, contribuind la un zambet armonios si încredere în sine crescuta. În plus, tratamentul ortodontic poate preveni aparitia problemelor dentare comune pe termen lung, precum cariile si afectiunile gingivale.

Cine este candidat ideal pentru montarea acestui dispozitiv medical?

Tratamentele cu aparat dentar sunt adresate pacientilor de toate varstele, de la copii în perioada de crestere, pana la adulti. În cazul copiilor, interventia timpurie poate corecta problemele ortodontice într-un mod mai eficient si poate preveni complicatii pe termen lung.

Ce tipuri de aparate dentare sunt frecvent utilizate în clinicile de ortodontie din tara noastra?

În clinicile de ortodontie din Romania, pentru corectarea pozitiei dintilor si a maxilarelor sunt utilizate aparate dentare fixe. Acestea sunt formate din brackets si fire care sunt lipite pe dinti. Dispozitivele pot fi clasice, autoligaturante, fizionomice sau gutiere de aliniere transparente.

Aparatul fix metalic clasic

Aparatul fix metalic clasic este cunoscut pentru versatilitatea sa, fiind eficient în tratarea unei game variate de probleme ortodontice, cum ar fi malocluziile si disfunctiile maxilo-faciale. Datorita firului metalic si a bracketilor montati pe exteriorul dintilor, acest dispozitiv asigura o forta constanta si directionata pentru a corecta pozitia dentara.

Unul dintre principalele avantaje ale aparatului fix metalic clasic este accesibilitatea financiara. Costurile mai reduse îl fac o optiune populara pentru pacientii care cauta o solutie eficienta si economica.

Aparatul fix metalic autoligaturant

Modelul fix metalic autoligaturant dispenseaza ligaturile elastice traditionale, avand bracketi speciali care se auto-regleaza. Aceasta caracteristica reduce frecventa necesara a vizitelor la cabinetul ortodontic. Lipsa legaturilor elastice face curatarea mai usoara, reducand riscul acumularii de placi bacteriene si scazand posibilitatea aparitiei cariilor dentare.Datorita sistemului de auto-reglare, aparatul fix autoligaturant poate oferi rezultate mai rapide si poate reduce durata totala a tratamentului.

Aparatul fix fizionomic

Acest model este proiectat pentru a avea un aspect mai estetic, avand bracketi mai mici si mai putin vizibili. Datorita designului sau mai putin invaziv, pacientii raporteaza, în general, un grad mai mare de confort în timpul purtarii aparatului fizionomic.

Nu este potrivit pentru toate tipurile de tratamente, dar este eficient în corectarea anumitor probleme ortodontice, mai ales în cazurile în care estetica joaca un rol

Gutiere de aliniere transparente

Gutierele sunt realizate dupa o scanare digitala a dintilor pacientului si sunt purtate pe rand pentru a obtine alinierea dorita. Ca avantaje trebuie punctate urmatoarele:

- aspect estetic mai placut datorita transparentei.

- confort sporit, deoarece nu exista elemente metalice care pot irita mucoasa orala.

- posibilitatea îndepartarii temporare pentru igiena orala si mese.

Ce presupune montarea unui aparat dentar - etape pas cu pas

Montarea unui aparat dentar fix se realizeaza în mai multe etape dupa consultul initial, identificare problemei si întocmirea planului de tratament. În fiecare faza pacientul este informat de medicul ortodont specialist despre toate optiunile pe care le are.

- Prima consta în pregatirea suprafetelor dentare. Dintii sunt pregatiti prin curatarea si aplicarea unui agent adeziv.

- Pasul doi consta în lipirea bracket-urilor pe fiecare dinte, iar apoi acestea sunt legate cu fire care exercita presiune pentru a corecta pozitionarea.

- Ulterior se realizeaza operatiuni de reglaje periodice. Pacientul revine la clinica de ortodontie pentru ajustari periodice, astfel medicul specialist se asigura ca tratamentul evolueaza conform planului.

Ce masuri de igiena se aplica pacientilor cu aparat dentar?

Purtatorii aparat dentar trebuie sa acorde o atentie deosebita igienei orale. Curatarea regulata, utilizarea atei dentare speciale si clatirea cu apa de gura antibacteriana sunt operatiuni esentiale pentru prevenirea cariilor si a altor probleme stomatologice.

Clinica de ortodontie - interventii de succes garantate

Investitiile majore realizate pentru în dotarea clinicilor de stomatologie cu aparatura medicala moderna, ce permite realizarea tratamentelor provocatoare si implicarea totala a medicilor sunt esentiale pentru succesul tratamentelor ortodontice complexe.

Montarea aparatului dentar este o procedura delicata care necesita expertiza si cunostinte ample. Medicul ortodont specialist este în masura sa evalueze, sa planifice si sa implementeze tratamentele ortodontice, asigurandu-se ca pacientul beneficiaza de cel mai bun rezultat posibil. Alegerea unui specialist cu experienta minimizeaza riscul complicatiilor si optimizeaza parcursul tratamentului.

Ce complicatii pot aparea? Ce este operatia ortognata?

Cu toate ca majoritatea tratamentelor cu aparat dentar sunt non-invazive, uneori pot aparea complicatii, cum ar fi leziunile gingivale sau disconfortul temporar. În cazuri extreme, cand exista probleme anatomice majore, poate fi necesara o operatie ortognata. Aceasta procedura chirurgicala implica ajustarea pozitiei maxilarelor sau a mandibulei pentru a corecta problemele de aliniere.

Aparatul dentar reprezinta o solutie eficienta si sigura pentru corectarea problemelor ortodontice, avand impact semnificativ asupra sanatatii orale si a calitatii vietii. Colaborarea dintre stomatolog, chirurg si implicarea unui medic ortodont specialist sunt esentiale pentru a asigura un tratament eficient si durabil. Investitia în sanatatea dentara aduce beneficii pe termen lung, oferind pacientilor un zambet sanatos si încrezator.
 
Pe MSmileOrto.ro te poti bucura de posibilitatea de a alege cele mai bune servicii de ortodontie! Suntem o clinica stomatologica specializata in ortodonte (aparate dentare), cu medici specialisti ortodonti care au tratat nenumarate cazuri ortodontice cu succes.Sondaj

Care credeti ca este cel mai asteptat film din 2024?