Studiu: Angajatii romani si specialistii in resurse umane identifica tendintele care pot schimba piata muncii pana in 2030
3/35562
calendar_month 23 Nov 2023, 14:10


1 din 2 angajati romani crede ca un program de lucru flexibil, ”la cerere”, va predomina in Romania pana in 2030.

In acelasi timp, 37% dintre angajatii romani considera ca, pana in 2030, preocuparea unei companii pentru impactul in societate va deveni un criteriu important de alegere a unui loc de munca.

Expertii in resurse umane considera ca dezvoltarea unor competente de intelegere a datelor (”data litteracy”) si augmentarea performantei umane cu ajutorul tehnologiei vor fi doua dintre tendintele care vor schimba modul in care muncim pana in 2030.

Datele sunt extrase din studiul WORKWISE | Piata muncii. Tendinte si scenarii posibile pentru 2030, realizat de Pluxee si FutureStation, analizat de Ipsos Romania.

Studiul identifica 5 tendinte cheie si 4 scenarii posibile pentru piata muncii a caror probabilitate de a se transfoma in realitate a fost analizata intr-un demers de cercetare ce a implicat sute de angajati si zeci de experti in resurse umane din Romania.
 
 Pluxee Romania, liderul in solutii globale pentru cresterea implicarii si motivarii angajatilor, alaturi de FutureStation si Ipsos Romania, lanseaza azi concluziile primului studiu din seria #WorkWise, o radiografie detaliata a principalelor tendinte care pot schimba piata muncii pana in 2030. Realizat pe baza unei metodologii complexe, care combina analiza de scenarii cu cercetari cantitative, studiul identifica principalele tendinte care pot determina felul in care vom lucra pana in 2030, in viziunea angajatilor romani dar si a specialistilor.
 
”Atunci cand vorbim de solutii pentru implicarea si motivarea angajatilor, una dintre provocarile prezentului este de a intelege atat care sunt nevoile lor actuale cat si cum ne putem pregati pentru cele care vor urma. Datele studiului confirma ca ne indepartam tot mai mult de modelul traditional al relatiei angajat-companie. Angajatul trebuie privit prin prisma tuturor rolurilor si responsabilitatilor pe care le are de indeplinit si in viata personala.  Companiile care vor adopta un sistem de beneficii care sa sustina angajatul 360 grade vor castiga competitia pentru talente in era digitala. Angajamentul nostru este de a ajuta aceste organizatii cu resursele necesare pentru a naviga cu succes transformarile din viitor.” declara Manuel Fernandez Amezaga, CEO Pluxee Romania si Bulgaria.
 
Studiul dezvoltat de Pluxee, FutureStation si analizat de Ipsos Romania, cu tema “Tendinte si scenarii posibile pentru 2030”, analizeaza, printre altele, un viitor in care angajatii romani isi schimba paradigma relatiei cu munca, din prisma unui mod de lucru ”la cerere”, se raporteaza la companiile pentru care lucreaza ca la niste ghizi si isi amplifica competentele cu ajutorul tehnologiei.
 
”Acest studiu poate reprezenta o busola pentru companii si pentru expertii in strategii de resurse umane, interesati de provocarile pe care viitorul nu foarte indepartat le poate genera. Am explorat, alaturi de Pluxee Romania si de Ipsos, impactul profund pe care munca flexibila, rolul companiilor in societate sau in viata angajatilor cat si tehnologia le vor avea asupra modului in care vom munci si am identificat 4 posibile scenarii ce pot transforma mediul de lucru pana in 2030. In unele scenarii, structurile traditionale de angajare predomina, balanta puterii inclinand spre angajatori. In altele, analizam impactul cresterii muncii la cerere, remote, cu mai multi contractanti si o forta de munca fragmentata si chiar oportunista. De exemplu ne-am imaginat, cum ar fi daca am vedea in urmatorii ani un efort comun intre sectorul privat, decidentii politici si sistemul educational? Un efort care conduce la mai multe talente in piata locala, plus joburi si salarii la nivelul educatiei lor. Dar daca sistemul educational nu reuseste sa se adapteze la nevoile pietei din urmatorii ani? Si atunci am analizat cum ar fi daca angajatorul devine si educator, si formator. Iar oferta de educatie e la fel de importanta ca plata salariului. Vizualizand multiple scenarii de viitor ne ajuta sa ne facem “amintiri despre viitor”, asa cum avem si despre trecut. Si ne ajuta sa luam decizii mai bune in prezent, decizii care sa ne tina cat mai departe de viitorul nedorit si sa ne aduca cat mai aproape de cel preferat”, sustine Diana Stafie, Foresight Strategist & Founder FutureStation.
 
