Sisteme auto de top in anul 2017
7/7134
calendar_month 09 Oct 2017, 11:20
Producătorii de autoturisme folosesc tehnologii din ce în ce mai inovative și mai complexe, așa că în ziua de astăzi poate fi dificil să cunoști toate sistemele și beneficiile pe care acestea le oferă. De aceea, ți-am pregătit o listă cu cele mai utile sisteme auto de top disponibile acum pe piața auto, astfel încât să te asiguri că viitoarea ta mașină va avea cele mai noi dotări. Anumite sisteme prezentate în articolul de mai jos nu fac parte din ofertele tuturor producătorilor auto, însă în scurt timp acestea vor fi disponibile cel puțin în nivelul de echipare de top al celor mai multe branduri.

Tehnologiile avansează extrem de rapid în ziua de astăzi, iar multe dintre sistemele disponibile în anul 2017 nu existau acum câțiva ani. În prezent nu mai este suficient să alegi o mașină care are un consum optim de combustibil sau care are piese auto fiabile, trebuie să te orientezi către autoturisme care oferă un nivel ridicat de siguranță, atât pentru tine și familia ta, cât și pentru ceilalți participanți la trafic. Pentru că tehnologiile evoluează cu pași repezi, este ideal să schimbi vechea mașină cu una de generație nouă după 5-8 ani de utilizare. De exemplu, majoritatea mașinilor noi de acum au sisteme sofisticate de siguranță, cum ar fi sistemul automat de frânare de urgență, care avertizează șoferul atunci când se apropie foarte rapid de un alt obiect și, în cazul în care acesta nu reacționează, sistemul frânează automat astfel încât să evite coliziunea. Aceste tipuri de tehnologii vă pot salva viața ție și familiei tale, așa că pot fi extrem de importante.

Sistemul de comunicare între mașini (V2V)
Sistemul de comunicare V2V (între vehicule) și V2I (vehicul-infrastructura) este un tip de tehnologie care permite autoturismelor să “comunice” cu alte vehicule sau cu anumite elemente de infrastructura, cum ar fi semafoarele. Acest sistem este important pentru evoluția mașinilor autonome și menținerea unui nivel de siguranță din ce în ce mai ridicat atât a participanților la trafic, cât și a pietonilor din jur. În prezent, sistemul V2V și V2I permite mașinilor să transmită informații vitale pentru a-i ajuta pe șoferi, cum ar fi informații despre trafic, condiții meteo sau alte informații importante pentru aceștia.

Conectivitate Bluetooth
Conectivitatea Bluetooth este una dintre cele mai populare dotări ale noilor autoturisme. Aceasta nu doar că îți permite să asculți muzica preferata din telefon sau să preiei apeluri telefonice prin sistemul audio al mașinii, însă stă la baza multor alte dotări de ultimă generație. De exemplu, unele mașini folosesc Bluetooth-ul pentru a fi conectate la smartphone-ul posesorului, iar acesta poate porni autoturismul sau activa sistemul de încălzire al mașinii cu ajutorul telefonului.

Conectivitate WiFi și 4G
Din ce în ce mai mulți producători de mașini oferă conectivitate WiFi și 4G. Această dotare îți poate transforma autoturismul în hotspot, fiind posibil să conectezi astfel câteva dispozitive la internet.

Compatibilitatea cu aplicațiile mobile Apple CarPlay și Android Auto
Folosirea telefoanelor la volan pune în pericol atât viața șoferului și a pasagerilor, cât și a celorlalți participanți la trafic sau a pietonilor. De aceea, compatibilitatea autoturismelor cu aplicațiile mobile a devenit necesară odată cu creșterea popularității telefoanelor inteligente. Această dotare le permite șoferilor să acceseze în siguranță o mulțime de aplicații mobile prin sistemul multimedia al mașinii.

Comenzi vocale
Printre cele mai populare dotări ale autoturismelor noi se află și comenzile vocale. Prin apăsarea unui buton, acest sistem îi permite șoferului să transmită anumite comenzi către mașină, cum ar fi expedierea sau citirea unui mesaj text, controlarea vocală a aplicațiilor multimedia, preluarea unui apel telefonic și așa mai departe.Capabilitate de încărcare wireless
Anumiți producători auto au început să doteze noile modele cu încărcătoare wireless pentru dispozitivele mobile care pot fi încărcate fără fir.

