Au fost restabilite retele neuronale distruse de boala
Peste 100 de studii in care este evaluata eficienta celulelor stem recoltate din cordonul ombilical si placenta in tratamentul bolii Parkinson sunt in desfasurare la nivel mondial, iar noi rezultate arata un avans remarcabil: cercetatorii vorbesc despre o resetare neuronala cu ajutorul terapiei celulare.
Dintre afectiunile neurologice, boala Parkinson are cea mai rapida crestere din lume. Cu aproximativ 10 milioane de persoane diagnosticate la nivel global si o estimare a dublarii numarului de bolnavi pana in anul 2050, gasirea unui tratament este o necesitate presanta. Este motivul pentru care au fost demarate peste 100 de studii privind utilitatea celulelor stem in tratarea bolii Parkinson. Iar echipele implicate in aceste studii au dezvoltat sapte terapii cu celule stem care se afla acum in diverse faze de testare clinica.
Recent, au fost date publicitatii primele rezultate ale unora dintre aceste studii. Cu rezerva ca este vorba despre teste clinice de mici dimensiuni, care, pentru confirmare, vor trebui urmate de studii la scara larga, cercetatorii au anuntat ca dezvoltarea de celule dopaminergice din celule stem embrionare si transplantarea lor la bolnavi de Parkinson a dus la restabilirea unora dintre retelele si circuitele neuronale pierdute si la reducerea simptomelor motorii si non-motorii. Cercetatorii vorbesc despre o „resetare” cerebrala prin acest tip de transplant, care poate duce la cresterea calitatii vietii bolnavilor de Parkinson si scaderea ratei de dezvoltare a tulburarilor psiho-emotionale asociate. Alte terapii cu celule stem aflate acum in dezvoltare vizeaza tratamentul simptomelor non-motorii din Parkinson, cum este afectarea cognitiva.
Importanta stocarii de celule stem
Dezvoltarea terapiilor celulare pentru boala Parkinson, dar si alte afectiuni grave, depinde de stocul de material genetic. Facilitatile de recoltare si de stocare a celulelor stem joaca, asadar, un rol esential pentru un viitor mai sanatos, iar Romania are un atu la acest capitol: este printre putinele tari din Europa unde viitorii parinti au acces la recoltarea la nastere a placentei, care contine cea mai mare cantitate de celule - un factor important in ceea ce priveste administrarea terapeutica. Astfel, copiii pot beneficia de numeroase unitati sursa a diferitelor tipuri de celule stem, care pot fi utilizate de medici pentru a trata zeci de boli grave. In plus, anumite tipuri de celule recoltate la nastere pot fi utilizate pentru terapii destinate membrilor familiei.
„Prin recoltarea placentei la nastere si stocarea diferitelor tipuri de celule stem din acest tesut timp de decenii, in conditii de criogenie, putem asigura accesul intregii familii la terapiile celulare viitoare, inclusiv pentru tratarea Bolii Parkinson. Acest lucru este cu atat mai valoros cu cat in placenta exista inclusiv celule imunoevazive care pot fi utilizate atat pentru copilul de la care s-au recoltat, cat si pentru parinti sau bunici, oferindu-le o sansa la o viata mai sanatoasa si mai lunga”, a declarat dr. Bogdan Coltor, reprezentant medical Cord Blood Center.
In prezent, peste 85 de afectiuni sunt tratate cu succes folosind celule stem recoltate la nastere din cordonul ombilical si din placenta. Vorbim despre anumite tipuri de leucemie, scleroza multipla, tulburari congenitale ale sangelui, neuroblastom si tulburari metabolice. Iar studiile aflate in derulare indica rezultate promitatoare nu doar in tratamentul bolii Parkinson, ci si al bolii Alzheimer, al diabetului, sclerozei multiple sau fibrozei pulmonare. Cercetatorii estimeaza ca, pana in 2030, ar putea fi aprobate intre 30 si 50 de noi terapii celulare, deschizand astfel noi orizonturi in tratamentul bolilor grave.