Studiu IKEA: Cum pierdem anual peste 20 de zile de somn si cum sa imbunatatim calitatea odihnei
3/38362
calendar_month 14 Mar 2025, 13:31

Oamenii din intreaga lume se confrunta cu un deficit de somn constant, cautand solutii pentru a-si imbunatati calitatea odihnei. Conform unui studiu realizat de IKEA, multi dintre noi pierdem, in medie, o ora si 20 de minute de somn in fiecare noapte. Aceasta se traduce intr-un deficit anual de peste 20 de zile de odihna, impactand semnificativ sanatatea si bunastarea noastra generala. In acest context, este esential sa intelegem cauzele acestui fenomen si sa identificam strategii pentru a optimiza somnul.

De Ziua Mondiala a Somnului, o noua cercetare IKEA dezvaluie un deficit semnificativ de somn la nivel global. Studiul IKEA Sleep Uncovered, unul dintre cele mai ample studii despre somn realizate vreodata, cu peste 55.000 de participanti din 57 de tari, scoate la iveala informatii interesante despre relatia noastra cu odihna.

In pofida faptului ca 70% dintre respondenti considera somnul drept una dintre cele mai mari bucurii ale vietii, studiul arata ca majoritatea persoanelor nu isi ating obiectivul dorit de 8 ore de somn pe noapte. La nivel global, peste un sfert dintre cei chestionati isi evalueaza calitatea somnului ca fiind slaba, iar o cincime (19%) se trezesc de mai mult de doua ori pe noapte, simtindu-se in cele din urma obositi aproape in fiecare zi. Mai mult decat atat, 58% dintre respondenti prefera sa stea in casa si sa doarma decat sa iasa in oras si sa socializeze, ceea ce indica o recunoastere tot mai mare a importantei odihnei in viata noastra de zi cu zi.

China inregistreaza cel mai mare scor in ceea ce priveste calitatea somnului, iar Norvegia cel mai mic. Desi Romania se afla in jumatatea superioara a clasamentului, studiul evidentiaza existenta unor tipare de somn problematice in randul romanilor, avand in vedere ca 34% dintre acestia dorm 6 ore sau mai putin pe noapte, iar aproape 40% considera ca nu beneficiaza suficient de somn. Mai mult de un sfert dintre romani raporteaza o calitate slaba a somnului, avand nevoie in medie de 24 de minute pentru a adormi, iar peste 20% au nevoie de mai mult de 30 de minute pentru a adormi. 

Medicatia pentru somn, o practica des intalnita

Raportul dezvaluie o dependenta alarmanta de medicamentele pentru somn: 1 din 5 persoane la nivel global (19%) se bazeaza pe medicamente pentru a putea dormi si 5% folosesc medicatie in fiecare zi in acest scop. Aproape 1 din 10 dintre persoanele chestionate (8%) sufera de insomnie. Cu un procent usor sub media globala, 18% dintre romani sustin ca folosesc medicamente pentru somn si apeleaza la solutii alternative. Crearea unui mediu optim pentru somn se dovedeste a fi, de asemenea, cruciala, 69% dintre romani considerand ca un dormitor curat si ordonat are un impact semnificativ asupra calitatii somnului. Printre solutiile suplimentare utilizate pentru imbunatatirea somnului se numara folosirea unor jaluzele opace in dormitor (21%) si consumul de suplimente alimentare sau bauturi calde (13%).

Peste o treime (36%) dintre respondenti afirma ca ar avea nevoie de mai multi bani pentru a-si imbunatati somnul, fapt care evidentiaza legatura stransa dintre bunastarea financiara si calitatea odihnei. Situatia din Romania este similara: persoanele cu venituri mai mici raporteaza frecvent cosmaruri (19%), la fel ca si cei care se simt nesiguri din punct de vedere financiar.

Stresul si timpul petrecut in fata ecranului afecteaza somnul

Stresul, anxietatea si grijile excesive sunt principalul motiv (40%) pentru care oamenii nu pot dormi. In timp ce majoritatea persoanelor au nevoie in medie de 24 de minute pentru a adormi, 7% raporteaza ca dureaza mai mult de o ora.



Timpul petrecut in fata ecranelor a devenit o obisnuinta in rutina de culcare, in ciuda temerilor legate de impactul lor asupra calitatii somnului. Aproape trei sferturi dintre respondenti la nivel global, respectiv 82% dintre romani declara ca folosesc telefoanele mobile in dormitor. Aceste cifre cresc la 89% in randul tinerilor adulti cu varste cuprinse intre 25 si 34 de ani - grupul cel mai probabil sa-si faca griji cu privire la cantitatea de somn de care beneficiaza. Laptopurile, tabletele si televizoarele sunt, de asemenea, folosite de romani in proportie semnificativa inainte de culcare: 29% folosesc laptopuri in pat si 71% se uita la televizor inainte de culcare.

Sfaturi pentru un somn mai bun 

Modificari simple ale mediului si rutinelor noastre de somn pot avea un impact profund asupra modului in care ne odihnim. Raportul IKEA Sleep Uncovered ofera si cateva sfaturi practice pentru imbunatatirea calitatii somnului:

•    Respectati cu consecventa ora de culcare si de trezire, chiar si in weekenduri.
•    Maximizati expunerea la lumina naturala in timpul zilei.
•    Creati un dormitor placut, ordonat, cu lenjerie de pat confortabila si iluminat difuz.
•    Relaxati-va mintea inainte de culcare prin meditatie sau exercitii de respiratie.
•    Evitati mesele copioase, cofeina sau alcoolul in apropierea orei de culcare.
•    Faceti activitate fizica regulata in timpul zilei pentru a avea un somn mai bun. 

Studiul, realizat in 2024, ofera o perspectiva fara precedent asupra tiparelor de somn din intreaga lume si prezinta solutii practice pentru o odihna mai buna. Concluziile cercetarii consolideaza angajamentul IKEA de a ajuta oamenii sa creeze medii optime de somn, care sa contribuie la starea lor generala de bine si la o viata mai sanatoasa.

comunicat oficial



Sondaj

Care credeti ca a fost cel mai asteptat film din 2024?