Studiu european HUAWEI si Ipsos: 95% dintre romani si-ar dori sa faca cel putin o schimbare legata de sanatate
3/35661
calendar_month 05 Dec 2023, 12:50


- Ceasurile inteligente aduc schimbari pozitive sanatatii. 87% dintre utilizatorii de smartwatch-uri au adoptat noi comportamente sanatoase
 
- 90% dintre romani considera ca monitorizarea indicatorilor de sanatate poate fi benefica in mentinerea sanatatii

- Romanii au mai multe cunostinte despre indicatorii de sanatate in comparatie cu germanii, englezii, spaniolii sau italienii
 
Un studiu comandat de HUAWEI la nivel european, care exploreaza constientizarea, atitudinile si comportamentele legate de sanatate, releva existenta unor cunostinte limitate ale consumatorilor in privinta conduitei de sanatate si scoate in evidenta potentialul neexploatat al tehnologiilor inteligente de sanatate.

Doar 50% dintre cetatenii din Europa afirma ca sunt multumiti de conditia lor fizica; 91% dintre respondenti doresc sa imbunatateasca cel putin un aspect al stilului lor de viata legat de sanatate; Datele locale arata ca 95% dintre romani vor sa-si imbunatateasca cel putin un aspect din stilul lor de viata;

Cei mai multi dintre utilizatorii de ceasuri inteligente (88%) sustin ca dispozitivul lor ii poate ajuta sa-si imbunatateasca sanatatea fizica; 87% au introdus cel putin un obicei sanatos ca urmare a datelor furnizate de smartwatch; In Romania, 9 din 10 utilizatori de smartwatch folosesc cel putin o functie de sanatate pe acestea;

Sanatatea mintala este in prim-plan, problemele de somn si stresul fiind primele doua preocupari; totusi, cunoasterea indicatorilor importanti de sanatate este foarte limitata;

Peste jumatate dintre europeni (54%) nu merg in mod regulat la examinari medicale; 63% dintre utilizatorii de ceasuri inteligente au fost in vizita la doctor dupa ce dispozitivul lor a inregistrat o valoare anormala. 95% dintre romani spun ca si-ar dori sa faca cel putin o schimbare legata de sanatate in stilul lor de viata.

Studiul de Sanatate European HUAWEI din 2023 ofera informatii valoroase referitoare la atitudinea si comportamentul cetatenilor din Europa in privinta sanatatii personale. Cercetarea, realizata de Ipsos1  pe parcursul lunii septembrie a anului curent, care s-a derulat inclusiv in Romania, dezvaluie potentialele beneficii ale smartwatch-urilor pe care oamenii din regiune nu le constientizeaza, intr-o perioada in care preventia si democratizarea informatiilor referitoare la sanatate sunt mai importante ca oricand.
 
„Sanatatea mintala si fizica reprezinta prioritati pentru indivizi si societate per ansamblu”, a observat William Tian, presedintele in Europa al HUAWEI Consumer Business Group. „Ne-am dorit sa descoperim daca cetatenii europeni prioritizeaza in mod activ sanatatea personala si daca recunosc cei mai importanti parametri de sanatate si impactul acestora asupra starii lor generale de bine. In plus, am cautat sa intelegem daca utilizatorii de ceasuri inteligente manifesta o constientizare mai ampla asupra sanatatii si au obiceiuri mai sanatoase, in comparatie cu cei care nu folosesc astfel de dispozitive. Cercetarea noastra a dezvaluit unele realitati tulburatoare si, in acelasi timp, a demonstrat influenta pe care o poate avea un smartwatch asupra unui stil de viata mai sanatos.”
  
Rezumatul celor mai importante descoperiri din cadrul raportului  
 
NU POT OBTINE SATISFACTIE (IN PRIVINTA SANATATII)
 
Interesul europenilor referitor la sanatatea personala este unul ridicat, atat din punct de vedere al sanatatii psihice, cat si al celei fizice, cu procentaje ridicate in randul respondentilor (>83% vs. >82%). Cu toate acestea, nivelul de satisfactie in privinta sanatati ramane unul moderat, doar o jumatate dintre participantii la studiu declarandu-se multumiti de starea lor generala de sanatate. Preocuparile legate de conditia fizica (24%), mobilitate (26%), nivelul scazut de energie (29%) si o proportie semnificativa de persoane supraponderale sau obeze din punct de vedere medical (46%) au fost evidentiate.  
 
