Studiu: 25 la suta dintre tineri au observat frecvent in alte cupluri urmarirea partenerului prin stalking online sau aplicatii GPS
3/38218
calendar_month 06 Feb 2025, 10:50

45% dintre tinerii din Romania spun ca au trecut prin abuz emotional in relatii. Aceasta este cea mai intalnita forma de abuz mentionata de tineri, urmata de cel in mediul digital cu aproape 30% dintre mentiuni si de cel fizic cu 20%

    • Ce apreciaza tinerii la partenerii de cuplu
    • Ce ii face pe tineri sa se desparta de partenerii de cuplu
    • Abuzul emotional: 20% dintre fete spun ca sunt amenintate, conditionate sau constranse frecvent in cuplu
    • Abuzul digital: Un sfert dintre tineri au observat frecvent in alte cupluri urmarirea partenerului prin stalking online sau aplicatii GPS
    • Abuzul fizic: 14% dintre fete spun ca sunt lovite frecvent cu palmele in cuplu
    • Abuzul financiar: 10% dintre respondenti au observat in alte cupluri ascunderea sau furtul banilor
    • Abuzul sexual: 16% dintre respondenti au observat frecvent atingeri in zone intime fara consimtamant, la alte cupluri
    • Campania online #InstaSorry promoveaza cercetarea „Iubirea si abuzul la Gen Z & Alpha”

Aproape jumatate (45%) dintre tinerii romani cu varste intre 14-25 de ani spun ca au intalnit abuzul emotional in propria relatie sau ca matori, aceasta fiind cea mai des intilnita forma de abuz mentionata de tineri. Totusi, 52% dintre fete identifica aceasta problema, comparativ cu doar 38% dintre baieti, conform studiului “In a relationship - Iubirea si abuzul la Gen Z & Alpha” realizat de Fundatia Friends for Friends si Reveal Marketing Research. 

Abuzul emotional este urmat de cel in mediul digital cu 28% dintre mentiuni, de cel fizic cu 20%, de abuzul financiar (12% dintre mentiuni) si abuzul sexual (10%).
Studiul este reprezentativ la nivel national si a fost realizat in aprilie - mai 2024, pe un esantion de 403 tineri cu varste cuprinse intre 14 si 25 ani, utilizatori de internet (metoda CAWI (Computer Assisted Web Interviews). 52% dintre respondenti sunt fete. 

Cercetarea a luat in considerare cele cinci forme de abuz: emotional, fizic, sexual, financiar si in mediul digital. 

„Datele ne arata perceptia tinerilor cu privire la mai multe aspecte ale vietii lor romantice si sexuale. Rezultatele studiului ne spun ca tinerii de 14-15 ani sunt cei mai predispusi sa declare ca nu au intalnit nicio forma de abuz ca victime, agresori sau martori (38%), in timp ce procentajul scade usor odata cu inaintarea in varsta, pana la 34% la respondentii de 20-25 ani. Aceste rezultate indica o lipsa majora a educatiei cu privire la formele pe care le ia abuzul in relatiile romantice, precum si existenta unui fenomen de normalizare a unor comportamente abuzive. De asemenea, cifrele arata niste discrepante ingrijoratoare intre fete si baieti, pornind de la capacitatea de a identifica expunerea la abuz si pana la disponibilitatea de a-si constientiza sau recunoaste rolul de agresor. In plus, studiul ne arata ca tinerii din familii monoparentale par sa fie mai expusi abuzurilor in relatii romantice, in timp ce copiii cu parintii separati, dar prezenti, au o rata mare de observare a abuzurilor din alte relatii. Cei cu parintii impreuna au declarat ca observa abuzuri mai rar, ceea ce poate fi o consecinta a protectiei familiei sau a normalizarii unor tipuri de comportamente abuzive”, a afirmat Silvia Ciubotaru (Guta), coordonatoarea proiectului In a relationship, dezvoltat de Fundatia Friends for Friends.





Ce apreciaza tinerii la partenerii de cuplu

Indiferent de gen sau varsta, tinerii apreciaza la un partener sau o partenera valori precum sinceritatea (32%), loialitatea (25%), respectul (23%), dragostea (22%). 

Tinerii de 14-15 ani se remarca prin faptul ca mentioneaza semnificativ mai mult decat ceilalti inteligenta (24% vs 11% la nivel de total esantion) si frumusetea (19% vs 9% la nivel total), in timp ce pentru segmentul 20 – 25 ani respectul este mentionat mai des (31% vs 23% la nivel general). 