In prezent, populatia activa a Romaniei este alcatuita din 5.5 milioane de angajati, dintre care 4 milioane lucreaza in companii de ordin mic si mediu. Printre principalele provocari ale pietei de munca de azi se numara ”exportul de creiere” peste hotare, cu 70% dintre emigrantii romani provenind din segmentul de populatie activa, si rata scazuta de angajare dintre tinerii absolventi romani, a 3-a cea mai redusa la nivelul Uniunii Europene. In 2023, 3 din 10 angajati romani au lucrat intr-un format hibrid sau exclusiv de acasa.„Tendintele pe care ni le imaginam sunt cu atat mai valoroase cu cat le cercetam impactul potential in randul angajatilor si specialistilor in resurse umane. Reusim astfel sa surprindem temeri, angoase, intrebari, bucurie sau nerabdare intr-un mod in care sa putem apoi, ca angajatori, sa fasonam viitorul nu doar in functie de ce este probabil si posibil sa se intample, ci si in functie de relatia pe termen lung pe care ne propunem sa o construim impreuna cu si pentru angajatii nostri.” a completat Alina Stepan, Country Manager Ipsos South-East Europe.
 
5 TENDINTE CARE VOR MODELA PIATA MUNCII IN VIITOR
 
Studiul dezvoltat de Pluxee si FutureStation, analizat de Ipsos Romania, ofera companiilor din Romania o analiza profunda a trendurilor care vor configura piata muncii in anii urmatori pentru a intelege evolutia acesteia dar si instrumente practice de retentie a talentelor si implicare a viitorilor angajati. Acestea sunt cele cinci trenduri majore despre care angajatii si specialistii din domeniul resurselor umane cred ca vor schimba piata muncii.
 
Flexibilitate in relatia viata - munca

Generatiile mai tinere, Millennials si Gen Z, vor prefera simbioza viata – munca. Ei isi vor dori sa decida cand, de unde si pentru cat timp lucreaza, fiind principalii promotori a ceea ce se numeste "economie la cerere”, vor vrea sa aiba un cuvant de spus in relatia cu angajatorul si asteapta beneficii extrasalariale ultra-personalizate care se adapteaza in mod concret nevoilor si stilului lor de viata. 1 din 2 angajati romani crede ca aceasta este una dintre tendintele cu probabilitate mare de a schimba piata muncii pana 2030, iar jumatate din angajatii si specialistii in resurse umane din Romania considera ca acesta este unul dintre trendurile cele mai motivante.
 
Competente pentru viata

Tehnologia transforma toate industriile din mediul de business si implicit forta de munca. Pentru a gestiona schimbarile permanente si presiunea responsabilitatilor, angajatii vor cauta in companii nu doar un simplu loc de munca, ci aliati care sa ii ajute sa navigheze printre complexitatile de zi cu zi ale vietii de adult. 35% dintre angajatii romani cred ca aceasta tendinta va deveni realitate  pana  in 2030. 2 din 5 romani considera ca o companie care ii va sustine in acest fel este un angajator pentru care sunt motivati sa lucreze. In schimb, in contextul impactului acestei tendinte asupra satisfactiei la munca, expertii in resurse umane sunt mai optimisti decat angajatii, aproape jumatate (46%) dintre acestia plasand acest trend printre cele mai motivante tendinte care vor schimba piata muncii pana in 2030, comparativ cu doar 40% dintre angajati.

Impactul in societate

O data cu accentuarea preocuparii pentru schimbarile climatice si impactul companiilor in viata comunitatii, angajatii pot deveni si mai selectivi in alegerea companiilor pentru care vor vrea sa lucreze. Astfel, organizatiile sunt atente la efectul pe care il au actiunile lor in societate si fac eforturi pentru a avea un impact pozitiv.

37% dintre angajatii romani cred ca alegerea unui loc de munca in functie de preocuparea companiilor pentru impactul in societate se va transforma in realitate  pana in 2030. 2 din 5 specialisti in resurse umane cred ca aceasta este una dintre tendintele ce vor schimba piata muncii pana in 2030.
 
Era Datelor

In avansul tehnologic al ultimilor ani, tot mai multe companii devin „data-driven” si cauta personal care sa fie specializat in analiza, interpretarea si utilizarea datelor. 1 din 3 angajati romani plaseaza aceasta tendinta in lista celor care vor schimba modul in care muncim pana in 2030. Pe de alta parte, 43% dintre specialistii in resurse umane considera ca aceasta este una din tendintele cele mai posibile de a se intampla si care vor redefini munca pana in 2030.
 
Augmentarea performantei umane prin tehnologie

Inteligenta artificiala, automatizarea si digitalizarea au schimbat radical modul de lucru in multe industrii, mai ales in cele care folosesc munca manuala, iar angajatul lucreaza practic alaturi de un co-pilot tehnologic. 1 din 3 dintre angajati romani considera ca tehnologia va provoca schimbari profunde in felul in care muncim in 2030. In acelasi timp, 43% din specialistii in resurse umane identifica augmentarea performantei umane prin tehnologie ca fiind una dintre tendintele cele mai probabile pentru 2030.
 
Despre #WorkWise| Piata muncii. Tendinte si scenarii posibile pentru 2030

Studiul a fost derulat de FutureStation si Ipsos Romania in perioada octombrie 2023. Analiza tendintelor si a scenariilor identificate a fost realizata pe baza metodologiei de planificare de scenarii, dezvoltata de Future Station. Studiul a fost realizat de Ipsos Romania, pe unui esantion reprezentativ de 700 de angajati si 70 de specialisti in HR, pe baza metodologiei Wisdom of Crowds.