In Romania, 91% dintre cetateni manifesta interes pentru bunastarea psihologica si a sanatatii, ariile de interes fiind odihna/calmul (96%), corpul/greutatea (95%) si vitalitatea (93%).
 
In concluzie, dorinta si necesitatea de imbunatatire semnificativa a sanatatii sunt clare.
 
INTENTII BUNE…REZULTATE DEZAMAGITOARE
 
La nivel european, 91% dintre respondenti si-au exprimat dorinta de a imbunatati cel putin un aspect al stilului de viata legat de sanatate, scopul fiecaruia fiind acela de a adopta in mod corect in medie aproape patru (3.9) obiceiuri sanatoase. Reducerea stresului a fost prioritatea numarul unu pentru cei mai multi (43% dintre respondenti), urmata de mentinerea greutatii corecte (40%), alimentatie sanatoasa (35%), asigurarea unui somn adecvat (35%) si exercitii fizice zilnice (34%). In ciuda acestor aspiratii, 72% dintre cetatenii Europei au recunoscut ca au nevoie de motivatie suplimentara sau ca isi pierd adesea motivatia atunci cand isi propun sa respecte obiceiurile de viata sanatoase.
 
88% dintre romani au cel putin un simptom legat de o deteriorare a bunastarii lor fizice sau psihologice, cele mai intalnite fiind gestionarea stresului (39%) (cel mai intalnit la grupa 30-39 ani, cu 48%), problemele cu relaxarea (37%) si tulburarile de somn (37%). Desi 87% dintre respondenti inteleg ca stilul de viata are un impact semnificativ asupra sanatatii lor, numai 60% incorporeaza obiceiuri relativ simple in stilul lor de viata, cum ar fi limitarea sau evitarea alcoolului si stimulentelor (61%) (mai mult femeile decat barbatii, 70% vs 53%), consumul de apa suficienta (57%) sau mentinerea contactelor sociale (55%). Doar 34% dintre romani fac miscare zilnic, procentul fiind mai mare in randul grupei de 18-29 ani (46%).  95% dintre romani spun ca si-ar dori sa faca cel putin o schimbare legata de sanatate in stilul lor de viata, femeile fiind mai dispuse decat barbatii.
 
LIPSA DE CUNOSTINTE INGREUNEAZA PROGRESUL
 
Conform sondajului, cunoasterea indicatorilor importanti de sanatate este foarte limitata (cei mai citati parametri in randul respondentilor nu au fost cu adevarat unii de sanatate, ci mai degraba activitati precum „sa beau mai multa apa”). Constientizarea a ceea ce ar trebui sa fie „scorurile” corecte pentru anumiti indicatori vitali de sanatate a fost, de asemenea, foarte redusa. Datele releva o lipsa de cunostinte cu privire la parametrii care afecteaza semnificativ sanatatea. Cu toate acestea, accesul regulat la indicatori personalizati de sanatate influenteaza direct o intelegere mai profunda a sanatatii – utilizatorii de ceasuri inteligente din Europa sunt, in medie, cu 51% mai informati in privinta parametrilor cheie de sanatate, in comparatie cu cei care nu folosesc un smartwatch.    
 
Romanii au mai multe cunostinte despre indicatorii de sanatate in comparatie cu germanii, englezii, spaniolii sau italienii. Cu toate acestea, exista o lipsa de cunostinte in randul oamenilor cu privire la nivelurile adecvate chiar si in cazul celor mai simpli indicatori de sanatate, precum temperatura corpului, cu doar 50% dintre persoanele care sunt constiente de intervalul optim, tensiunea arteriala cu 49%, cantitatea de apa consumata cu 45%, pulsul cu 44% si nivelul zaharului din sange cu 42%. 59% dintre femei sunt familiarizate cu ce reprezinta ciclul menstrual.



Utilizatorii de smartwatch-uri din Romania tind sa se simta mai in forma si mai sanatosi decat ceilalti. 74% dintre utilizatori sustin ca analiza si sugestiile primite de la smartwatch au influentat schimbarile in viata lor, iar 85% au fost determinati sa isi schimbe comportamentul, rezultand o medie de 1,8 activitati noi.
 
