Studiu: Romania, pe locul trei in UE la numarul de decese din cauze evitabile
8/8076
calendar_month 21 Iun 2022, 15:34
Bogdan Dumitrescu, CEO htss: Telemedicina poate salva vieti, eliminand bariere ce tin de distanta si timp

Romania este pe locul trei în Uniunea Europeana la numarul de decese din cauze evitabile, înregistrand 306 decese prevenibile la suta de mii de locuitori, potrivit unui raport al Comisiei Europene. În acelasi timp, 7 din 10 romani nu ajung la medic pentru controalele de rutina, potrivit unui studiu realizat, în 2018, la nivel national.
„Mergem rar la medic si, de cele mai multe ori, doar atunci cand problema medicala devine de nesuportat. Însa, amanarea vizitei la doctor genereaza efecte negative în lant pentru toti factorii implicati, de la pacient si sistemul national de sanatate si pana la angajator. Diagnosticarea unei boli în stadiile avansate înseamna tratament mai scump pentru pacient si o recuperare mai greoaie, care la randul ei implica ocuparea unui pat de spital pentru mai mult timp si o revenire întarziata a pacientului în campul muncii. Telemedicina este solutia digitala care are capacitatea sa rupa tot acest efect în lant, oferind o serie de avantaje importante atat pentru pacient cat si pentru sistemul de sanatate,” afirma Bogdan Dumitrescu, CEO High-Tech Systems and Software, companie ICT specializata în furnizarea de servicii software de business în industria de sanatate.
29% dintre romani au folosit o solutie de telemedicina în primul an de pandemie
Daca în vestul Europei, solutiile de telemedicina sunt folosite cu succes de multi ani, în Romania acestea au început sa fie implementate pe scara larga în raspuns la pandemia COVID-19. Cu toate acestea, datorita usurintei cu care acest tip de solutie poate fi integrata, spitalele si clinicile din Romania au oferit rapid optiuni de teleconsultatie, facilitand o utilizare crescuta a acestui tip de serviciu. Astfel, în primele 12 luni de pandemie, 29% dintre romani au folosit o solutie de telemedicina, cu 8% peste media europeana.
„Htss comercializeaza de multi ani solutia de telemedicina pentru clientii sai din vestul Europei. Odata cu pandemia COVID-19, acest tip de solutie a început sa fie solicitata si în Romania. Experienta dobandita cu ajutorul clientilor straini ne-a ajutat sa adaptam rapid aceasta solutie la specificul local si sa o oferim în regim de urgenta partenerilor nostri din tara. Credem însa ca telemedicina va deveni parte integrata din noua normalitate, pentru ca beneficiile sale continua sa genereze plus valoare chiar si într-o situatie sanitara normala, post-pandemica”, adauga Bogdan Dumitrescu.
Cu ajutorul solutiei telemedica, pacientul poate solicita o opinie avizata în cel mai scurt timp, fara ca acesta sa mai fie nevoit sa piarda timp si bani cu transportul, ori sa stea într-o sala de asteptare alaturi de alte persoane bolnave.
Din perspectiva unitatii medicale, solutia telemedica scade cu 30% costurile administrative, doctorul avand acces instant la dosarul pacientului, programarea acestuia putandu-se realiza în doar cateva secunde.
„Solutiile de telemedicina nu trebuie sa înlocuiasca vizitele fizice la doctor ci sa fie complementare acestora. Mai ales într-o tara ca Romania, în care infrastructura de sanatate este solicitata la maxim, telemedicina poate functiona ca un pas intermediar de triere. Identificarea si tratarea de la distanta a afectiunilor usoare va scadea presiunea pusa pe spitale, acestea putandu-se astfel ocupa de cazurile grave. Mai mult decat atat, încurajarea teleconsultatiilor va duce, în timp, la diagnosticarea în stadii incipiente a mai multor afectiuni, tratamentul si recuperarea putandu-se realiza astfel mai usor, la costuri mult mai mici,” adauga Bogdan Dumitrescu.