hit.ro  »  Stiri  »  Stiinta Generala  »  Televiziunea 3D, de la inovatie la esec in timp record

Televiziunea 3D, de la inovatie la esec in timp record

calendar_month 08 Iul 2013, 11:30
BBC a anuntat ca renunta la crearea de continut 3D in urmatorii 3 ani, iar ESPN isi inchide complet canalul 3D. Ce s-a intamplat cu tehnologia care promitea sa fie noul 1080p? Iata cateva motive ale esecului televiziuni 3D.
Audientele pentru programele 3D sunt atat de mici incat BBC renunta la productia lor, cel putin temporar. Rezultatele dezamagitoare tin de mai multi factori, dar cei de care depinde viitorul televiziunii 3D sunt doar doi.

Televizoare prea scumpe
Recesiunea a jucat un rol important in rata de adoptie a televiziunii 3D. Pretul exorbitant al gadgeturilor a dus la o penetrare a pietei relativ redusa, mai ales in conditiile in care relatia dintre programele disponibile si cei interesati de 3D pare a fi direct proportionala.
Valul 3D nu a devenit un tsunami, iar urmatoarea generatie de televizoare, Ultra HD sau 4K, ar putea intampina probleme similare din cauza pretului ridicat al televizoarelor.
Acesta nu este insa unicul motiv pentru care audientele programelor 3D sunt reduse. Dupa ce Olimpiada de la Londra a atras doar jumatate dintre utilizatorii unui TV 3D care au urmarit evenimenul sportiv, audienta programelor BBC 3D a continuat sa scada.
Ultimul program 3D produs de BBC este aniversarea a 50 de ani de Dr. Who, care va fi lansata in data de 23 noiembrie 2013.

Experienta diferita in sufragerie fata de cinema
Un alt motiv pentru care audientele sunt foarte mici pentru programele 3D tine de relatia telespectatorilor cu sufrageria si televizorul.
"Urmarirea programelor 3D este o experienta mai dificila acasa. Trebuie gasiti ochelarii inainte de pornirea TV-ului, iar telespectatorii au unele obiceiuri legate de TV, diferite de experienta de cinema unde te duci si toata atentia este concentrata intr-o singura directie", a explicat Kim Shillinglaw, sefa diviziei BBC 3D.

Discursul anual al reginei Elisabeta a II-a a fost transmis pentru prima oara in 3D in ziua de Craciun din 2012. Versiunea 3D a atras doar 5% dintre utilizatorii de televizoare speciale care au urmarit programul.
Viitorul televiziunii 3D ar putea parea sumbru, dar poate ca acest obstacol va duce la dezvoltarea unor televizoare 3D fara ochelari, mai performante. In absenta lor, ritualul de a sta intr-un singur loc, cu ochelarii 3D pe ochi, pare a fi motivul cel mai important pentru care televiziunea 3D are audiente mici si un viitor pus sub semnul intrebarii.
Sursa: SlashGear