Studiu: revolutia digitala va duce la pierderea a 14 milioane de locuri de munca in urmatorii 4 ani. Cum arata studiile superioare care ii pregatesc pe tineri pentru noua realitate?
3/34877
calendar_month 17 Mai 2023, 16:41
Avansul adoptarii tehnologiei, revolutia digitala, dar si alti factori sociali vor duce in urmatorii ani la o schimbare semnificativa pe piata fortei de munca. Conform unui raport realizat de Forumul Economic Mondial, pana in 2027, desi se vor crea 69 de milioane de locuri de munca, se vor elimina 83 de milioane de posturi, ceea ce va duce la o pierdere neta de 14 milioane de locuri de munca, adica 2% din ocuparea actuala.

In acest context, sistemul educational trebuie sa ofere o educatie care sa ii pregateasca pe studenti pentru viitor, astfel incat sa devina cei mai buni specialisti in domeniu. Pentru a se asigura ca elevii si studentii actuali pot face fata joburilor viitorului, este important ca acestia sa fie ghidati spre dezvoltarea unor competente noi si catre adaptarea la noile cerinte ale pietei muncii.

Raportul privind viitorul locurilor de munca arata ca angajatorii apreciaza tot mai mult gandirea analitica si creativa ca fiind cele mai importante abilitati pentru anul acesta si pentru urmatorii cinci ani. Pe langa acestea, atentia ar mai putea fi concentrata si asupra invatarii de competente digitale, precum si dezvoltarea abilitatilor de comunicare si colaborare.

Importanta unei astfel de educatii superioare de calitate, care sa dezvolte abilitati diverse si sa pregateasca studentii pentru schimbarile care apar in piata muncii, este misiunea propusa de BISM (Bucharest International School of Management). Institutia privata de invatamant este recunoscuta de aproape 20 de ani pentru programele sale de EMBA dezvoltate in parteneriat cu universitati renumite din alte tari (CEU, Maastricht University), si a lansat cu succes, incepand cu anul trecut, si programe de licenta menite sa pregateasca elevii pentru viitor, in parteneriat cu Abertay University, din Marea Britanie. Astfel, tinerii pot face studii superioare in cadrul unei facultati britanice, obtinand o diploma din UK, acreditata international, fara sa plece din Romania.

„Avem obiceiul de a-i intreba pe copii «ce vor sa se faca». Este o intrebare gresita in zilele noastre, pentru ca lumea se schimba cu o viteza halucinanta. Ceea ce se intampla anul acesta cu Inteligenta Artificiala duce la o disruptie in ceea ce priveste destinul oamenilor legat de munca si profesie, mai mare decat crizele financiare, aparitia internetului sau pandemia. E bine sa nu te hotarasti definitiv ce o sa te faci cand o sa fii mare, pentru ca lucrurile se schimba si, de asemenea, e posibil sa fi luat decizii gresite. In loc sa te gandesti la o anumita profesie, este recomandat sa iti dezvolti competente si abilitati, sa te poti adapta schimbarilor de orice fel si sa aduci valoare in orice domeniu ai lucra”, a spus Radu Atanasiu, Decan Asociat al Bucharest International School of Management.

Totodata, in perspectiva viitorului, studiul World Economic Forum mai noteaza ca cea mai rapida crestere este data de joburile legate de tehnologie si digitalizare, iar in acest sens comertul digital va duce la crearea a aproximativ 2 milioane de noi roluri, precum specialisti in comert electronic, specialisti in transformare digitala si specialisti in marketing digital si strategie. La polul opus, rolurile de birou sau de secretariat, inclusiv casierii de banci sau functionarii de introducere a datelor sunt joburi care inregistreaza cele mai mari scaderi, si care sunt asteptate fie sa dispara, fie sa fie inlocuite de noile tehnologii (AI).Intr-o lume in continua schimbare deci, este esential sa ai o educatie care sa te pregateasca pentru meseriile viitorului si sa te faca valoros pe piata muncii.Programele de licenta oferite de BISM se adreseaza oricarui absolvent de liceu care doreste ca, mai mult decat obtinerea unei diplome, sa se dezvolte pe plan profesional si personal. Indiferent de schimbarile care apar pe parcurs, studentii dobandesc aici cunostinte solide din diverse arii de activitate: project management, digital marketing, sustenabilitate, business management, events management, dar si abilitati importante precum gandire critica, rezolvarea problemelor, lucrul in echipa, vorbit in public sau prezentarea ideilor.

Raportul The Future of Jobs Report 2023 poate fi consultat aici.