PARAMETRI MULTIPLI, OBICEIURI MICRO, SCHIMBARI MAJORE
 
Urmarirea consecventa a mai multor parametri de sanatate ajuta la dezvoltarea unor obiceiuri micro, dar si la schimbari pozitive de comportament. Datele studiului arata impactul pe care ceasurile inteligente il pot avea:
 
In medie, utilizatorii de ceasuri inteligente din Europa sunt cu 51% mai constienti de masuratorile tinta pentru parametrii esentiali de sanatate, in comparatie cu cei care nu le folosesc. In plus, prezinta o probabilitate cu 75% mai mare sa isi cunoasca limitele in masurarea grasimii corporale si au o probabilitate cu 71% mai mare sa fie constienti de dozarea zilnica corecta a caloriilor.

Datele in randul utilizatorilor de smartwatch-uri din Romania arata ca 52% dintre utilizatori si-au imbunatatit rutina de exercitii fizice, 43% au inceput sa acorde prioritate obiceiurilor de somn, iar 39% au inceput sa faca si mai multe exercitii fizice. 28% au inceput sa ia mai multe pauze la locul de munca, iar 26% au facut modificari in dieta lor.

39% dintre romani sufera din cauza stresului, cel mai ridicat procent dintre toate tarile analizate. O alta statistica ingrijoratoare este ca doar 34% dintre romani fac exercitii fizice sau miscare zilnic, cel mai mic procent la nivelul tarilor analizate. 

La nivel european, utilizatorii de smartwatch-uri isi verifica de peste doua ori mai des cei mai importanti parametri de sanatate, in comparatie cu cei care nu le folosesc. In mod specific, isi monitorizeaza ritmul cardiac, saturatia oxigenului din sange si caloriile arse de aproape trei ori mai des fata de oamenii care nu au un astfel de dispozitiv (de 2.8 ori, 2.7 ori, respectiv 2.6 ori mai des). Printre parametrii monitorizati zilnic, activitatea fizica masurata in pasi, este predominanta, aproape jumatate dintre utilizatori folosindu-se de aceasta functie – un element important pentru o viata mai sanatoasa. 

Utlizatorii de ceasuri inteligente iau in serios notificarile referitoare la sanatate, iar 74% dintre ei cauta sfaturi atunci cand primesc o alerta referitoare la indicatorii de sanatate anormali, in timp ce 63% dintre acestia se programeaza la doctor pentru analize suplimentare. 

Mai mult decat atat, o proportie impresionanta de 87% dintre utilizatorii de smartwatch-uri au adoptat noi obiceiuri de viata sanatoase, pe baza informatiilor furnizate de dispozitivele lor, cu o medie de doua schimbari per utilizator. Acestea au inclus cresterea frecventei exercitiilor fizice (47%), durate mai lungi ale exercitiilor (41%), obiceuri de somn imbunatatite (39%), ajustari de dieta (28%). 

Utilizatorii de ceasuri inteligente atribuie dispozitivelor rezultate pozitive impresionante, 88% dintre ei fiind de acord ca acestea ii pot ajuta sa-si imbunatateasca sanatatea fizica, 86% calitatea vietii per total si 76% sanatatea mintala. 

30% dintre romani detin un smartwatch, iar dintre cei care au unul, 59% il folosesc regulat.
 
INDICATORII AVANSATI DE SANATATE SUNT DEJA DISPONIBIL DATORITA INVESTITIILOR IN CELE TREI LABORATOARE HUAWEI HEALTH
 
HUAWEI si-a dezvoltat in ultimii zece ani portofoliul de tehnologii de varf in zona dispozitivelor purtabile, la nivel de hardware, software si servicii. Prin angajamentul permanent fata de cercetare si inovare in tehnologiile sanatatii si fitness-ului, HUAWEI a reusit sa dezvolte senzori inteligenti incredibil de sofisticati si precisi pentru monitorizarea intregului corp.
 
Data fiind cererea in crestere de pe piata sanatatii si fitness-ului, HUAWEI si-a luat angajamentul de a cerceta si mai intens monitorizarea algoritmilor de sanatate prin tehnologiile sale din segmentul purtabilelor. Acest lucru a dus la deschiderea a trei Laboratoare HUAWEI la nivel global, in 2016, in Xi’an si Songshan Lakes din China, iar anul acesta, in Helsinki, Finlanda. In Laboratorul de Sanatate din Finlanda activeaza o echipa multidisciplinara de cercetare stiintifica formata din sase doctori in stiinte, 20 de experti din cinci domenii majore – fiziologie, AI, machine learning, testare software si inginerie software – din sapte tari ale Uniunii Europene. Aceste aspecte asigura ca fiecare domeniu al cercetarii in sport si si sanatate atinge standarde avansate mondiale.

Descopera mai multe informatii in site consumer.huawei.com/ro