SoftServe Romania: 10 limbaje de programare cheie in 2023
8/8455
calendar_month 27 Feb 2023, 13:16
Vrei o cariera in IT si nu stii de unde sa incepi? Sau pur si simplu te gandesti sa iti extinzi abilitatile tehnice? SoftServe, unul dintre cei mai mari furnizori de solutii digitale din Europa, a realizat o lista a celor mai importante limbaje de programare pe care le poti studia in prezent.


Alaturi de cele consacrate, folosite la scara larga, exista si alte cateva limbaje de nisa, care ar trebui sa fie pe lista oricarui programator care doreste sa ramana conectat.
”De multe ori, incepatorii se intreaba cate limbaje ar trebui sa cunoasca un programator. Raspunsul este totodata simplu si complex: un dezvoltator bun trebuie sa fie la curent cu mai multe limbaje de-a lungul carierei sale, dar sa isi aleaga specializarea intr-o zona specifica. Este dificil pentru orice programator, indiferent de pregatire, sa lucreze cu zece limbaje in acelasi timp, deoarece asta ii va afecta productivitatea. De aceea, abordarea potrivita este cea de specializare intr-un anumit limbaj, urmand ca urmatoarele cunostinte sa fie adaugate abia dupa specializare”, declara reprezentantii SoftServe University, ecosistemul educational al companiei SoftServe – o structura cu peste 1,100 de cursuri dedicate angajatilor companiei, inclusiv cursuri dedicate reconversiei.

Limbaje consacrate pentru care exista intotdeauna cerere

JavaScript

JavaScript (JS) este limbajul de programare din spatele internetului, iar incepand cu 2010 popularitatea sa a crescut rapid. Toti dezvoltatorii ar trebui sa aiba o baza solida in JS.

Python

Python a fost lansat inainte de aparitia JavaScript, a fost relativ nepopular o buna vreme, cu toate ca sintaxa foarte curata il face un limbaj deosebit. In ultimii ani, popularitatea sa a explodat, dupa ce multe universitati occidentale au renuntat la folosirea unor limbaje complexe in cursurile introductive si au decis sa le ofere studentilor posibilitatea de a invata Python.

Java

A fost in centrul atentiei in anii 1990, datorita functiilor revolutionare de la acea vreme. JavaScript a fost modelat dupa Java, insa ulterior a reusit sa ii depaseasca versatilitatea. A ramas in continuare la un nivel de cerere foarte ridicat.

C#

Este un limbaj destul de sofisticat, dar totodata si foarte flexibil, creat si lansat la inceputul anilor 2000. A pornit avand ca sursa de inspiratie Java, insa a fost optimizat pentru expresivitate sporita in cadrul sintaxei.

SQL

Este cel mai important limbaj de programare pentru dezvoltarea si administrarea bazelor de date, pe care orice dezvoltator ar trebui sa il stapaneasca. Avantajul de a fi un maestru al uneia dintre variantele SQL reprezinta un avantaj major pe piata muncii pentru un dezvoltator, indiferent de momentul in care se afla in cariera.

Limbaje de programare de nisa, dar cu potential

Rust

La nivel conceptual, ar urma sa inlocuiasca C si C++, care sunt folosite in principiu pentru programarea low-level. In prezent, Rust este promitator in ceea ce priveste scrierea de cod performant, capabil sa sustina fluxuri de lucru intensive (Internet of Things, VR, aplicatii grafice).

TypeScript

Nu este un limbaj de programare de sine statator, ci mai degraba o extensie a JavaScript. Spre deosebire de JS, acesta suporta tipurile statice, dar adauga si alte cateva functionalitati care nu sunt disponibile in JS, cum ar fi interfetele, proprietatile prototip si tipurile generice.Elixir

Limbajele de programare functionale si-au dovedit eficienta in analiza datelor, big data si machine learning, iar cererea pentru acest tip de aplicatii este in crestere accelerata. Elixir (parte din ecosistemul Erlang) este unul dintre aceste limbaje ce merita experimentat deorece aduce o serie de noutati si imbunatatiri apreciate de industrie.

Kotlin

Se crede ca acest limbaj de programare are potentialul de a lua locul Java. Beneficiaza de o sintaxa mai moderna si mai eleganta, astfel ca merita incercat de dezvoltatorii care lucreaza cu Java si doresc sa se orienteze catre o alternativa de viitor.
Solidity
Este un alt limbaj de programare ce merita sa fie studiat, fiind in prezent folosit pentru contracte inteligente (smart). Astfel, este o portita foarte buna pentru explorarea uneia dintre tehnologiile momentului – blockchain.