Cameră video spate
Camera video spate este extrem de utilă, în special atunci când vrei să parchezi pe un loc restrâns sau vrei să te asiguri că nu lovești nimic atunci când dai cu spatele. Este o dotare destul de comună în ziua de astăzi, însă de obicei vine odată cu nivelele de echipare de top ale autoturismelor. O cameră video nu trebuie să facă parte neapărat din echiparea din fabrică a mașinii, aceasta poate fi achiziționată și dintr-un magazin de piese auto și montată ulterior pe autoturism.

Monitorizare unghi mort
Funcția de monitorizare unghi mort este o dotare care crește nivelul de siguranță a autoturismului și a pasagerilor acestuia. Acest sistem semnalizează prezența altei mașini în unghiul mort, fie vizual în oglinzile mașinii, fie audio, prin sistemul audio al autoturismului.

Night vision
Autoturismele care au în echipare sistemul Night Vision avertizează șoferii atunci când detectează în fața lor elementele care ar putea să nu fie vizibile conducătorilor auto în timpul nopții. Este un sistem foarte util, care îmbunătățește nivelul de siguranță al pasagerilor și pietonilor.

Transmisie semiautomată
Autoturismele cu transmisie semiautomată pot controla singure direcția și sistemul de frânare al mașinii pe autostradă, în anumite condiții, cum ar fi atunci când viteza maximă este 130 km/h. Această dotare doar ajută șoferii să conducă în siguranță, nu înseamnă că aceștia pot avea o altă activitate atunci când sistemul este activat.

Sistem de parcare automată
Câțiva producători de autoturisme au implementat sistemul de parcare automată pe noile modele auto. Cu ajutorul acestuia, mașina respectivă se poate parca singură sau poate ieși dintr-un loc de parcare fără ajutorul șoferului.

Sistem automat de frânare de urgență
Sistemul automat de frânare de urgență este o dotare extrem de utilă, care începe să devină standard printre noile autoturisme. Acesta este unul dintre cele mai importante sisteme de siguranță ale unui autoturism și este recomandat să fie pe lista de cerințe în cazul în care îți dorești să achiziționezi o mașină nouă. Sistemul automat de frânare se activează înainte de o coliziune, ajutând astfel șoferul să evite impactul cu un alt autoturism, o persoană sau orice alt element care poate apărea în fața mașinii. Inițial, acest sistem avertizează luminos și / sau audio faptul că șoferul trebuie să frâneze urgent, iar dacă acesta nu răspunde la avertizări, autoturismul frânează în mod automat.

Sistem de avertizare coliziune frontală
Acest sistem de avertizare are la bază un senzor care monitorizează autoturismul din față și emite avertizare audio sau vizuală în cazul în care acesta se apropie prea repede de tine. Anumite producători auto au un sistem de avertizare mai avansat, care este capabil să monitorizeze două mașini din fața ta, având posibilitatea de a te avertiza că trebuie să încetinești cu mai mult timp înainte.

Sistem de avertizare la schimbarea benzii de rulare
Acest sistem avertizează șoferul în cazul în care vehiculul se abate în mod accidental de la banda de rulare, de obicei prin intermediul unei camere amplasate pe parbriz. Cu ajutorul acestuia șoferul poate evita situațiile periculoase. În general, atunci când conducătorul auto indică intenția de a părăsi banda prin semnalizare, nu se emite semnalul de avertizare.

Sistem de înregistrare video 360°
Acest tip de tehnologie nu este chiar nou, însă modul în care este folosit acest sistem poate fi considerat inovativ. Deși nu este încă o dotare foarte des întâlnită printre noile modele de autoturisme, sistemul de înregistrare video 360° poate fi foarte util, în special dacă este folosit ca sistem anti furt. Acesta nu doar că îți permite să vezi în timp real imaginile filmate, însă le și poate înregistra. Astfel vei avea întotdeauna dovezi în cazul în care cineva încearcă să îți fure mașina sau o lovește și încearcă să fugă de la locul accidentului.

Update software Over-the-air
Pe măsură ce autovehiculele devin din ce în ce mai conectate, actualizările software devin tot mai importante. Acestea nu doar că actualizează funcțiile mașinii, însă activează și alte noi funcții disponibile pentru modelul respectiv de autoturism. Până în prezent, aceste actualizări se puteau face doar la reprezentanță, însă de curând Tesla a anunțat o nouă metodă de a actualiza software-ul viitoarelor lor mașini și mulți alți producători au preluat acesta idee extrem de utilă.

În concluzie, nivelul de sigurantă al unui autoturism este prioritar atunci când alegi o masină nouă. Cele mai bune mașini imbină siguranța cu performantă și fiabilitatea. Orientează-te către o masină de top din punct de vedere al siguranței pasagerilor, care folosește tehnologii și piese auto de ultimă generație.