Somnul de calitate si exercitiile fizice regulate, printre "dusmanii" racelilor

calendar_month 01 Nov 2021, 16:47
Sezonul racelilor si al virozelor deja s-a instalat, iar preventia ramane una dintre cele mai bune metode de aparare impotriva acestor boli respiratorii. Secretiile nazale abundente, durerile in gat si musculare, tusea si oboseala sunt unele dintre cele mai frecvente simptome si, de cele mai multe ori, au capacitatea de a ne epuiza atat fizic, cat si psihic.
Chiar daca pare destul de dificil sa previi raceala sau gripa, mai ales in lunile reci, adoptarea unor masuri simple poate reduce semnificativ riscul de a contacta aceste boli ale tractului respirator. Una dintre aceste masuri este spalarea si dezinfectarea mainilor cu regularitate. Mai mult, exista o multime de actiuni care te pot ajuta fie sa accelerezi recuperarea, fie sa atenuezi semnificativ simptomele. Asadar, care sunt cele mai bune lucruri pe care le poti face pentru a te mentine sanatos pe tot parcursul sezonului rece?
Pastreaza mainile curate si departe de ochi si nas
Poate nu observi, dar mainile tale ating fata de foarte multe ori in timpul unei zile. Potrivit unui studiu realizat in 2008, cercetatorii au constatat faptul ca participantii si-au atins fata in medie de 16 ori pe ora, iar in sezonul gripei acest gest poate face diferenta intre sanatate sau imbolnavire. Virusurile patrund in organismul nostru prin zone precum nas, ochi sau gura si tocmai de aceea este esential ca mainile sa fie in permanenta curate. Daca nu te poti spala regulat, neavand acces mereu la o sursa de apa, atunci ia cu tine un dezinfectant pe care sa-l folosesti cat se poate de des.
Cumpara un umidificator
Umiditatea scazuta de acasa sau de la birou prezinta un risc de imbolnavire, aerul uscat fiind propice pentru virusuri si bacterii. Cu cat mucoasa nazala este mai uscata, cu atat iti va fi mai greu sa elimini anumiti agenti patogeni. Conform recomandarilor, umiditatea intr-o incapere trebuie sa fie cuprinsa intre 40% si 60% si are capacitatea de a reduce o serie de probleme de sanatate, precum aparitia astmului si a alergiilor, a congestiei nazale si a sinuzitei. De asemenea, un alt aliat impotriva racelilor si a gripei este un difuzor de uleiuri esentiale. Spre exemplu, uleiul esential de lamaie curata caile nazale, in timp ce lavanda amelioreaza stresul si durerile de cap. Mai mult, menta reduce tusea si infectiile la nivelul gatului, iar cimbrul este un foarte bun antibacterial si ajuta la combaterea infectiilor respiratorii. Daca ai racit, atunci poti folosi un ulei esential de musetel, acesta ameliorand simptomele racelii si ale gripei.
Completeaza dieta cu vitamina D
Pe langa un consum ridicat de legume verzi extrem de bogate in vitamine, precum spanacul si broccoli, care ajuta la mentinerea unei alimentatii echilibrate si a unui sistem imunitar sanatos, ai grija sa introduci in dieta ta vitamina D. Asadar, in meniul tau zilnic ar trebui sa existe cat mai mult somon, ton, pastrav, suc de portocale, branzeturi, precum iaurt, lapte de soia, lapte, ficat de vita, galbenus de ou si ciuperci. De asemenea, discuta cu medicul tau de familie si decideti daca ar fi recomandat chiar si un supliment alimentar pe baza de vitamina D.
Ramai activ
Chiar daca sezonul rece nu este la fel de prietenos cu sporturile in aer liber, incearca pe cat posibil sa faci miscare. Daca vremea nu este extrem de rece, poti alerga de doua sau de trei ori pe saptamana, iar daca temperaturile sunt potrivnice, atunci incearca un mers alert, de cel putin trei sau patru ori pe saptamana. Potrivit studiilor, exercitiile fizice regulate accelereaza circulatia globulelor albe din sange, ce lupta impotriva bolilor, reduc stresul si mentin la distanta bolile cronice. Iar daca nu ai posibilitatea de a face miscare in aer liber, achizitioneaza o bicicleta de apartament sau o banda de alergare. Astfel, iti va fi extrem de usor sa-ti stabilesti un program si sa-l respecti intocmai.
Dormi suficient si bea apa
Mentinerea unui rutine de somn, cu un numar minim de opt ore in fiecare noapte, renuntarea la dispozitivele electronice cu o ora inainte de a merge la somn si stabilirea orei 22.00 ca ora de mers la culcare sunt obiceiuri e reprezinta un puternic aliat impotriva virusurilor. Un studiu realizat de Universitatea Carnegie Mellon din Pittsburgh a aratat ca persoanele care au dormit cel putin opt ore in fiecare noapte pe o perioada de doua saptamani au raportat o rezistenta mai mare la virus fata de cei care au dormit sapte ore sau mai putin. Potrivit autorilor studiului, unul dintre motive este ca organismul nostru elibereaza citokine in perioade mai lungi de somn, aceste proteine ajutand organismul sa lupte impotriva infectiilor prin reglarea sistemului imunitar. De asemenea, ai grija sa consumi cel putin doi litri de apa pe zi, hidratarea fiind esentiala pentru mentinerea unui organism sanatos.
Mai mult, pentru o protectie sporita impotriva gripei, discuta cu medicul de familie si ia in considerare administrarea vaccinului antigripal.
Sursa foto: Shutterstock
Noutati