Grupul de prieteni este principalul mediu in care tinerii isi cunosc partenerii (46%, urmat de scoala (41%), activitatile sportive sau de timp liber (22% - petreceri, festivaluri), grupuri online si forumuri (20%), aplicatii de online dating (15%), la job (10%). 

Tipul de relatie preferat de catre tineri este relatia exclusiva monogama (65%), cu semnificativ mai putine mentiuni (52%) pentru acest tip de relatie pentru adolescentii de 14 – 15 ani. Acesti tineri mentioneaza mai putin relatia monogama datorita unei preferinte mari - de aproape 23% - pentru relatia deschisa/nonexclusiva oficiala (prietenii stiu de existenta relatiei/relatiilor). 

Ce ii face pe tineri sa se desparta de partenerii de cuplu

De asemenea, principalele motive pentru care tinerii ar renunta la relatia lor de cuplu sunt infidelitatea (45% din raspunsuri), minciuna (30%), violenta fizica (29%), abuzul verbal (11%). 

Fetele mentioneaza violenta fizica (41%) semnificativ mai mult decat baietii (15%), dezinteresul (13% vs 7%) si abuzul in general (6% vs 2%), in timp ce baietii mentioneaza mai mult decat fetele nepotrivirea (7% vs 2%), duplicitatea si neseriozitatea (4% vs 0%).

Tinerii de 14 – 15 ani mentioneaza mai des tradarea (16%) vs total esantion (8%), in timp ce grupul 20 – 25 ani mentioneaza mai des violenta fizica (38%) vs total (29%).

Abuzul emotional: 20% dintre fete spun ca sunt amenintate, conditionate sau constranse frecvent in cuplu 

Abuz emotional se refera la comportamente verbale sau non-verbale care au un impact negativ asupra integritatii psihologice sau corporale ale unei persoane. In acest studiu, expunerea tinerilor la abuzul emotional a fost masurata pe mai multe coordonate: amenintari, conditionari si constrangeri; ironizari, ridiculizari, insulte sau critici constante; manipularea partenerului prin minciuni, omisiuni, exagerari, minimalizari, disimulare, prefacere; santajul emptional prin auto-victimizare sau prin invinovatirea partenerului pe nedrept; incalcarea intimitatii partenerului. 

43% dintre tinerii intervievati spun ca au observat frecvent fenomenul amenintarilor in alte cupluri, iar 20% dintre fete spun ca li s-a intamplat chiar lor. 

De asemenea, jumatate dintre respondenti au observat frecvent ironizari, ridiculizari sau critici constante in alte cupluri, dar in randul fetelor apare semnificativ mai des acest tip de raspuns: 53% vs 40% in cazul respondentilor baieti. Aproape jumatate dintre respondenti (46%) au observat des si foarte des forme de manipulare in alte cupluri, iar 28% dintre fete spun ca li s-a intamplat chiar lor, vs 15% in cazul respondentilor baieti.

40% dintre respondenti au observat frecvent forme de incalcare a intimitatii partenerilor in alte cupluri, cifrele fiind mai mari din nou in randul fetelor, care mentioneaza ca li s-a intamplat chiar lor in proportie de 22%, vs 16% in cazul baietilor.

Abuzul digital: Un sfert dintre tineri au observat frecvent in alte cupluri urmarirea partenerului prin stalking online sau aplicatii GPS 

Abuzul in mediul digital consta in agresiuni verbale, abuzuri de informatii confidentiale sau furt de identitate care au loc in mediul virtual.
Un sfert dintre fete au observat frecvent postari sau mesaje cu amenintari in alte relatii, iar 10% dintre fete afirma ca li se intampla des si foarte des chiar lor, procente semnificativ mai mari decat cele inregistrate in randul baietilor (4%). Totodata, un sfert dintre respondenti au observat frecvent in alte cupluri forme de urmarire a partenerului prin stalking online sau aplicatii GPS, procentul urcand la 31% in cazul fetelor. Acestea admit in de doua ori mai multe cazuri decat baietii ca au facut acest lucru la randul lor (10% vs 5%).

Abuzul fizic: 14% dintre fete spun ca sunt lovite frecvent cu palmele in cuplu 

Abuzul fizic este folosirea fortei fizice cu sau fara utilizarea unor obiecte contondente sau ascutite pentru a crea teama sau de a rani pe cineva (lovituri cu palmele peste fata sau in alte zone ale corpului; lovituri cu pumnii, picioarele sau alte obiecte, in contextul unui conflict sau intr-o situatie de pierdere a controlului; alte forme precum imbrancire, zguduire, strangulare).

