”Sanatate, ca-i mai buna decat toate” pare a fi o expresie care sa reprezinte realitatea din familiile din Romania, dupa cum o arata un studiu recent. Investitiile in analize genetice, asigurari private de sanatate si recoltarea de celule stem sunt considerate masuri importante pentru a asigura un viitor sanatos pentru copii.
Un studiu recent comandat de Cord Blood Center, prima si cea mai mare banca de celule stem din Romania, a analizat prioritatile si temerile parintilor romani in ceea ce priveste sanatatea copiilor lor. Rezultatele cercetarii au evidentiat faptul ca sanatatea copiilor reprezinta principala dorinta a parintilor, cu o pondere semnificativa in preferintele lor.
Astfel, conform studiului, parintii acorda o importanta deosebita sanatatii copiilor lor, aceasta reprezintand principala lor dorinta pentru viitorul micutilor in cazul a aproape 80% dintre respondenti. Siguranta financiara, desi este un aspect important in viata oricarui parinte, este pusa pe primul plan doar de 14% dintre acestia.
Astfel, in incercarea de a asigura sanatatea micutilor, 64% dintre viitoarele mame ar investi in analize genetice, 51% ar opta pentru o asigurare privata de sanatate, iar 50% dintre femei considera recoltarea de celule stem ca pe o masura de precautie si plasa de siguranta pentru viitorul copilului lor.
„Chiar daca decizia recoltarii la nastere a celulelor stem este vazuta de catre parinti ca un mod de a le asigura micutilor accesul la terapii celulare in viitor, nu multi stiu ca prin recoltarea placentei la nastere si stocarea diferitelor tipuri de celule stem din acest tesut timp de decenii, in conditii de criogenie, putem asigura accesul intregii familii la terapiile celulare viitoare. Acest lucru este cu atat mai valoros, avand in vedere ca in placenta sunt si celule imunoevazive si pot fi utilizate atat pentru copilul de la care s-au recoltat, cat si pentru parinti sau bunici, oferindu-le o sansa la o viata mai sanatoasa si mai lunga”, a declarat dr. Bogdan Coltor, reprezentant medical Cord Blood Center.
In luarea deciziei, 41% dintre femei marturisesc faptul ca trebuie sa acorde o atentie mai mare aspectului financiar atunci cand iau in considerare alegerile privind sanatatea copilului lor. Cu toate acestea, rolul medicului ginecolog este unul important, iar recomandarile acestuia si informatiile pe care le transmite reprezinta principala sursa de informare pentru 72% dintre femei si 76% dintre barbati.
”Discutiile dintre medicul ginecolog si viitorii parinti sunt cruciale pentru a informa cuplul atat despre evolutia sarcinii, cat si despre optiunile pe care le au in ceea ce priveste noile descoperiri si perspectivele terapeutice inovatoare. Vorbim aici despre placenta care pana recent nu era luata in seama desi contine cea mai mare cantitate de celule stem, ceea ce o transforma intr-un factor esential in cercetarile privind terapia celulara. Aceasta descoperire deschide noi perspective in domeniul tratamentului unor afectiuni, iar astfel de informatii le permit parintilor sa ia decizii mai intelepte si mai informate si pot conduce la o colaborare mai stransa intre medic si pacienti”, afirma dr. Ioan Boleac, medic primar in Obstetrica-Ginecologie.
Religia, un impediment in calea inovatiei in medicina
Intr-un procent mai mic, dar care insa nu poate fi ignorat, 9% dintre barbati si 6% dintre femei au declarat ca sunt reticenti in a apela la recoltarea de celule stem din cordonul ombilical si placenta din motive religioase.
Studiul comandat de Cord Blood Center a implicat 400 de respondenti, femei si barbati, din toate regiunile Romaniei, cu varste cuprinse intre 18 si 39 de ani. Cercetarea a fost realizata in perioada 18-23 martie, de catre MNForce.