Studiu: Doar 2 din 10 persoane recunosc semnele melanomului, cea mai agresiva forma de cancer de piele
3/37882
calendar_month 12 Nov 2024, 12:25

Din peste 1.600 de pacienti care au efectuat screeninguri de piele în cadrul clinicilor Dr. Leventer anul acesta, 13% au prezentat suspiciuni oncologice
 
Într-un context global în care incidenta cancerului de piele este prognozata sa creasca cu aproape 50% pana în anul 2040, ca urmare a expunerii necontrolate la soare, un studiu recent a scos la iveala o realitate alarmanta: majoritatea persoanelor nu recunosc semnele melanomului, cea mai agresiva forma de cancer de piele. 

Studiul, publicat în PeerJ, a analizat 260 de participanti cu leziuni suspectate de melanom malign care au fost supuse biopsiei. Dintre acestia, 83 (31,9%) au fost diagnosticati cu melanom. Îngrijorator este faptul ca doar 21,7% dintre participanti au identificat leziunea ca fiind o suspiciune de melanom malign. Aceste leziuni au fost localizate în principal pe spate (44,4%), umar (11,1%) si coapsa superioara (11,1%). 

"Rezultatele acestui studiu international sunt relevante, avand în vedere ca melanomul este asociat cu o mortalitate ridicata si cu costuri mari de tratament, în special atunci cand este depistat în forma avansata. Mai mult, în Romania, studiul derulat în 2022 de Fundatia pentru Sanatatea Pielii a aratat ca, desi eforturile de comunicare pentru a informa si educa publicul despre semnele de avertizare ale cancerului de piele si-au atins scopul si sunt mai bine informati, romanii continua sa nu mearga la medic. Daca nu facem screening anual si semnele de pe piele sunt fie ignorate, fie interpretate gresit, ne vom confrunta tot mai des cu situatii tragice", a declarat Dr. Mihaela Leventer, Presedinte al Fundatiei Pentru Sanatatea Pielii si fondator Dr. Leventer Centre.

Dr. Mihaela Leventer subliniaza faptul ca autoexaminarea este utila, dar reprezinta primul pas. Aceasta nu poate înlocui expertiza unui dermatolog. În cadrul screeningului, medicul verifica prin dermatoscopie fiecare alunita, semn sau leziune care ar putea indica afectiuni ale pielii, printre care si cancerul cutanat. În urma consultatiei, medicul poate recomanda investigatii suplimentare, precum biopsia pielii, pentru a oferi un diagnostic de certitudine.

Screeningul anual efectuat în cabinetul medicului dermatolog poate salva vieti prin depistarea precoce nu numai a melanomului, ci si a altor tipuri de cancer de piele, ca de exemplu carcinomul, cea mai frecventa forma de cancer cutanat. De la începutul anului 2024, în cadrul clinicilor Dr. Leventer s-au efectuat peste 1.600 de de screeninguri de piele, 13% (215) dintre pacienti avand o suspiciune de tumora maligna a pielii”,a precizat Dr. Mihaela Leventer. 

În urma biopsiilor realizate la recomandarea medicului, 30% din pacientii cu suspiciune oncologica au primit un diagnostic cert de cancer de piele. Dintre pacientii diagnosticati, un sfert au fost depistati cu melanom.
 
Recomandari pentru preventia melanomului: 

Autoexaminarea regulata: Verifica-ti pielea lunar pentru a identifica orice modificari sau aparitia unor leziuni noi. Acorda atentie speciala semnelor de pe spate, umeri si coapse, zone unde melanomul poate fi mai greu de observat. 



Evaluarea anuala la dermatolog: Este esential sa programezi un control dermatologic anual pentru un screening complet al pielii. Doar un specialist poate evalua corect riscurile si poate decide necesitatea unei biopsii. 

Consult medical imediat pentru leziuni suspecte: Daca observi modificari suspecte la nivelul pielii, daca vezi ca o buba nu se vindeca, nu amana vizita la dermatolog. Diagnosticarea timpurie este cruciala pentru succesul tratamentului. 

Protectia solara: Foloseste zilnic creme cu factor de protectie solara (SPF) si evita expunerea prelungita la soare, mai ales în orele de varf. Expunerea la razele UV este unul dintre cei mai mari factori de risc pentru dezvoltarea melanomului. 

Aceste masuri preventive pot face diferenta între viata si moarte, în special în contextul melanomului, în cazul caruia timpul este esential. „Fiecare persoana ar trebui sa fie constienta de riscuri si sa ia masurile necesare pentru a-si proteja sanatatea pielii”, a concluzionat Dr. Mihaela Leventer. 

comunicat



Sondaj

Care este prima versiune de Windows pe care ati folosit-o?