Studiu: Pompierii au un risc crescut de melanom din cauza expunerii din timpul interventiilor
3/35195
calendar_month 24 Aug 2023, 14:09

Un studiu recent publicat in Jurnalul American de Medicina Industriala a adus in prim-plan o realitate ingrijoratoare: pompierii se confrunta cu rate semnificativ mai mari de incidenta si mortalitate a melanomului in comparatie cu populatia generala. Cercetarea, concentrata pe evaluarea impactului expunerii profesionale asupra starii de sanatate a pompierilor, a evidentiat faptul ca expunerea la razele ultraviolete si la agentii cancerigeni prezenti in materialele ignifuge contribuie in mod semnificativ la aceste cifre alarmante.

Melanomul este o forma agresiva de cancer de piele care isi gaseste originea in melanocite, celulele responsabile de producerea pigmentului. Aceasta afectiune poate aparea atat in zonele expuse la lumina soarelui, cat si in regiuni mai putin vizibile, precum talpa piciorului sau zona genitala. Unul dintre factorii majori de risc pentru dezvoltarea melanomului este expunerea excesiva la radiatiile ultraviolete (UV), indiferent daca provin de la soare sau de la surse artificiale, precum aparatele de bronzat.

"Descoperirile sunt intr-adevar ingrijoratoare, dar, din pacate, nu ne asteptam sa fie altfel. Pompierii sunt expusi constant la radiatiile UV si substantele chimice nocive in timpul interventiilor, ceea ce reprezinta un factor major de risc pentru dezvoltarea melanomului. In cazul lor, expunerea la radiatiile UV nu se limiteaza doar la sursa naturala. Acesti eroi sunt adesea expusi la conditii extrem de dificile, inclusiv flacari si fum dens, in timpul misiunilor lor.

Pe langa aceasta, materialele ignifuge si alte substante chimice din mediul lor de lucru pot contine agenti cancerigeni care amplifica riscul de dezvoltare a melanomului. Ca urmare, este imperativ sa implementam un screening regulat al pielii pentru a depista in stadii incipiente melanomul si alte forme de cancer de piele", explica Dr. Anca Mihaela Stanciu, medic primar in cadrul Dr. Leventer Centre. 

Potrivit specialistului, suspiciunea de melanom poate aparea atunci cand o alunita sufera modificari, apare mai frecvent dupa varsta de 25-30 de ani, creste in dimensiune si in volum si prezinta multiple culori, de la roz albicios la cafeniu si negru. Melanomul poate varia in dimensiuni, de la foarte mic, de cativa milimetri, pana la dimensiuni mai mari, de cativa centimetri. De obicei, acesta evolueaza fara simptome evidente, ceea ce face identificarea sa precoce esentiala.

ABCDE - pentru identificarea alunitelor suspecte

”ABCDE” este ghidul care poate ajuta la monitorizarea semnelor alarmante in cazul unei alunite: 
    • Asimetrie: Alunitele normale sunt, in general, simetrice. In contrast, alunitele suspecte pot sa prezinte o asimetrie in ceea ce priveste forma lor.
    • Bordura: Marginile unei alunite sanatoase sunt de obicei regulate si bine definite. In cazul alunitelor suspecte, marginile pot fi neregulate sau inegale.
    • Culoare: O alunita sanatoasa poate avea o singura culoare uniforma. In schimb, alunitele suspecte pot avea variatii de culoare, cum ar fi nuante de maro, negru, rosu sau albastru.
    • Diametru: Alunitele normale sunt, in general, mai mici, avand un diametru sub 6 milimetri. In cazul alunitelor suspecte, acest diametru poate fi mai mare.
    • Evolutie: Daca o alunita sufera schimbari semnificative in timp, cum ar fi cresterea in dimensiune, modificari ale culorii sau aparitia simptomelor asociate, este recomandat sa consultati un medic. Un dermatolog poate efectua o evaluare si decide asupra necesitatii unor investigatii suplimentare.





Sondaj

Care credeti ca a fost cel mai asteptat film din 2024?