hit.ro  »  Stiri  »  Stiinta Generala  »  Televizoarele 4K - fascinante, dar inutile momentan

Televizoarele 4K - fascinante, dar inutile momentan

calendar_month 10 Ian 2013, 09:45
Din ce am putut observa pana acum la CES 2013, cele mai atragatoare gadgeturi pentru vizitatori si chiar si pentru presa prezenta la eveniment sunt televizoare 4K. Sunt subtiri, cu design excelent si ofera o calitate a imaginii cu adevarat uluitoare. Samsung, Sony si multi alti producatori au venit la CES 2013 cu cel putin cate un model de televizor care ofera tehnologie Ultra HD. 4K inseamna o rezolutie de 4352 x 2176 pixeli, adica o calitate pe care o intalniti doar in anumite sali moderne de cinema. Dar, pe cat de impresionanta este tehnologia expusa la CES 2013, pe atat de departe se afla de cucerirea pietei.
Iata motivele pentru care televizoarele 4K mai au de asteptat mult si bine in magazine.
Pretul
Cand Apple a lansat primul sau computer, Apple I, nu calitatea slaba a device-ului l-a transformat intr-un esec pentru companie, ci pretul exorbitant. Credem ca televizoarele 4K sunt, in mare masura, intr-o situatie similara acum. Promovate de producatori la cateva mii de dolari (dar majoritatea la peste 10.000 de dolari!), televizoarele 4K sunt inaccesibile majoritatii cumparatorilor.
Nu vorbim despre produse scumpe, ci extrem de scumpe si pe care prea putini consumatori si le permit. Producatorii vor trebui sa gaseasca solutii eficiente pentru a aduce televizoarele 4K in casele oamenilor. Vestea proasta este ca si daca reusesc sa scada preturile (oricat de mult) nu este de ajuns!

Content-ul
Televizoarele 4K nu au in acest moment aproape nicio utilizate clara pentru ca nu exista content multimedia realizat pentru acest tip de tehnologie. Dar, sa presupunem ca productia de filme in format UHD prinde aripi. Sony, de exemplu, lucreaza la content 4K. Dar si BBC si alte companii au anuntat ca vor produce content UHD.
Pana la invadarea pietei cu astfel de continut media Ultra High Definition, mai avem ceva de asteptat. Si vorbim despre ani de zile, nu despre cateva luni. Din pacate, chiar daca industria trece peste acest impas, o alta problema apare: pe ce fel de suport vom stoca productiile UHD?

Stocarea
Am ajuns la una dintre cele mai controversate aspecte ale televizoarelor 4K: stocarea fisierelor masive UHD. Trebuie stiut faptul ca un film normal (lung metraj) ocupa in format UHD aproape 10 TB, iar cel mai mare disc Blu-Ray ajunge in acest moment la capacitatea de 100GB.
In acelasi timp, pentru streaming aveti nevoie de o conexiune stabila de 100 mbps. Sony a incercat sa vina cu o solutie pentru stocarea contentului UHD: se numeste Sony 4k Box si este un PC in miniatura care poate stoca pana la 10 filme in format UHD. Va fi vandut de companie in viitorul apropiat la pachet cu numarul de filme amintit. Dar si acest dispozitiv va costa enorm.

Revenind la oferta de content, este putin probabil ca industria productiilor UHD sa infloreasca peste noapte. Iar in aceste conditii, dupa vizionarea celor zece filme (promise momentan) ale Sony pe Box-ul 4k se va pune praful in asteptarea lansarii noilor filme. Apropo, o productie UHD este mult mai costisitoare decat un "banal" film high definition. In concluzie, televizoarele 4K au ajuns pe piata inainte de vremea lor si s-ar putea transforma intr-un esec usturator, financiar vorbind, pentru producatorii care au pariat pe o astfel de tehnologie mult prea repede.