Top 10 tendinte de comportament al consumatorilor de tehnologie pentru 2015 (Studiu Ericsson)
6/6468
calendar_month 07 Ian 2015, 14:15
Studiul realizat de catre Ericsson privind tendintele tehnologice din acest an, precum si comportamentul pe care il vor avea consumatorii in 2015, arata nu doar ca lumea, la modul general, a devenit dependenta de tehnologie, ci ca a ajuns si obsedata de aceasta. Noi nu putem "traduce" altfel o prima concluzie a studiului Ericsson care suna cam asa: "Ericsson ConsumerLab arata clar ca cei mai multi consumatori isi doresc sa poata integra tehnologia si conectivitatea in toate aspectele vietii lor de zi cu zi – in orice, de la oglinzile din baie, la trotuare si cutii de medicamente". Cu alte cuvinte, Internet of Things (IoT) este dorit de catre consumatori inclusiv in oglinda de la baie si cine mai stie unde, insa ne intrebam cati dintre cei care au raspuns intrebarilor sondajelor Ericsson stiu si cu ce se mananca aceasta tehnologie sau ce implica ea din punct de vedere al intimitatii... Sa fim bine intelesi! Nu punem la indoiala rezultatele studiului companiei, dar ne manifestam un pic ingrijorarea fata de viziunea cam prea deschisa a consumatorilor care au luat parte la studiu. Pe de alta parte, multe alte tendinte de consum pe parte de tehnologie prezentate de Ericsson sunt cat se poate de argumentate.
Sa trecem, insa, la cele 10 tendinte de consum identificate de Ericsson si care reprezinta, statistic vorbind, opiniile a nu mai putin de 85 de miloane de utilizatori de internet din intreaga lume.

Case care iti dau o mana de ajutor
Consumatorii sunt tot mai interesati de senzori instalati in case care sa ii alerteze in cazul unor probleme cu apa sau energia electrica, sau sa ii anunte cand vin si pleaca alti membri ai familiei.
Telepatie digitala
Vom vedea in continuare cum apar modalitati sa comunicam si sa tinem legatura unii cu altii. Multi dintre cei ce detin deja un smartphone ar dori sa foloseasca un dispozitiv purtabil care sa ii ajute sa comunice cu ceilalti direct prin ganduri – mai mult, multi cred ca un astfel de mod de a comunica va fi obisnuit pana in 2020.
Cetateni inteligenti
Ideea oraselor inteligente este interesanta – dar o mare parte din aceste caracteristici inteligente sunt de fapt doar un efect secundar al comportamentului diferit al cetatenilor. Pe masura ce devenim mai informati cu ajutorul Internetului, putem sa luam decizii din ce in ce mai bune. Consumatorii cred ca, pana in 2020, aplicatiile ce ofera informatii despre traficul din orase si cele ce permit compararea utilizarii de energie electrica sau verificarea in timp real a calitatii apei vor fi aplicatii cat se poate de obisnuite.
Economie colaborativa
Internetul ne da posibilitatea sa facem schimb de informatii foarte usor, ceea ce face conceptul unei economii colaborative din ce in ce mai atragator. Jumatate dintre utilizatorii de smartphone-uri ar fi deschisi sa inchirieze sau chiar electrocasnicele si echipamentele pentru petrecerea timpului liber pe care nu le folosesc pentru a putea economisi mai multi bani.
Portofelul digital
48% dintre utilizatorii de smartphone ar prefera sa plateasca pentru bunurile si serviciile pe care le achizitioneaza cu ajutorul telefonului, in timp ce 80% dintre ei cred ca smartphone-ul le va inlocui portofelul in intregime pana in 2020.
Informatia mea
Chiar daca sunt de acord cu schimbul de informatii pentru a obtine anumite beneficii, utilizatorii de smartphone nu considera ca actiunile lor ar trebui sa fie vizibile pentru oricine. 47% dintre ei si-ar dori sa poata plati electronic fara sa fie necesar transferul automat al informatiilor lor personale. In acelasi timp, 56% dintre ei ar vrea ca toate comunicarile pe Internet sa fie criptate.
O viata mai lunga
Utilizatorii de smartphone sunt de parere ca unele servicii din cloud le dau posibilitatea sa traiasca mai mult si mai sanatos. Astfel, ei cred ca aplicatiile de jogging, cele de masurare a pulsului si de evaluare a dietei ar putea sa le prelungeasca viata cu pana la 2 ani fiecare.
Roboti domestici
Consumatorii nu ar refuza ajutorul robotilor domestici pentru sarcinile de zi cu zi din casa. 64% dintre ei cred ca acestia vor fi un lucru comun in gospodarii pana in 2020.
Copiii conecteaza totul
Copiii vor fi in continuare vectorii dezvoltarii unui Internet mai tangibil, in care lumea fizica va fi la fel de conectata precum aplicatiile de pe ecranele dispozitivelor lor. 46% dintre utilizatorii de smartphone sunt de parere ca cei mici vor cere ca toate obiectele sa fie conectate.
Sursa: Ericsson