hit.ro  »  Stiri  »  Stiinta Generala  »  Top HIT.ro masini electrice - patru modele care schimba mentalitati

Top HIT.ro masini electrice - patru modele care schimba mentalitati

calendar_month 09 Mai 2013, 11:36
Industria auto se reinventeaza, iar producatorii de profil incep sa propuna din ce in ce mai multe modele de masini electrice bazate pe o tehnologie care pare sa fi depasit, in sfarsit, faza experimentala. Desigur, va mai trece multa vreme pana cand pe sosele vom vedea mai multe automobile electrice decat cu propulsie clasica, insa pasul a fost facut. Cat de eficiente si rentabile au devenit masinile electrice?
Pe scurt, ar fi de subliniat trei argumente: au randamentul mai ridicat, functioneaza fara uzura si nu polueaza mediul. Si din punct de vedere financiar, au numeroase avantaje. Taxele si impozitele sunt mult mai mici, iar pretul asigurarii scade. Reparatiile sunt rare, pentru ca nu exista multe componente mobile supuse uzurii.
Va prezentam mai jos cateva dintre cele mai noi masini electrice:
Tesla Model X: este dezvoltat de Tesla Motors, la fabrica lor din Fremont, California. Productia este programata sa inceapa la sfarsitul anului 2014. Model X este construit pe aceeasi platforma cu Model S si face parte din clasa Crosssover SUV Minivan. Are doua variante de pachete de baterii litiu-ion cu 60 kW-h (cu o autonomie de 430 km) si 85 kW-h (cu o autonomie de 340 km) si accelereaza de 0 la 97 km/h in 4.4 secunde.

BMW i3: este o masina urbana dezvoltata de BMW in "Proiectul i". Productia de serie este programata pentru anul acesta. BMW i3 este prima masina cu zero emisii produsa de BMW si, de asemenea, prima masina care foloseste plastic armat cu fibra de carbon (CFRP) pentru reducerea consumului de energie. Are un motor de 134 CP cu baterii litiu-ion de 16 kW-h (cu o autonomie de 160 km) si accelereaza de 0 la 100 km/h in mai putin de 8 secunde.

Volvo C30 Electric: este o masina de familie dezvoltata de Volvo Cars. Productia a inceput in iunie 2011. Volvo C30 Electric are un motor cu baterii litiu-ion de 24 kW-h (cu o autonomie de 150 km) si accelereaza de 0 la 50 km/h in 5 secunde.

Fiat 500e: este o masina urbana dezvoltata de Fiat. Productia de serie este programata pentru anul acesta. Designerii si inginerii au reusit sa micsoreze coeficientul de franare de la 0.359 la 0.311 fata de modelul pe benzina, ceea ce inseamna o autonomie suplimentara de 8 km. Fiat 500e are un motor de 111 CP cu baterii litiu-ion de 24 kW-h (cu o autonomie de 130 km).
 

Sondaj

Ce placa video aveti?