O cincime dintre respondenti au observat frecvent lovituri cu palmele in alte cupluri, cu de doua ori mai multe fete decat baieti care spun ca li s-a intamplat (14% vs 7%).

Totodata 12% dintre respondenti au observat des si foarte des imbranciri/ zguduiri/ strangulari in alte cupluri, in timp ce 8% le-au trait pe pielea lor, situatie raportata dublu in cazul fetelor comparativ cu baietii (10% vs 5%).

Abuzul financiar: 10% dintre respondenti au observat in alte cupluri ascunderea sau furtul banilor 

Abuzul financiar este controlul sau restrictionarea accesului la bani fata de partener sau manipularea acestuia pentru a obtine diverse bunuri sau avantaje financiare pentru sine. Printre acestea se numara: interzicerea sau limitarea timpului pe care partenerul il investeste in munca, ascunderea sau furtul unor sume de bani ce apartin partenerului, cheltuirea fara acordul partenerului a economiilor comune sau a banilor destinati anumitor plati recurente comune, intrarea intr-o relatie sau manipularea partenerului pentru a obtine diverse beneficii).

In principal, fetele spun in mai mare masura ca au luat parte la limitarea timpului investit in munca de catre parteneri, dar si ca au observat fenomentul in alte cupluri. 

Unu din zece respondenti spune ca a observat frecvent in alte cupluri cazuri de ascundere/ furt al unor sume de bani ce apartin partenerului si 3% admit ca au facut ei asta, ori ca li s-a intamplat.

13% dintre respondenti spun ca au observat in alte cupluri cheltuirea economiilor comune fara acordul partenerului, iar de trei ori mai multe fete spun ca acest lucru li s-a intamplat lor fata de baieti.

Abuzul sexual: 16% dintre respondenti au observat frecvent atingeri in zone intime fara consimtamant, la alte cupluri

Abuz sexual implica mai multe tipuri de comportamente: atingeri in zonele intime fara acordul explicit al persoanei; amenintarea, presarea, manipularea sau constrangerea cuiva pentru a accepta un contact sexual nedorit; refuzul de a utiliza prezervative sau alte metode de contraceptie sau protectie; hartuirea sexuala stradala; grooming-ul - castigarea increderii unei persoane (mult) mai tinere si neexperimentate pentru a o seduce/cuceri, desi relatia este in mod evident nepotrivita sau chiar interzisa (de ex: profesor-elev); intimitate fizica cu o persoana lipsita de capacitatea de a-si exprima consimtamantul (sub influenta alcoolului, a medicamentelor, a drogurilor sau in stare de inconstienta - somn, lesin etc.).

16% dintre respondenti au observat frecvent atingeri in zone intime fara consimtamant, la alte cupluri, cu semnificativ mai multe mentiuni in randul fetelor, care mentioneaza ca li s-a intamplat chiar lor (12% vs 3% baieti). 14% dintre respondenti au observat forme de constrangere pentru acceptarea unui contact sexual nedorit, comportament mai des intalnit in randul fetelor, atat in ceea ce priveste propria situatie, cat si cea in care observa in alte cupluri.

O zecime dintre respondenti spun ca au intalnit frecvent refuzuri ale partenerilor in privinta utilizarii metodelor de contraceptie. O cincime dintre respondenti au avut parte de hartuire sexuala stradala des si foarte des, proportie care se ridica la aproape o treime in randul fetelor. Aproximativ 13% dintre respondenti spun ca au observat forme de grooming in alte relatii (castigarea treptata a increderii unei persoane mult mai tinere si neexperimentate pentru a o seduce/cuceri, desi relatia este in mod evident nepotrivita sau chiar interzisa). 

Cercetarea „Iubirea si abuzul la Gen Z & Alpha” este promovata online printr-o campanie sustinuta pro-bono de agentia FriendsTBWA. Tagline-ul campaniei de informare si constientizarae este #InstaSorry, un simbol al tuturor sentimentelor de regret instant pe care cifrele cercetarii le trezesc in oameni. De la #InstaSorry si pana la implicarea activa in constientizarea formelor de abuz relational este doar un pas, iar FFFF si In a Relationship invita publicul si creatorii de continut sa se alature acestei campanii.

comunicat oficial



Sondaj

Ce cadou ti-ar placea sa primesti?