Sistemul de securitate IT de la Casa Alba, compromis de hackeri chinezi

calendar_month 02 Oct 2012, 14:07
Un inalt oficial american a catalogat atacul informatic drept cea mai indrazneata incercare a hackerilor chinezi de pana acum impotriva autoritatilor americane. Sistemul accesat de hackeri in luna septembrie este WHMO, oficiul militar al Casei Albe, ce controleaza accesul presedintelui american Barack Obama la comenzile arsenalului nuclear.
1. Cum au compromis chinezii sistemul de securitate
Hackerii ce par sa se bucure macar de sustinerea tacita a Chinei, daca nu si de sustinere directa, au lansat un atac de tip "spear phishing" impotriva retelei oficiului american.
Acest tip de atac consta in trimiterea de emailuri ce conving utilizatorul sa divulge informatii personale, sau in cazul atacului impotriva Casei Albe, informatii confidentiale.
Atacul hackerilor chinezi a fost identificat rapid, iar sistemul a fost izolat rapid. Surse din oficiul Casei Albe sustin ca nu a existat nicio scurgere de date secrete in urma atacului, dar surse anonime au declarat ca se ancheteaza in continuare situatia pentru a detemina o posibila accesare a retelelor securizate.
2. Implicatiile atacului cibernetic asupra Casei Albe
Daca hackerii chinezi ar fi avut succes in compromiterea retelelor securizate ale biroului de la Casa Alba, informatiile obtinute ar fi putut afecta in mod semnificativ avantajul strategic al SUA.
Biroul WHMO este responsabil de administrarea "nuclear football", servieta cu comenzi nucleare ce se afla intotdeauna in apropierea presedintelui american in caz de urgenta.
Atacul cibernetic asupra Casei Albe este considerat deosebit de grav in conditiile in care hackerii ar fi putut obtine informatii securizate despre modalitatile de comunicare legate de "nuclear football".
In cazul unui conflict dintre China si SUA, marea putere asiatica ar putea folosi informatii obtinute pentru a intercepta sau chiar compromite comunicarea presedintelui american catre fortele armate din SUA si din intreaga lume. Informatiile obtinute din retea ar putea chiar dezvalui localizarea presedintelui american.

3. Tensiuni in crestere intre SUA si China
"Chinezii si-au propus sa infiltreze retelele publice si private din SUA la toate nivelele", sustine Dmitri Alperovitch, fost analist McAfee specializat in amenintari cibernetice.
Presedintele american Barack Obama a fost criticat recent pentru pozitia sa fata de atacurile informatice provenite din China. Intre timp, China si SUA ar putea fi implicate chiar intr-un conflict armat in Marea Chinei de Est. SUA are forte armate in zona pentru o proteja interesele aliatului sau strategic, Japonia. Disputa dintre China si Japonia vizeaza suveranitatea asupra insulelor Senkaku, ce sunt nelocuite, dar care ar putea fi o sursa de petrol si gaze.
In afara de amenintarile informatice directe si posibilele conflicte armate cu China, o noua amenintare ar putea viza intreaga lume. Rakshasa, backdoor hardware ce permite infiltrarea datelor stocate pe computere printr-o portita direct in hadware, ar putea fi copiata de China pentru a spiona intreaga lume. Avantajul Chinei tine de productia majoritara a electronicelor, in care ar putea instala unelte de spionaj foarte greu de detectat.
