Studiu Codecool: Topul salariilor de programatori din Europa, ajustate dupa costul de trai din fiecare tara. Pe ce loc se afla Romania si unde sunt platiti cel mai bine programatorii?
7/7566
calendar_month 01 Apr 2021, 12:57
Cu un deficit de peste 15.400 de programatori conform studiului realizat școala de programare Codecool în 2019, industria de IT rămâne totuși una dintre cele mai atractive din punct de vedere al ofertelor salariale. Însă care sunt totuși diferențele reale dintre salariile din România și restul Europei atunci când ajustăm salariile la costul de trai din fiecare țară?

Analizând piața forței de muncă, Codecool a realizat un studiu care prezintă topul salariilor IT din Europa, ajustate la costurile de trai din fiecare țară care arată că salariile programatorilor din România sunt cu 25% mai mari decât cele din Europa de Est. Salariile aferente fiecărei țări pot fi parcurse în întregime în studiul postat pe codecool.com/ro.

Studiul a fost realizat folosind ca date salariile programatorilor din 29 țări, pentru nivel junior, middle level și senior de pe mai multe site-uri de specialitate precum Glassdoor, PayScale și Pay Lab. Salariile ajustate au fost calculate folosind indexul cost of living al site-ului Numbeo. Acest indice al nivelului de trai ia în calcul costurile de zi cu zi și ține cont de prețurile alimentelor, utilităților și serviciilor din țara respectivă.
Deși pe ultimele locuri comparativ cu țările din Europa de Vest, costurile de trai scăzute din România fac ca programatorii locali să rămână chiar cu mai mulți bani în buzunar, la sfârșitul lunii.
Iată în continuare care sunt salariile din domeniul IT și cât câștigă, de fapt, un programator în România și în restul Europei.

România, pe locul 20 în topul salariilor ajustate pentru programatorii începători

Cu un salariu estimat de 13.000 de euro pe an pentru un programator fără experiență, România se află pe locul 22, depășind țări precum Polonia, Slovacia, Letonia, Ungaria, Lituania, Croația și Bulgaria.
Însă în ceea ce privește topul salariilor ajustate la nivelul de trai, România mai urcă două poziții până pe locul 20, surclasând și Grecia și Slovenia.


Salarii ajustate din România, cu 25% mai mari decât în Bulgaria, dar de trei ori mai mici decât în Danemarca

Deși salariile din domeniul IT sunt mai mici în estul și centrul Europei comparativ cu țările din vest, indexul mic al costurilor de trai contează foarte mult în această ecuație, astfel că valorile salariilor ajustate devin mai mari.
Comparativ cu restul Europei, salariile ajustate ale programatorilor juniori din România sunt mai mici chiar și de trei ori, lucrurile stau mai bine pe plan local față de celelalte țări din estul și din centrul Europei.
Astfel, salariul unui programator junior din România este mai mare cu 25% decât cel al unui programator din Bulgaria sau Croația, și cu 10% mai mari decât salariile din Polonia și Ungaria.Elveția și Marea Britanie, cele mai mari salarii la nivel european

Elveția conduce detașat topul salariilor din IT, fiind însă detronată de Marea Britanie și de Danemarca în ceea ce privește salariile ajustate. În Țara Cantoanelor, un programator junior poate câștiga un salariu de 66.000 euro pe an, un programator cu o experiență medie, 88.000 de euro pe an, iar un senior cu peste cinci ani experiență ajunge la un salariu de 111.000 euro pe an.
Lucrurile nu mai stau însă la fel de spectaculos atunci când ne uităm la salariile ajustate ale programatorilor elvețieni, Elveția coborând de pe prima poziție până pe locurile 6, 5 și 4 pentru salariile programatorilor de nivel senior, middle și junior.
Aceasta este depășită de Marea Britanie, Germania și Danemarca, Marea Britanie ocupând chiar prima poziție în topul salariilor ajustate la nivelul de trai pentru pozițiile de programator middle și senior, iar Danemarca pentru cea de junior.


În ce țări emigrează cel mai des programatorii români?

Deși programatorii români se bucură de salarii ajustate la nivelul de trai relativ mari, datele arată că 43.000 de specialiști în IT au emigrat din România în ultimii ani, a declarat un secretar general al guvernului în cadrul unei conferințe. Aceștia au ales să se îndrepte în special către țări precum Germania, Marea Britanie și Olanda, însă preferințele acestora nu se datorează doar salariilor, ci și condițiilor de viață mai bune.
În același timp, peste 6.000 de specialiști lucrează de la distanță pentru companii de IT din străinătate, în baza unor proiecte de tip freelancing. Aceștia se bucură astfel de cele mai mari salarii, încasând beneficiile din țările respective.

România, pe primul loc în topul țărilor cu cele mai bune condiții de Work from home

În București și Cluj, două dintre marile hub-urile de IT din România, costurile de trai sunt în jur de 2.200 lei/lună pentru o singură persoană, ceea ce face ca România să se numere printre primele țări la capitolul costuri de trai scăzute.
Astfel, cu investiții record, trei unicorni și o bază relativ mare de selecție, la care adăugăm una dintre cele mai bune conexiuni la internet și un cost de trai scăzut, România este destinația ideală pentru start-up-uri și investitori străini în domeniul IT.
IT-ul rămâne și în 2021 printre cele mai sigure sectoare de pe piața forței de muncă. Cu un număr mare de anunțuri de joburi disponibile, dar și din punct de vedere al nivelului salarial care a rămas și pe perioada pandemiei unul dintre cele mai ridicate, studiile noastre atestă faptul că IT-ul este un domeniu foarte râvnit.
Codecool a pus bazele cursului de Full-Stack Developer, singurul curs de programare care amână complet orice taxă de școlarizare, și care după 12 luni de curs îți oferă garanția unui job de Junior Full Stack Developer. De la lansare, cursul a atras atât tinerilor care își doresc o carieră în domeniul IT, cât și oamenilor din diverse domenii, cu experiență de muncă, însă care și-au dorit să facă reconversia profesională către acest domeniu.
„Cunoscând limbaje de programare precum Python, Java și C#, jobul în IT este aproape garantat, însă la Codecool ducem această garanție puțin mai departe și asigurăm un job în domeniu (sau in programare) la terminarea cursului de Full-Stack Developer. Mentorii noștri pregătesc programatori versatili în cele mai populare limbaje și specializări căutate de angajatorii de astăzi”, declară Adina Căciulatu, Marketing Manager Codecool România.
Printre limbajele de programare și tehnologiile predate în cadrul cursurilor Codecool se numără atât SQL și Python, cât și Java, JavaScript, dar și framework-urile .Net, React și Angular, toate fiind la mare căutare de către angajatori, atât pe plan local, cât și internațional.