hit.ro  »  Stiri  »  Stiinta Generala  »  Super deal pentru chinezi: Lenovo a cumparat Motorola Mobility de la Google

Super deal pentru chinezi: Lenovo a cumparat Motorola Mobility de la Google

calendar_month 30 Ian 2014, 10:46
Lenovo a achizitionat Motorola Mobility de la Google, valoarea totala a tranzactiei fiind de 2,91 miliarde dolari. Miscarea este extrem de importanta pentru compania chineza. Pentru Google, insa, renuntarea la Motorola Mobility nu pare altceva decat un esec, o consecinta a unui deal prost gandit inca de la preluarea diviziei respective de la Motorola in 2012. Tranzactia reprezinta, mai exact, preluarea de catre Lenovo a 2000 de patente si a brandului Motorola.

Google a platit pentru Motorola Mobility nu mai putin de 12,5 miliarde dolari, iar acum divizia a fost revanduta pentru mai putin de 3 miliarde dolari. Pe de alta parte, renuntarea la Motorola pare a avea sens. De la preluarea din 2012, Google nu a reusit sa rupa gura targului cu vreun device pe care sa gasim sigla Motorola (by Google). Producatorul de smartphone-uri a adus pe piata produse bune, insa a renuntat la inovatie si, practic, s-a multumit cu o pozitionare mediocra in raport cu concurenta.
In acelasi timp, Google a adoptat tactica "granitelor inchise", majoritatea flagship-urilor Motorola fiind distribuite doar pe piata din SUA. Mai mult, investitiile Google in R&D pentru Motorola au fost insuficiente pentru a reprezenta un impuls relevant dat producatorului de terminale inteligente. In aceste conditii, Motorola a inregistrat pierderi financiare trimestru dupa trimestru, chiar daca a ramas pe locul trei ca producator de profil pe piata americana.
Din tot esecul Google + Motorola, Lenovo, noul proprietar al producatorului de smartphone-uri dupa ce tranzactia va fi fost aprobata, va avea cel mai mult de castigat. Nu trebuie omis insa faptul ca Google ramane cu peste 20.000 de patente care au intrat in proprietatea gigantului internet. Care sunt aceste patente ...greu de aflat.
Includerea unui brand precum Motorola in portofoliul Lenovo reprezinta garantia accesului direct al chinezilor pe piata americana si nu numai. Lenovo se afla in plina expansiune (ma refer la divizia mobila, care este separata de cea a "PC"-urilor). Concomitent cu expansiunea Lenovo in SUA, compania chineza isi va face intrarea cat se poate de oficiala si in Europa. Inclusiv in Romania.
Tranzactia dintre cele doua mari companii va fi supusa aprobarii institutiilor de reglementare din SUA si China. 

Sondaj

Ce placa video aveti?