Studiu Deloitte: au crescut vanzarile de dispozitive medicale portabile inteligente
7/7910
calendar_month 28 Ian 2022, 11:32
Studiu Deloitte: au crescut vanzarile de dispozitive medicale portabile inteligente, utilizate inclusiv pentru monitorizarea simptomelor de COVID-19, și de console de jocuri; criza semiconductoarelor va continua si in 2022  • Creșterea competitivității serviciilor de streaming video va duce la creșterea ratei de rezilieri de abonamente


  • Panourile solare plutitoare (floatovoltaics) au devenit viabile din punct de vedere comercial


  • Vânzările de dispozitive Wi-Fi 6 le vor depăși pe cele de dispozitive 5GPiața dispozitivelor medicale portabile inteligente, care era deja mare la nivel global, se extinde rapid, urmând ca 320 de milioane de dispozitive medicale și de monitorizare a sănătății să fie vândute la nivel mondial în 2022, număr care ar putea ajunge la 440 de milioane de unități până în 2024, potrivit raportului Deloitte TMT Predictions 2022. Ceasurile inteligente se bucură de o creștere rapidă a gradului de adopție, consumatorii folosindu-le nu numai pentru monitorizarea pașilor zilnici (59%), a antrenamentelor sau performanțelor sportive (42%) și a sănătății inimii (37%), ci și pentru identificarea posibilelor simptome de COVID-19 (11%), cu ajutorul unor funcționalități precum alertele în cazul saturației scăzute de oxigen - un simptom care poate pune viața în pericol și care este greu de detectat fără un dispozitiv specializat.
Raportul Deloitte estimează, de asemenea, că piața jocurilor video va ajunge la 900 de milioane de console în 2022, generând venituri de 81 de miliarde de dolari, în creștere cu 10% față de 2021 și substanțial mai mari față de veniturile generate de utilizatorii de jocuri pe mobil și pe calculator. Raportul mai estimează că vânzările de software pentru console vor continua să crească, ajungând la aproape 70 de miliarde de dolari până în 2025.
Criza semiconductoarelor, apărută pe fondul creșterii semnificative a cererii în contextul transformării digitale accelerate de pandemie, se va extinde în 2022, subliniază raportul, și abia peste 24 de luni situația anumitor componente va începe să se redreseze. Cu toate acestea, deficitul va fi mai puțin sever decât în 2021 și nu va afecta toate categoriile de cipuri. În acest context, investițiile în semiconductoare realizate de fondurile cu capital de risc iau amploare și vor răspunde cererii de noi tipuri de cipuri, raportul estimând că în 2022 se vor înregistra la nivel global investiții de peste șase miliarde de dolari în companii care produc semiconductoare.
„Pandemia a generat oportunități pentru industria de tehnologie, media și telecomunicații, prin crearea unui context care a dus la creșterea interesului din partea consumatorilor și la apariția unor nișe noi de piață, dar a și intensificat competiția în rândul jucătorilor, precum cei care oferă servicii de streaming video. Și în România vedem oportunități, cum ar fi accesul la capital suplimentar, aspect care va continua să accelereze adoptarea tehnologiei pentru a depăși provocările generate de criza sanitară. O astfel de inițiativă este și Programul Național de Redresare și Reziliență, care prevede investiții în valoare de 500 de milioane de euro în dezvoltarea microelectronicii. Într-o primă fază, este vorba de proiecte care vizează procesoare cu consum redus de energie și cipuri semiconductoare, o inițiativă care ar putea contribui la soluționarea deficitului înregistrat la nivel mondial în acest sector”, a declarat Andrei Ionescu, Partener coordonator, Consultanță și Managementul Riscului, Deloitte România.
În ceea ce privește serviciile de streaming video, raportul estimează că, în 2022, cel puțin 150 de milioane de abonamente vor fi anulate la nivel mondial, care corespund unei rate de reziliere de până la 30%. În Europa, la jumătatea anului 2021, rata de reziliere a variat între 7% și 23%. Dar, în 2022, piața europeană va deveni mai competitivă, ceea ce va duce la creșterea ratei de reziliere, deși aceasta este de așteptat să se mențină sub 25%.
Panourile solare plutitoare (floatovoltaics), construite pe lacuri naturale și de acumulare, au devenit viabile din punct de vedere comercial . Capacitatea instalată agregată a acestora va atinge un vârf de 5,2 gigawați la nivel global până la sfârșitul anului 2022, subliniază raportul Deloitte TMT Predictions 2022, ca urmare a unor investiții de 4-5 miliarde de dolari, înregistrate în principal în Asia. Fotovoltaicele plutitoare ar putea, de asemenea, să câștige teren în Europa, unde politicile care încurajează utilizarea de surse regenerabile de energie, cum ar fi „Fit for 55”, angajamentul UE de a reduce emisiile cu 55% până în 2030, ar putea accelera folosirea de astfel de noi tehnologii.
Vânzările de dispozitive Wi-Fi 6, cea mai recentă iterație a rețelei Wi-Fi, le vor depăși semnificativ pe cele de dispozitive 5G, tendință care va continua în următorii câțiva ani, cu vânzări estimate la cel puțin 2,5 miliarde de dispozitive Wi-Fi 6 în 2022, față de aproximativ 1,5 miliarde de dispozitive 5G. Cu toate acestea, companiile se pregătesc pentru folosirea ambelor soluții în paralel, 98% dintre acestea așteptând-se să folosească ambele tehnologii în următorii trei ani. Raportul Deloitte TMT Predictions 2022 evidențiază faptul că soluțiile wireless avansate reprezintă o prioritate strategică pentru companii, opt din zece organizații estimând ca aceste tehnologii le vor transforma profund până în 2023, de la modul în care operează, dezvoltă noi produse și interacționează cu clienții, până la modelul de business. Companiile consideră deja Wi-Fi 6 și 5G ca fiind cele mai importante tehnologii wireless, 65% dintre acestea așteptându-se ca Wi-Fi 6 să se regăsească în primele trei cele mai importante tehnologii până în 2030, în timp ce 76% susțin că și 5G va fi în top trei soluții prioritare.
Raportul Deloitte TMT Predictions 2022 oferă anual o perspectivă asupra tendințelor în tehnologie, media și telecomunicații care pot transforma ecosistemele de business și consumatorii din întreaga lume.