Top 8 cele mai proaste alimente pentru sanatatea dentara!

calendar_month 14 Iun 2021, 09:29
Expresia „ești ceea ce mănânci” este relevantă în special pentru dinți. Acest lucru se datorează faptului că multe alimente și băuturi pot contribui la dezvoltarea plăcii bacteriene, care este dăunătoare sănătății dentare.
Placa bacteriană este un film moale, lipicios, plin de bacterii ce se formează în continuu pe suprafața dinților. După ce mănânci, zaharurile și carbohidrații din alimente determină bacteriile să elibereze acizi. Aceștia distrug în timp smalțul dinților și determină apariția cariilor, care, pe măsură ce se măresc, provoacă o serie de complicații, precum durere, probleme cu mestecarea alimentelor, abcese sau chiar pierderea dintelui. Adică ce la început pare a fi o problemă minoră poate avea consecințe grave care vor necesita și tratamente costisitoare, cum ar fi tratamentul cu implant dentar.
Iar în cazul unei igiene precare, placa bacteriană moale se transformă în tartru, ceea ce poate duce la retracția și inflamarea gingiilor, și în timp la boală parodontală.
Deci, pentru a menține dinții sănătoși, este important nu doar să-i speli (cel puțin de două ori pe zi), ci și să ai o dietă adecvată. Iată lista celor mai nocive alimente care trebuie evitate:
1. Bomboane gumate
Astfel de bomboane conțin nu numai zahăr, ci și acid, ceea ce sporește efectul mediului format în timpul procesării zahărului de către bacterii. În plus, caramelul se lipește de suprafața dinților, crescând probabilitatea deteriorării smalțului.
Pentru a-ți satisface pofta de dulce, poți înlocui caramelul cu o bucată de ciocolată, care se mestecă rapid și se clătește bine cu o apă de gură.
2. Pâine
Când mesteci pâine, saliva descompune amidonul în zahăr. Masa de pâine se lipește de dinți, pătrunzând în spațiile dintre ei. O astfel de substanță este hrană pentru bacterii care provoacă dezvoltarea cariilor.
Prin urmare, alege pâinea integrală care conține mai puțini carbohidrați ușor digerabili.
3. Alcoolul
Când se consumă alcool, corpul este deshidratat și se reduce producția de salivă care previne distrugerea smalțului. Saliva elimină aderența alimentelor prin spălarea particulelor de alimente de pe suprafața dintelui.
Pentru a menține gura hidratată, bea multă apă și clătește gura mai des.
4. Băuturi carbogazoase
Băuturile carbogazoase accelerează procesul de producere a acidului de către bacteriile din placă, ceea ce activează distrugerea smalțului. Consumul frecvent de astfel de băuturi, scade producția de salivă, iar dinții sunt în mod constant într-un mediu acid.
În plus, băuturile carbogazoase pot decolora dinții. Însă nu este indicat să te speli pe dinți imediat după ce bei suc, deoarece acest lucru poate accelera procesul de distrugere a smalțului.
5. Gheață
Unora le place să mestece gheață, dar un astfel de obicei poate deteriora smalțul. De aceea, cel mai bine este să folosești gheață numai pentru răcirea băuturilor, evitând mestecarea cuburilor de gheață. Pentru a rezista tentației, optează pentru băuturi fără gheață.
6. Citrice
Portocalele, grepfruturile și lămâile sunt delicioase atât proaspete, cât și sub formă de sucuri. Sunt bogate în vitamina C (un antioxidant benefic). Dar citricele conțin mult acid care poate distruge smalțul. Consumă-le cu moderație și clătește bine gura după mese.
7. Chipsuri din cartofi
Multe persoane adoră chipsurile din cartofi. Dar această gustare este bogată în amidon, care se transformă în zahăr atunci când este mestecat și hrănește bacteriile din placă. După ce ai mâncat, curăță bine dinții folosind ața dentară pentru a îndepărta toate resturile din spațiile dintre dinți.
8. Fructe uscate
Fructele uscate sunt o gustare sănătoasă. Dar caisele, stafidele, smochinele și prunele uscate se transformă într-o substanță lipicioasă atunci când sunt mestecate. Se lipesc de dinți, pătrund în spațiile interdentare, lăsând zahărul acolo.
După ce ai consumat fructe uscate, clătește gura și spală-te pe dinți. Cea mai bună opțiune pentru sănătatea dentară este să consumi fructe proaspete, care conțin mai puțin zahăr decât fructele uscate.
O excelentă prevenție a formării plăcii și a tartrului sunt vizitele regulate la dentist. Sfaturi simple și igiena orală profesională, efectuate de medici experimentați ai clinicii www.omniadental.ro, îți vor permite să menții dinții sănătoși, un zâmbet îngrijit și o respirație proaspătă.
Noutati




