Studiu Philips Romania despre igiena orala: 13% dintre romanii adulti nu folosesc nicio periuta de dinti
3/38386
calendar_month 19 Mar 2025, 15:29

Philips Romania, producator al gamelor de periute electrice si irigatoare bucale pentru îngrijire orala Philips Sonicare, prezinta rezultatele unui nou studiu despre igiena orala a romanilor, aratand un mare potential pentru utilizarea periutelor de dinti electrice. Cercetarea arata ca doar 20% dintre respondenti folosesc periute de dinti electrice, în timp ce 67% raman utilizatori de periute manuale, iar 13% declara ca nu folosesc nicio periuta de dinti.

În ciuda faptului ca Romania are cel mai mare numar de absolventi de stomatologie per capita din Uniunea Europeana potrivit Eurostat, tara se afla pe ultimul loc în ceea ce priveste frecventa vizitelor la stomatolog, cu o medie de doar 0,3 vizite pe an per locuitor. Accesul redus la servicii stomatologice, conditiile socio-economice si obiceiurile individuale influenteaza aceste cifre, facand din sanatatea orala o prioritate scazuta pentru multi dintre adulti.

Cele mai frecvente probleme dentare ale romanilor

Printre cele mai frecvente probleme dentare raportate de respondenti se numara cariile, cu o incidenta de 46%, acumularea tartrului, care afecteaza 42% dintre participanti, si problemele gingivale, semnalate de 23% dintre acestia. Totusi, utilizatorii Philips Sonicare declara mai putine probleme dentare, observand îmbunatatiri notabile mai ales în ceea ce priveste reducerea tartrului si obtinerea unei culori mai satisfacatoare a dintilor.

Utilizatorii de periute electrice, mai atenti la igiena orala

Studiul mai arata ca 75% dintre utilizatorii de periute electrice viziteaza medicul dentist cel putin o data pe an, fata de doar 59% dintre utilizatorii de periute manuale.

De asemenea, 95% dintre utilizatorii de periute electrice îsi periaza dintii cel putin o data pe zi, comparativ cu 89% la nivel national. În plus, 65% folosesc apa de gura zilnic, semnificativ mai mult fata de utilizatorii de periute manuale, iar 48% folosesc ata dentara frecvent, fata de doar 29% în randul populatiei generale.
Cei care folosesc periute electrice merg mai des la dentist pentru controale, detartraj si albire, avand mai multa grija de sanatatea orala. De asemenea, acorda o atentie mai mare igienizarii profesionale si tratamentelor de preventie, mentinandu-si dintii sanatosi pe termen lung.

Folosirea periutelor de dinti electrice poate contribui semnificativ la îmbunatatirea sanatatii orale în Romania. Studiul pe care l-am realizat arata ca utilizatorii periutelor electrice au o igiena orala mai buna, ceea ce poate preveni problemele dentare si îmbunatati sanatatea. Philips îsi propune sa sprijine consumatorii în aceasta tranzitie, oferindu-le solutii inovatoare si eficiente pentru îngrijirea zilnica a dintilor. Prin aceasta cercetare, ne dorim sa aducem în prim-plan importanta sanatatii orale si beneficiile periajului corect, folosind tehnologii avansate. În parteneriat cu medicii stomatologi si prin initiative educationale, ne propunem sa crestem gradul de constientizare si sa încurajam adoptarea unor obiceiuri mai sanatoasea declarat Alexandra Basica, Managerul categoriei Oral HealthCare de la Philips. 

Persoanele cu venituri peste medie, mai deschisi catre inovatie în igiena orala

Cercetarea a evidentiat ca persoanele cu venituri peste medie, care locuiesc în zone urbane si se spala pe dinti de cel putin doua ori pe zi, sunt mai predispuse sa foloseasca periute electrice. 



Nevoia unei educatii mai bune în sanatatea orala

Un alt lucru îngrijorator este ca 41% dintre romanii peste 5 ani au carii netratate, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii. În plus, consumul de pasta de dinti în Romania este printre cele mai scazute din Europa, ceea ce evidentiaza necesitatea unor programe de educatie si preventie.

Sanatatea orala nu înseamna doar un zambet frumos, ci si prevenirea unor probleme serioase de sanatate. Periajul corect poate îmbunatati semnificativ igiena orala, reducand acumularea placii bacteriene si riscul afectiunilor gingivale. Educatia si preventia sunt esentiale pentru ca romanii sa constientizeze importanta unei îngrijiri orale eficiente”, a spus Dr. Andrei Constantinovici, medic primar protetica dentara, medic specialist chirurgie dento-alveolara, doctor în Stiinte Medicale.

Studiul a fost realizat pe un esantion de 1000 de respondenti, femei si barbati, cu varste cuprinse între 18 si 65 de ani, dintre care 70% din zona urbana, iar restul din zona rurala.

comunicat oficial