hit.ro  »  Stiri  »  Stiinta Generala  »  Top 10 tehnologii uimitoare care se afla in dezvoltare!

Top 10 tehnologii uimitoare care se afla in dezvoltare!

calendar_month 16 Mar 2012, 16:47
Tehnologiile viitorului sunt deja in laboratoarele din intreaga lume. Momentul cand vor fi implementate la scara larga este inca departe, dar oamenii de stiinta lucreaza in prezent la proiecte care ar fi parut de domeniul SF-ului acum cativa ani. Iata 10 tehnologii uimitoare care se afla in dezvoltare, potrivit Mashable, iar impactul lor asupra omenirii este inca partial neprevazut.
1) Masina fara sofer
Google deruleaza deja in cateva orase americane teste cu o masina care poate fi condusa de un sistem computerizat in timp ce "soferul" se ocupa cu orice altceva. Patentul urmeaza sa fie dezvoltat, dar in cativa ani, bautul la volan ar putea deveni din tabu un lucru perfect normal.

2) Electricitatea wireless
Dezvoltata separat de mai multi cercetatori, electricitatea wireless se apropie cu pasi mari de realitate. Smartphone-urile vor fi probabil primele gadget-uri incarcate in acest mod, dar posibilitatile sunt nelimitate.

3) Controlul aparatelor cu ajutorul gandului
IBM lucreaza intens la un computer care poate citi gandurile. Utilizatorul va purta un headset special care permite citirea undelor cerebrale, ce vor fi transformate apoi in comenzi directe pentru electronice.

4) Masina nepoluanta
Mercedes pregateste un prototip de masina aproape complet nepoluanta. Motorul va functiona pe baza de hidrogen, iar impactul asupra mediului va fi aproape 0, lucru i-a facut pe cei de la Mercedes sa o promoveze drept masina "invizibila".

5) Carnea artificiala
Gust de carne, textura de carne, fara poluarea cauzata de cresterea unui numar mare de animale si, evident, fara sacrificarea lor. Cercetatorii danezi care lucreaza la dezvoltarea de fasii de muschi din celule stem au produs pana acum carne artificiala de vita. Puiul este urmatorul pe lista.

6) Robotul servitor
Robotii nu sunt inca atat de avansati incat sa devina menajera perfecta, dar pot face tot mai multe sarcini. In urmatorii 10 ani, robotii ar putea fi perfectionati pana la nivelul de "asistent" casnic.

7) Masina zburatoare
Compania Terafugia a dezvoltat un prototip de masina zburatoare care va fi prezentat la New York Auto Show 2012. Denumita Transition, masina are aripi ce se pot plia, lasand soferul sa decida cand vrea masina, cand avion.

8) Liftul spatial
Cercetatorii japonezi lucreaza la un lift spatial despre care spun ca ar putea fi gata in 2050. Capacitatea acestuia urmeaza sa fie de 30 de persoane, iar liftul ar parcurge distanta de 35.000 km dintre Pamant si o statia spatiala in 8 zile, cu o viteza de peste 200 km/h. Costurile vor fi mult mai mici decat in cazul zborurilor, astfel ca vizitarea spatiului va fi in sfarsit accesibila unui numar mai mare de oameni.

9) Avioane de tip drone
Avioanele drone, controlate de la distanta, sunt o realitate pentru armata americana, insa tehnologia isi continua extinderea. Presedintele SUA, Barack Obama, a semnat un decret care permite folosirea lor interna, de catre autoritati.

10) Statie spatiala pe Luna
Fie ca ar fi vorba despre o baza permanenta pe Luna sau de o statie spatiala in orbita satelitului Pamantului, explorarea in detaliu a Lunii este tot mai aproape. Agentia spatiala rusa Roscosmos lucreaza deja la un proiect alaturi de NASA si ESA, Agentia Spatiala Europeana.


 

Sondaj

Care credeti ca este cel mai asteptat film din 2023?